Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Konkursa "Paliec mājās – tīrai Latvijai” uzvarētāju veikums – Arta Srebeles pašu gatavots dārza grils

Agita Bērziņa

2020. gada 2. maijs 09:02

327

“Zaļā josta” sadarbībā ar “Electrolux Latvia” aicināja iedzīvotājus piedalīties konkursā “Paliec mājās – tīrai Latvijai”, daloties pieredzē, kā otrreizējās izejvielas, atgriezumus un izlietoto iepakojumu izmantot radoši, izgatavojot dažādas mājsaimniecībā noderīgas lietas. Konkursā uzvarēja un vislielāko balsotāju atbalstu saņēma Arita Skrebele no Jaunlaicenes pagasta, kura konkursam pieteica dzīvesbiedra un dēla gatavoto dārza grilu, kas tapis no veca autogāzes balona.
SIA “Zaļā josta” projektu vadītāja Kristīne Mamontova atklāj - kopumā “Zaļajā jostā” saņemtas 99 idejas, no kā lielākā daļa balstīta uz izlietotā iepakojuma iedzīvināšanu praktiskos mājsaimniecības priekšmetos, attīstošās bērnu rotaļlietās, dekoros un citās noderīgās lietās. Desmit interesantākie darbi tika virzīti balsošanai sociālajā tīklā “Facebook.com”.

Visa pamatā – autogāzes balons
Jaunlaiceniete Arita Skrebele stāsta, ka ideja pašu spēkiem izgatavot grilu radusies pēkšņi. “Sākās siltais laiks un gribējās gaļu cept, bet nebija, kur. Ideju redzēju vietnē “Youtube”. Ģimenes vīrieši noskatījās video un teica, ka tas ir izdarāms. “Youtube” ir daudz labu ideju, ko var izmantot,” stāsta A. Skrebele.
Grila pamatā ir vecs autogāzes balons, kas saimniecībā mētājies nevienam nevajadzīgs. “Lielie darītāji bija dzīvesbiedrs Lauris un dēls Jānis. Es tikai skatījos no malas, manuprāt, nemaz tik viegls viss process nebija. Bija, ko noņemties. Grils netapa vienā dienā. Nedēļu, ik pa brīviem brīžiem  pieķērās, starp darbiem vai pa vakariem,” stāsta A. Skrebele. Pirmā gaļa pašu gatavotajā grilā jau uzcepta, un, kā saka Arita, – grils esot ideāls.

Materiāli “no lūžņu cilpas”
Darba autors, Aritas dzīvesbiedrs Lauris saka - visi materiāli “izvilkti no lūžņu cilpas”. “Kas mētājās un nebija vairs vajadzīgs, tika izmantots. Viss notika ātri – gaļu nebija, kur cept, tādēļ bija jātaisa. Ja vien var, esmu par to, ka lietas jāizmanto otrreiz,” saka Aritas dzīvesbiedrs. Kāds “Facebook.com” lietotājs esot vaicājis, vai, šādi izmantojot gāzes balonu, neesot smakas? “Gāzes smakas nav nemaz. Sākumā balonu pielēja pilnu ar ūdeni, izskaloja. Pēc tam tālāk no mājas ielika ugunskurā, lai metināšanas procesā “neizšautu”,” ģimenes vīriešu veikumu atstāsta Arita.

Nevajadzīgo izmanto praktiski

Šis gan nav vienīgais saimniecībā pašu rokām un no nevajadzīgiem materiāliem pagatavots priekšmets. Tādi saimniecībā esot vairāki. “Darīts ir daudz, visu nevar atcerēties, bet, jā, ik pa laikam dodam otru dzīvi kādām nederīgām lietām. Ir vēl idejas, ko darīt nākotnē,” saka A. Skrebele. Viņasprāt, ir svarīgi iespēju robežās materiāliem un lietām dot otro dzīvi. “Kādēļ mest prom, ja var vēl izmantot un noder. Es uz to visu skatos praktiski. Manuprāt, cilvēki pietiekami daudz domā par atkritumu šķirošanu un dabas saudzēšanu. Ir kļuvuši apzinīgāki. Bērniem skolā par to māca. Un to, ko skolā māca, viņi pielieto mājās, piemēram, šķiro atkritumus. Tāpat arī bērni prasa, kur varētu izmanot to, kas palicis pāri vai kļuvis lieks,” saka A. Skrebele.
Par iegūto balvu Aritas ģimene ir priecīga. “Piedalījāmies ne uzvaras dēļ. Pašiem bija prieks par savu veikumu, tādēļ gribējās padalīties ar citiem. Nebija doma uzvarēt. Kā saka – galvenais ir piedalīties. Kad sākās balsošana “Facebook.com”, tad gan kļuvām azartiski,” saka viņa.


Kategorijas