Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Jaunieši izzina neiepazīto Alūksni

Komanda “LMT” laikraksta “Alūksnes un Malienas Ziņas” slēpņošanas spēlē “Discover the City” piedalījās, lai padziļināti izpētītu Alūksni un iepazītu viņiem nezināmas vietas.

Draudzība kļuvusi ciešāka
Komandas kapteinis Linards arī teic, ka viens no piedalīšanās iemesliem bija iespēja kopā ar draugiem interesanti pavadīt laiku. “Informāciju par spēli atradu avīzes “Instagram” profilā. Jautāju Jānim, vai viņš gribētu piedalīties, pēc tam uzrunājām pārējos komandas biedrus. Lai gan mūsu komandā  nebija viena līdera vai pārliecinoša komandas kapteiņa, ar visiem uzdevumiem tikām galā veiksmīgi. Jā, bija nesaskaņas, bet tās atrisinājām,” stāsta jaunietis. Komandas biedri ir draugi arī ārpus spēles, tādēļ rast kompromisus neesot bijis grūti. Linards, Reinis V., Kate Luīze un Reinis C. mācās E.Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijā, bet Jānis – Alūksnes novada vidusskolā. “Esam kopīgi piedalījušies arī citās aktivitātēs, piemēram, Alūksnes Bērnu un jauniešu centrā. Pēc šīs spēles draudzība ir kļuvusi ciešāka un labāk iepazinām cits citu,” saka Linards.
Jautāts, kā radies komandas nosaukums, Linards teic, ka to nevajag uztvert pārāk nopietni. “Gribējām kaut ko savādāku. Burtiem principā nav nekādas nozīmes. Vienkārši salikām kopā trīs burtus. Ja gribas, var asociēt ar Latvijas Mobilo Telefonu,” smejoties teic Linards.

Izbrīns par elevatoru
“Objektus atradām salīdzinoši vienkārši un ātri. Grūtāk bija atbildēt uz jautājumiem galapunktos. Grūtības sagādāja arī kodu skenēšana, iespējams, mums nebija piemērotas mobilās ierīces. Tas bija sarežģītākais,” saka Linards. Visas vietas jeb meklējamie objekti jauniešiem bija zināmi, taču nekad tur nebija būts iekšā. “Pa šīm teritorijām nebijām staigājuši, vien garām braukuši vai gājuši. Bija interesanti ieiet un apskatīties, kā tur īsti ir. Kad iegājām elevatorā, visi bijām izbrīnīti. Elevators ir ēka, kas uz mums atstāja lielāko iespaidu,” saka Linards un atklāj, ka jau sen bijusi interese to apskatīt, taču līdz pat spēlei tādas iespējas nebija.
Lai arī ēkas jauniešiem bija zināmas, tomēr to vēsture viņiem bija sveša. “Pildot uzdevumus, atklājām daudz jauna, izzinājām ēku vēsturi, kas tur noticis. To visu mēs iepriekš nezinājām. Diemžēl vēstures stundās nemāca par vietējiem objektiem. Būtu interesanti skolā vēsturē mācīties vairāk par savas vietas ēkām, notikumiem. Tas būtu saistoši, un skolēni klausītos ar interesi. Mani saista vecas un pamestas ēkas. Piemēram, vecvecākiem esmu jautājis, kādēļ Kolberģa centrā ir liela, tukša, pamesta ēka. Mani tas interesē,” saka jaunietis.

Joprojām cer uz skeitparku
Ja spēle atkārtotos, Linards noteikti ieteiktu piedalīties arī citiem jauniešiem. Arī pats būtu gatavs piedalīties vēlreiz. “Spēle bija interesanta. Diemžēl laika trūkuma dēļ to nepabeidzām un neveicām pēdējo uzdevumu – neizveidojām prezentāciju par vienu no objektiem. Mums tā bija Sarkanā Krusta ēka. Kas tur nākotnē varētu būt, man nav ideju, taču ir skaidrs, ka ēka ir jāatjauno, jo atrodas pilsētas centrā,” viņš spriež. Arī komandas dalībniece Kate Luīze domā, ka ēku vajadzētu atjaunot, lai pilsēta būtu vēl skaistāka. “Man šķiet, ka pašvaldība pietiekoši domā par attīstību. Jauniešiem te ir, ko darīt. Skaista ir Pilssala, kur katrs var atrast sev kādu piemērotu nodarbošanos. Vai kā pietrūkst? Manuprāt, nē. Viss, ko jauniešiem vajag, ir atrodams Alūksnē,” saka Kate Luīze.
Linards uzskata, ka Alūksnē  nepietiekoši domā par vēsturisku, pamestu ēku atjaunošanu. “Alūksne mainās un attīstās. Ir daudz kas jauns uzbūvēts un atjaunots. Daudz dara tūrisma attīstībā, bet par tukšām ēkām maz domā. Taču pašvaldībai vajadzētu par to domāt, lai šādas ēkas nebojātu pilsētas skaistumu. Pašiem būtu prieks skatīties,” stāsta Linards. Uz jautājumu, vai jauniešiem Alūksne ir saistoša vieta, Linardam nav viennozīmīgas atbildes. “Jaunieši sporto Pilssalā, bet citu iespēju nav. Pietrūkst skeitparka, par ko aktīvi iestājos pirms diviem gadiem. Šobrīd man tas vairs nav aktuāli, bet, domāju, citiem jauniešiem būtu saistoši  joprojām,” saka Linards.

 
Uzteic oriģinālo spēles pieeju
Kate Luīze dalību spēlē vērtē kā noderīgu pieredzi. “Spēlē uzzināju ļoti daudz jauna, un tas bija vērtīgi. Mums nepietika laika, lai satiktos, visu pārrunātu un izdomātu prezentāciju par izlozēto ēku. Piedalīšanās spēlē mums bija liels ieguvums. Uzzinājām daudz jauna par vietām, kur veicām uzdevumus. Man patika oriģinālā spēles pieeja – jāveido komanda, jāmeklē vietas, jāveic dažādi uzdevumi. Bija interesanti. Nedomājot piedalītos arī otrreiz! Kādēļ būtu jāpiedalās citiem? Lai uzzinātu ko jaunu par savu pilsētu. Piedalīties, nevis tikai sēdēt mājās un pavadīt laiku telefonos,” saka viņa. 


Linards informāciju par novada aktuaitātēm uzzina laikraksta interneta portālā “Alūksniešiem.lv”, arī vecāki stāstot aktuālo informāciju. “Avīzi lasu tikai tad, kad esmu pie vecvecākiem. Viņi vienmēr iedod un saka, lai palasu un paskatos, kas jauns notiek. Ir reizes, kad tiešām paņemu un palasu,” teic viņš. Savukārt Kate Luīze aktuālo informāciju lielākoties iegūst sociālajos tīklos, piemēram, “Facebook.com”.

Komanda: “LMT”.
Dalībnieki: Linards Āboliņš, Reinis Volbergs, Jānis Sisenis, Kate Luīze Janka un Reinis Ceriņš.
Nākotnes vīzija: Jāatjauno Sarkanā Krusta Alūksnes komitejas ēka.
Komanda finālā: nepiedalījās.

Kategorijas