Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Silta ēdiena piegāde uz mājām

Loreta Jargane

2020. gada 3. maijs 10:04

283

Kā palīdzēt senioriem komfortabli pārdzīvot pašizolācijas periodu? Piemēram, alūksniete Vizma Fridrihsone dalījās ar laikrakstu sirsnīgā stāstā, kā viņa šajā satraucošajā laikā tiek pie siltām pusdienām ik dienu.

Silts pārsteigums
Vizma stāsta, ka pirms kāda laika salauzusi roku, kas būtiski ietekmējis iespējas pilnvērtīgi kustēties vai pagatavot sev ko ēdamu. “Es tiešām ļoti pārdzīvoju, jo ar salauztu roku neko nevaru pagatavot. Nevaru pat gāzi ieslēgt, kur nu vēl mizot kartupeļus vai burkānus. Manas meitas, kuras pašlaik atrodas citviet, bet zinot, ka man vienmēr gribas kaut ko siltu pusdienās, man pazvanīja un teica: “Mammu, vai tu gribētu katru dienu siltu zupu?” Es smejot noteicu: “Gribētu jau gan, bet tagad, vīrusa laikā, negribas nekur iet, stāvēt rindās. Tas viss būtu ļoti grūti.” Meitas vien noteica: “Tad rītdien gaidi, tev būs zupa.”,” stāsta V. Fridrihsone. Lai arī kundze uztvērusi to kā humoru, jau nākamajā dienā saņēmusi zvanu, ka viņai laika posmā no 12.00 tiks piegādātas siltas pusdienas.
Kad pie mājas durvīm piegādāta silta zupa, noskaidrots, ka kafejnīca “Gustiņš” piedāvā pakalpojumu - ēdiena piegāde uz mājām. “Kopš valstī iestājušies ierobežojumi, man vienmēr piegādā tikko vārītu, vēl pavisam karstu zupiņu. Ļoti patīk, ka ir dažādība – frikadeļu, vistas, dārzeņu zupas, boršs, soļanka. Man pienes pie durvīm un atdod. Ja vēl parasti ir ļoti patīkama meitene, smaidīga, novēl labu apetīti. Kā saka – kas var būt labāks par šo,” stāsta V. Fridrihone.

Draudzīgas cenas
Viņa atzīst, ka par šādu iespēju līdz šim nav zinājusi, norādot, ka, viņasprāt, meitas par šo pakalpojumu uzzinājušas internetā. Viņa uzskata, ka šādu pakalpojumu labprāt izmantotu daudzi seniori vai vientuļi cilvēki, norādot, ka cenas ir ļoti draudzīgas un gatavot vienai personai izmaksājot krietni dārgāk.
“Es ieteiktu visiem, kuri ir vientuļi, noteikti izmantot šādu pakalpojumu Alūksnē, jo tas ir vienkārši lieliski. Nav nekur jāiet, jāstāv rindās, nav jāatrodas vietās, kur ir daudz cilvēku. Esmu ļoti priecīga un pateicīga. Kafejnīcas “Gustiņš” kolektīvam novēlu tiešām labu veselību. Lai viņi turas! Es ļoti cienu cilvēkus, kuri jebkurā situācijā nevis nolaiž rokas, bet meklē risinājumus,” atzinīgi vērtē kundze.
Pilnvērtīgs uzturs
Jāuzsver, ka ēdiena piegādi dzīvesvietā vai darbavietā pašlaik piedāvā vairāki Alūksnes ēdināšanas uzņēmumi. Tā ir iespēja, lai gan paši, gan ikviens bērns, mazbērns nodrošinātu saviem tuvākajiem siltu maltīti ik dienu, vienkārši izvēloties tīkamāko kafejnīcu Alūksnē, kas šādu pakalpojumu nodrošina. Svarīgi zināt - ja vecāki cilvēki neiziet no mājām, viņiem var zust ēstgriba. Gādā, lai tavs seniors ēd pilnvērtīgi un uzņem visas nepieciešamās barības vielas. Īpaši ieteicams divas reizes dienā uzņemt proteīnu. Ja nepieciešams, nodrošini senioru ar pārtikas krājumiem.

Alternatīvi veidi komunicēšanai
Sociālā distancēšanās nenozīmē sociālo izolēšanos. Lai gan stingri ieteicams šajā “Covid-19”  izplatības situācijā ar vecāka gadagājuma cilvēkiem netikties, lai pasargātu viņus no inficēšanās, mūsdienās ir daudzas alternatīvas saziņai. Svarīgi vecākiem cilvēkiem par tām pastāstīt. Palīdzi savam senioram datorā vai, ja iespējams, viedtālrunī iestatīt dažādas tiešsaistes saziņas programmas. Noteikti atceries par roku mazgāšanu un atgādini par to arī sirmgalvim.

Kategorijas