Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Grūtā brīdī – saruna ar līdzcilvēkiem

Aivita Lizdika

2020. gada 3. maijs 09:13

33

Daudzu vientuļo pensionāru vienīgā saikne ar ārpasauli koronavīrusa pandēmijas laikā pašlaik ir tikšanās ar pastnieci un sociālajiem darbiniekiem, taču, dzirdot informāciju televīzijā par slimības izplatīšanos, arī viņi jūt bažas par savu veselību.

Kāpēc slēpj?
Lai gūtu sirdsmieru, uz redakciju zvanīja Alsviķu pagasta iedzīvotāja Agnese Smiltiņa un lūdza sniegt informāciju par to, kā vientuļajam pensionāram, kāda ir arī viņa, šajā laikā justies droši. A. Smiltiņa katru dienu seko ziņām par vīrusa izplatību Latvijā un pieraksta saslimušo skaitu. Šis skaitlis samazinās, taču pēc kartes redzams, ka arī Alūksnes novadā ir saslimušie. Laikraksta lasītāja ir neizpratnē, kādēļ tiek slēpts, kurā vietā konkrēti vīruss konstatēts. “Redzu, ka kartē Alūksnes novads ir iekrāsots dzeltenā krāsā, tātad tas nozīmē, ka šeit ir konstatēts vīruss. Varbūt es baidos pārāk daudz, jo, iespējams, Alsviķu pagastā, kur es dzīvoju, nav šis vīruss izplatīts. Kādēļ tas tiek slēpts?” jautā viņa.


Lai neaizvainotu
Tāpat viņa stāsta, ka līdz šim viņai ar vietējo pasniecīti bijušas ļoti tuvas un sirsnīgas attiecības, kas izveidojušās daudzu gadu garumā. “Viņa man bija gluži kā meita. Tagad man no viņas jādistancējas, jo nevaru zināt, uzticēties, vai viņa nav iespējamā vīrusa pārnēsātāja.
Reizi nedēļā pie manis brauc sociālais dienests “Aprūpe mājās”. Nesen, kad viņi uzkopa manas telpas, pati devos pagalmā, lai man nebūtu ar šiem cilvēkiem jāsatiekas. Vienu nedēļu es viņiem vizīti pie manis atteicu, jo arī par viņiem kā iespējamajiem vīrusa pārnēsātājiem neesmu pārliecināta. Jūtos slikti, jo šādā veidā es ar savu rīcību, iespējams, cilvēkus aizvainoju. Kā man rīkoties, kā man justies droši?” jautā cienījamā kundze.

Slimi uz darbu nenāk
Tāpat kā visiem valsts iedzīvotājiem, ir svarīgi arī pasta darbiniekiem nenākt uz darbu slimiem, un “Latvijas Pasts” maksimāli to kontrolē un nodrošina.
Tajā pašā laikā katra sūtījuma – vēstules vai preses izdevuma – dezinfekcijas nepieciešamība noteikti būtu jāapsver katram gala saņēmējam, arī pašam ievērojot individuālo higiēnu, mazgājot un dezinficējot rokas. Lai arī “Latvijas Pastā” sūtījumi tiek pieņemti un sašķiroti cimdos, arī pastnieks ievieto sūtījumu pastkastītē cimdos, jāņem vērā, ka preses izdevums vispirms tiek drukāts tipogrāfijā, šķirots servisā ārpus “Latvijas Pasta” un tikai pēc tam piegādāts pastam. Līdzīgi kā ar piena vai miltu paku veikalā – līdz veikalam tā nonāk pa noteiktu piegādes ķēdi. Tādēļ šajā ārkārtas situācijā svarīgi katram pašam izvērtēt visus iespējamos riskus un katram individuāli rīkoties tā, lai tos maksimāli novērstu, atbildot uz iedzīvotāju jautājumiem, norāda AS “Latvijas Pasts” preses dienests.

Sensitīvi dati
Atbildot uz jautājumu par to, kādēļ netiek publiskotas konkrētās vietas, kur konstatēta saslimšana ar koronavīrusu, ierēdņi norāda, ka tie ir sensitīvi dati, ko drīkst izpaust tikai īpaši pamatotās situācijās, un iedzīvotāju interese par tiem, kā arī pašvaldību sociālo iestāžu darbinieku, kuri strādā ar iedzīvotājiem, vēlme tos zināt, nav pamatots iemesls tam. Veselības inspekcijas vadītāja Indra Dreika uzsver, ka ikvienam cilvēkam ir pienākums rūpēties par savu veselību un saslimšanas gadījumā vērsties pie mediķiem. “Jau pašlaik karantīnā esošie un ar koronavīrusu inficētie slimnieki jūtas vajāti no policijas puses, cilvēciski pazemoti. Kontrolēt šos cilvēkus trīs reizes dienā, arī vēlu vakarā, nav ētiskas un sabiedriski nozīmīgas nepieciešamības,” “Latvijas Televīzijā” norādīja I. Dreika.

Krīzes tālrunis

Ārkārtas stāvoklis, vairāk vai mazāk, ietekmē ikvienu no mums. Šādā krīzes brīdī ir tikai normāli izjust satraukumu, apjukumu, bailes vai dusmas, īpaši tad, ja cilvēks dzīvo viens pats. Grūtā brīdī var palīdzēt saruna ar līdzcilvēkiem, kuriem uzticies. Ja šādas iespējas nav, var saņemt emocionālo atbalstu, zvanot uz diennakts krīzes tālruni 67222922 vai 27722292.

Kategorijas