Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Dārzeņu krēmzupa – no visa, kas mājās

"Alūksniešiem.lv"

2020. gada 3. maijs 11:41

116

 Dārzeņu biezzupa ir ļoti ātrs, viegls un garšīgs ēdiens. Turklāt tas ir labs veids, kā izmantot dārzeņus, kas glabājas no iepriekšējā rudens un nav vēl apēsti. Turklāt, garšām sajaucoties, zupu ēdīs pat tie, kuri labprāt nograuzīs burkānu, bet kategoriski atteiksies no ķirbja. 


Šī zupa varētu būt laba pusdienu izvēle mazo skolēnu vecākiem, jo gatavošana ir ātra un, ja mājās ir kādi dārzeņi, arī lēta un pieejama.


Sastāvdaļas


1. Visi pieejamie dārzeņi, ko var variēt visādās kombinācijās. Sanāk pavisam labi arī ar trim sastāvdaļām. 


Labi zupā sader:


- kartupeļi, tikai nevajag daudz, lai nesanāk biezputra;


- ķirbja šķēle. Ķirbi, kas paliek pāri, var ļoti labi sasaldēt gabaliņos un izlietot nākamajās reizēs;

- burkāns;


- saldēti vai svaigi zirņi, pupiņu pākstis;

- visi kāpostveidīgie;


- kabači;

- spināti;


- sīpols vai puravs;

- ķiploks;


- paprika, čilli, ja patīk;

- kāļi un visi citi dārzeņi, kas garšo un ir pieejami;

- zaļumi. Dillītes dārzā vēl mazas, bet ļoti labi, ja tās ir sasgrieztas un sasaldētas no pērnā gada, tāpat pētersīļu un selerijas lapiņas.


2. Buljons. Zupu var vārīt arī ūdenī, papildinot ar garšvielām vai buljona kubiņu.


3. Krēmsiers vai saldais krējums, vai abi. Var arī nelikt ne sieru, ne krējumu, ja gribas diētisku zupu.


4. Grauzdiņi, kaltētie sīpoli, zaļumi, kraukšķīgi sacepts bekons – viss pēc izvēles.




 Gatavošana




Izvēlamies dārzeņus


Visus dārzeņus nomizojam, sagriežam, sakomplektējam.


Ja gribas izteiktu vienu garšu, šo dārzeni liekam vairāk. Mazāk tos, kam izteiktāka garša vai ne īpaši garšo. Arī tie, kuriem īsti netīk ķirbis, šajā zupā to apēdīs, jo ķirbja garša nav uzkrītoša, bet iedot zupai tādu kā garšīgu riekstainumu.

Uzmanīgi ar kāļiem un sīpoliem – tiem ir izteikta garša, kas var nomākt citas, maigākas. Sīpolu vietā labāk ir pievienot puravu, ja tāds ir pieejams.


Pieliekot spinātus, zupa būs zaļgana – kādam var nepatikt. Tad spinātus neliekam.

Zupai neliekam klāt augu pārkoksnēto vai šķiedraino daļu, jo tā var nesablenderēties un zupa nebūs vienmērīgi krēmīga.


Vārām zupu


Kad nu esam sameklējuši visus dārzeņus, liekam katlā un pārlejam ar buljonu vai ūdeni. Nelejam ļoti daudz. Tā, lai pārsedz dārzeņus. Jo vairāk šķidruma, jo zupa būs šķidrāka, bet mēs šoreiz gribam biezzupu.

Buljonu varam izvārīt arī laicīgi un turēt saldētu. Varam bez buljona – vienkārši pieliekam ūdenim buljona kubiņus vai arī vienkārši uzliet dārzeņiem ūdeni un vārīt. Visiem dārzeņiem savāroties kopā, būs jauks dārzeņu buljons. Vārot pieliekam sāli, garšvielas, garšaugus, kādi nu piejami un garšo. Īpašu garšu jebkurai zupai dod selerija – svaigas, saldētas lapiņas, svaiga, kaltēta sakne. Te gan jābūt uzmanīgiem, jo dažiem selerijas garša liekas pārāk uzmācīga.


Ļoti labu garšu šai zupai dod nedaudz pievienots karijs vai īpaši vistas gaļai paredzētā garšviela. To pievienojam uzmanīgi, paralēli garšojot šķidrumu, lai nav par daudz.


Dārzeņus varam likt visus reizē, jo šajā zupā nav svarīgi, lai visi būtu vienādā gatavībā un saglabātos skaistos gabaliņos. Dārzeņi ir gatavi, kad mīksti ir tie, kas vārās visilgāk.


Taisām gatavu


Kad dārzeņi ir mīksti, tos kopā ar šķidrumu sablenderējam. Pieliekam krēmsieru vai saldo krējumu, vai abus. Var arī nelikt neko, bet tad zupa nebūs tik krēmīga, toties dārzeņu garša būs izteiktāka.

Pēc blenderēšanas liekam uz mazas uguns, lai “uzmet burbuli”. Šis ir tas brīdis, kad garšojam, vai kaut kā netrūkst bagātīgai garšai. Katrā saimniecībā ir savas mīļākās garšvielas un garšaugi – ja liekas, kaut kas trūkst, pievienojam.



Pasniedzam un baudām


Zupu var pasniegt bez īpašām piedevām, bet var arī papildināt. Ļoti labi tā garšo, pārbērta ar grauzdētiem maizes kubiņiem, kaltētiem sīpoliem, kaltētiem tomātiem, sēkliņām, saberztiem riekstiem, protams, zaļumiem.


Ja gribas sātīgāku, var uz pannas sacept auksti kūpinātu bekonu un pārbērt. Latviskā versija varētu būt līdz kraukšķīgumam sacepts speķītis vai kūpināta gaļiņa.


Zupa ļoti labi garšo ar ceptām siermaizītēm. Tāpat ar baltmaizes, graudu vai ciabatas ķiplokmaizītēm – sacepam uz pannas eļļā, ierīvējam ar ķiploku un, ja ir, pārkaisām ar mazos gabaliņos sagrieztiem tomātiem.

Lai labi garšo!




Kategorijas