Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Piedāvā tiešsaistē vērot zivju attīstību no ikriem un zemūdens pasauli Daugavā

Leta

2020. gada 7. maijs 16:20

157

Tiešsaistē var vērot zivju attīstību no ikriem Daugavā izvietotajās zivju nārsta mākslīgajās ligzdās, aģentūru LETA informēja "Latvenergo".

"Latvenergo" kopā ar biedrību "Mēs zivīm" aprīļa beigās trijās vietās Daugavā izvietojis vairāk nekā 400 zivju nārsta mākslīgās ligzdas. Viena no ligzdām ir vērojama tiešsaistē "Latvenergo" mājaslapā un kompānijas "Facebook" kontā.

"Latvenergo" pārstāvji skaidroja, ka iespēja pie zivju nārsta mākslīgās ligzdas izvietot tiešsaistes kameru ļaus uzzināt un ieraudzīt, kā nārsta ligzdās no ikriem attīstās zivis un kāda Daugavā ir zemūdens pasaule dienas laikā.

Mājaslapas tiešsaistes sadaļā iespējams vairāk izlasīt par vides projektu, kura mērķis ir veicināt zivju dabiskā nārsta iespējas, parādīt, ka ilgtspējīga enerģijas ražošana var līdzās pastāvēt ar bioloģisko daudzveidību.

Sadaļā "ligzdu izgatavošana un ievietošana Daugavā" aprakstīta mākslīgās zivju nārsta ligzdas praktiskā veidošana no egļu zariem un tās pareiza ielikšana upē, izmantojot atsvaru un pludiņu, bet projekta faktu sadaļā var uzzināt par projekta gados Daugavā ielikto ligzdu skaitu un ka uz tām nārsto asari, raudas un brekši.

AS "Latvenergo" darbinieki kopā ar savām ģimenēm zivju mākslīgās ligzdas izgatavo kopš 2011.gada. Šogad martā ārkārtējās situācijas izsludināšana valstī izmainīja ieceri par ikgadējo talku koncerna darbinieku brīvprātīgu piedalīšanos, jo valstī noteiktie ierobežojumi neļauj organizēt pasākumus ar cilvēku pulcēšanos.

Lai turpinātu aktivitāti un zivju mākslīgās nārsta ligzdas arī šogad izvietotu Daugavā, šis darbs uzticēts biedrībai "Mēs zivīm". Izgatavotās 400 nārsta ligzdas šogad izvietotas Daugavā pie Ikšķiles, Kaibalas un Klintainē pie Pļaviņām.

Jau ziņots, ka AS "Latvenergo" 2010.gadā sāka iniciatīvu vides jomā, noslēdzot ar biedrību "Mēs zivīm" vienošanos par sadarbību zivju resursu aizsardzībā un atražošanā Daugavas baseinā. Deviņos inicitatīvas gados Daugavā pie Ikšķiles un Kaibalas, bet 2019.gadā - arī Klintainē pie Pļaviņām kopā ievietotas 3000 ligzdas. Pēc iepriekšējos gados novērotā katrā ligzdā tiek iznērsti vismaz 50 000 ikru.

Pērn "Latvenergo" kopā ar zinātnisko institūtu "BIOR" sāka izpēti par zivju sugām, kas šīs ligzdas izmanto nārstam, kā arī par aktivitātes īstenošanas kopējo pienesumu bioloģiskajai daudzveidībai. "BIOR" secinājumos mākslīgo zivju nārsta ligzdu izvietošana novērtēta kā ilgtspējīgs pasākums. Pētījumā secināts, ka uz ligzdām galvenokārt ir nārstojuši asari un karpu dzimtas zivis.

"Latvenergo" nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un tirdzniecību, dabasgāzes tirdzniecību, elektroenerģijas sadales pakalpojumu nodrošināšanu un pārvades aktīvu nomu. "Latvenergo" obligācijas kotē biržas "Nasdaq Riga" parāda vērtspapīru sarakstā.

Kategorijas