Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Alūksnes stacijas ēkā vajag arī ventilāciju

Līga Vīksna

2020. gada 8. maijs 00:00

23

Alūksnes šaursliežu dzelzceļa stacijas ēkā, kas ir Alūksnes novada pašvaldības īpašums, vēl turpinās pārbūves darbi, lai jaunais nomnieks, SIA “TVAIKS x OGLE” tur iekārtotu un atvērtu kafejnīcu. Remontdarbu laikā secināts – ēkā vajag tomēr izbūvēt arī ventilāciju, kas prasa papildu finansējumu.
Sākotnēji pašvaldības būvprojektā ventilācijas izbūve jau bija paredzēta, bet tad izņemta, jo bijusi dārga. Pēc plašām diskusijām aprīļa finanšu komitejas sēdē un domes sēdē tomēr atrasti papildu 12 089 eiro (bez PVN) no atsavināšanas procesā iegūtajiem līdzekļiem ventilācijas izbūvei.

Kāpēc tik dārgu?
Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis skaidro - telpa ir maza, tādēļ pašvaldība vēlas tur ierīkot ventilāciju ar rekuperācijas sistēmu.
Deputāts Ainars Melders uzskata, ka pašvaldībai nevajag tik daudz nodokļu maksātāju naudu tērēt “divām mazām istabiņām” stacijas ēkā. “Nevajag rekuperāciju. Pilnīgi garām. Šī ēka ārkārtīgi dārgi izmaksā pašvaldībai. Kāpēc pašu modernāko iekārtu grib, kādas nav nekur citur Alūksnē? Un dārgāko. Kurš pasūtīja tādu? Deputāti tagad sanāk kā auni. Viens pasūta dārgu projektu, bet deputātiem pamet kā teliņiem balsot par naudas summu, un ir diskusija, vai to visu tik dārgi vajag. Ja par to vispirms diskutētu jau tautsaimnieku komitejā – viss būtu citādāk. Tagad nav izvēles – jāpiešķir. Vajadzēja pašvaldībai ēku izremontēt, izbūvēt āra terasi un tad izsolīt par lielāku maksu kvadrātmetrā mēnesī,” saka A. Melders, kurš uz domes sēdi bija iesniedzis daudz jautājumu, piemēram, kurš izplānoja, ka vajag tik dārgu iekārtu; vai ēkai pasūtīs jaunu novērtējumu, jo tiks veikti papildu ieguldījumi; vai atcels esošās nomas tiesības un sludinās jaunas?

Papildu ieguldījumi
Juridiskās nodaļas vadītāja Aiva Egle skaidro, ka pašvaldība kā ēkas īpašnieks var veikt papildu ieguldījumus. “Tas neatcels notikušo nomas tiesību izsoli. Nomas attiecību laikā ne vienā vien objektā var rasties kapitālieguldījumi,” saka A. Egle.
Īpašumu nodaļas vadītājs Ingus Berkulis skaidro – Alūksnes stacija ir sabiedriska ēka, kur no ēkas tehniskā viedokļa vajag ventilāciju. “Gan Dārza ielā 11, Kultūras centrā, multifunkcionālajā ēkā, kas arī ir pašvaldības ēkas, ir uzstādīta ventilācija. Dārza ielā 11, ņemot vērā ieguldījumus, nomas maksu pēc tam par telpām palielinājām. Līdzīgi būs ar stacijas ēku. Pirmajā izsolē pretendenti varēja uzdot jautājumus, kādi ieguldījumi vēl tur būs,” skaidro I. Berkulis.

Sava ēka jāremontē
Domes priekšsēdētāja vietnieks Dzintars Adlers uzskata, ka pareizi ir pašvaldībai ieguldīt sava īpašuma sakārtošanā līdzekļus, bet uzņēmējs aprīkos to ar iekārtām, ko viņam vajag. “Tādēļ virzām rekuperācijas ideju. Ja pašvaldība neatbalstīs, tad uzņēmēji gatavi paši to apmaksāt, lai ēka pilnvērtīgi funkcionētu. Tas ir pašvaldības īpašums, loģiski būtu sakārtot, neatkarīgi no tā, kas tur nākotnē nomās telpas,” domā Dz. Adlers, rosinot atbalstīt uzņēmējus.
Alūksnes stacijas ēka ir vietējās nozīmes kultūrvēstures piemineklis. Pašvaldības Plānošanas un attīstības nodaļas vadītāja Arita Prižavoite norāda – no sākotnējā arhitektes Ināras Caunītes projekta ventilācija tika izņemta, jo budžeta pieprasījums pārsniedza iespējas. “Tādēļ izlēmām, ka šos darbus varēs veikt vēlāk, bet jau tagad, strādājot un redzot lielo mitrumu ēkā, saprotam, ka lietderīgāk ierīkot ir  tagad – gan mikroklimata dēļ, gan tādēļ, ka pēc tam būs jāpārdara griestu darbi un apdare, jo ventilācija atradīsies bēniņos. Lētākās iekārtas ekspluatācijā nav labākās. Ir vērts ieguldīt sākumā, lai pēc tam nav jāveic ilgtermiņa ieguldījumi. Lai nu kā bijis, lūdzam atbalstīt, jo paļaujamies uz arhitektes Ināras Caunītes profesionalitāti,” saka A. Prižavoite.

Pietiktu ar vienkāršāku
Deputāte Maruta Kauliņa dalījās pieredzē par ventilācijas sistēmām Alūksnes slimnīcā, kur ir dažādi veidi. “Rekuperācijas sistēmā gaiss tiek attīrīts, tā Alūksnes slimnīcā ir tikai operāciju zālē un ķirurģijas nodaļā, kas ir prasība, bet šāda ventilācija ir dārga ekspluatācijā - dārgi filtri. Pārējās slimnīcas nodaļās ir ventilācija ar piespiedu nosūkšanu, kam ir vienkāršāka un lētāka apkope, bet funkcionē ļoti labi. Uzskatu, ka stacijas ēkā pietiktu ar piespiedu ventilāciju, kas būtu lētāka un sabiedriskā ēkā pieņemamāka,” saka M. Kauliņa. Viņai piekrita arī deputāts Verners Kalējs.
Arī deputāte Līga Langrate uzskata, ka tie ir lieli ieguldījumi stacijas ēkā, ņemot vērā, ka pašvaldība jau veic ēkas remontu par vairākiem desmitiem tūkstošiem eiro. “Ko mēģinām apmānīt, sakot, ka paļaujas uz arhitekta profesionalitāti – iekļauj ventilāciju, tad izņem un liek atkal atpakaļ. Vai stacijas ēkai uz jauno kafejnīcu būs nobrauktuves cilvēkiem ar īpašām vajadzībām?” viņa arī jautāja, saņemot noraidošu atbildi.


Kategorijas