Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ķēķa stāsti

Brigita Skaistkalne

2020. gada 8. maijs 00:00

12

Biezpiena kūka ar zemenēm
Sastāvdaļas:
■ 120 gramu sviesta,
■ 200 gramu miltu,
■ 3 olas,
■ 400 gramu biezpiena,
■ 2/3 glāzes cukura,
■ vaniļas cukurs garšai,
■ 10 gramu želatīna,
■ 200 – 250 gramu zemeņu           biezeņa.Mīklai vispirms ar rokām saberzu sviestu istabas temperatūrā kopā ar miltiem, pievienoju vienu olu, šķipsniņu sāls un mazliet cukura. Samaisīto mīklu ietinu pārtikas plēvītē un ievietoju uz pusstundu ledusskapī. Tikmēr gatavoju pildījumu – saputoju biezpienu ar divām olām, cukuru un vaniļas cukuru. Piemaisīju arī mazliet sakapātas baltās šokolādes un kokosriekstu skaidiņas.
Atpūtināto mīklu vienmērīgi izlīdzināju ar cepamo papīru izklātā nelielā izmēra veidnē ar noņemamo gredzenu, veidojot arī apmalītes. Ievietoju līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī uz apmēram desmit minūtēm. Tad virs mīklas pamatnes izliku biezpiena pildījumu un liku veidni krāsnī uz minūtēm 40.
Kad gatavā kūka bija atdzisusi, varēju pārliet zemeņu kārtu. Šim nolūkam jau iepriekš atlaidināju ar nelielu cukura daudzumu kopā sasaldētās, sasmalcinātās dārza zemenes. Želatīnu uzbriedināju, pēc tam neuzvārot izšķīdināju, samaisīju ar zemenēm un ar šo masu pārlēju kūku. Vēl gan bija jāpaciešas ar baudīšanu, jo tai vajadzēja vairākas stundas pastāvēt ledusskapī.
Sēņu un sīpolu mērce kupātiem
Sastāvdaļas:
■ 400 gramu kupātu
    vai citu desiņu,
■ 2 sīpoli,
■ 300 gramu šampinjonu,
■ puse saldskāba ābola,
■ 100 gramu skābā krējuma,
■ 2 tējkarotes sinepju,
■ 3 ēdamkarotes sojas mērces,
■ sāls, pipari,
■ augu eļļa un sviests cepšanai.Šad un tad mēdzam iegādāties arī kādus gaļas pusfabrikātus. Ēdienkartes dažādošanai piedāvāju šādu desiņu pasniegšanas veidu.
Sviestā un augu eļļā vispirms no visām pusēm apcepu vārītos kupātus un no pannas noņēmu. Ja izmantojam svaigās sēnes, tās jāapslauka ar mitru salveti un jāsagriež. Šoreiz sagriezu savā sulā konservētos šampinjonus – tos reizēm iegādājos un izmantoju, lai nav tik bieži jāiet uz veikalu meklēt kvalitatīvus svaigos. Sasmalcināju nomizotus sīpolus. Ābolu sarīvēju uz rupjās rīves.
Eļļas un sviesta maisījumā, kur cepās desiņas, apcepu sīpolus un sēnes, pieliku arī rīvētos ābolus un cepu uz nelielas uguns apmēram piecas minūtes. Tad pannā piemaisīju sinepes, sojas mērci, piparus un pāris minūtes pakarsēju. Pēc tam pievienoju skābo krējumu un pusglāzi vārīta ūdens, ja vajag, varam piekaisīt mazliet sāls. Mērci uzvārīju, liku pannā arī apceptos kupātus un visu minūtes piecas vēl kopā pakarsēju. Tad varam baudīt kopā ar vārītiem kartupeļiem, rīsiem, griķiem vai makaroniem.
Veselīgi salāti
ar ķiplokiem
Sastāvdaļas:
■ kāposti,
■ tomāti,
■ saldie pipari,
■ ķiploki,
■ zaļumi,
■ fetas siers,
■ sāls, pipari,
■ augu eļļa – visas proporcijas         pēc garšas.Veselīgi un gardi salātiņi. Svaigā kāposta vietā izvēlējos Ķīnas kāpostu, to sagriezu un ar rokām vēl mazliet pamīcīju, lai veidojas sula. Sagriezu tomātus un saldos piparus, sasmalcināju pētersīļu zaļumus un ķiplokus. Visas sastāvdaļas samaisīju, piekaisīju arī mazliet sāls, piparus, liku bļodā un pārslacīju ar augu eļļu. Visbeidzot salātiem pievienoju arī kubiņos sagrieztu fetas sieru.
Kabaču un biezpiena pankūkas
Sastāvdaļas:
■ 400 gramu jaunu kabaču,
■ 200 gramu biezpiena,
■ 2 olas,
■ 3 ēdamkarotes miltu,
■ 0,5 tējkarotes cepamā
      pulvera,
■ sāls garšai, eļļa cepšanai.Šī ir ideja veselīgām un gardām sāļajām pankūkām, jo esam taču pieraduši pie saldajiem biezpiena plācenīšiem.
Bļodā samaisīju olas, biezpienu, sāli, miltus un cepamo pulveri. Jauno kabacīti labi noskaloju un ar visu miziņu sarīvēju uz rupjās rīves, nospiedu sulu, bet masu pievienoju mīklai.
Pannā uzkarsēju nelielu daudzumu augu eļļas un ar ēdamkaroti liku tajā kabaču un biezpiena masu tā, lai veidojas pankūciņas. Cepu tās no abām pusēm vairākas minūtes, līdz kļuva zeltaini brūnas. Kopumā tādējādi no šī mīklas daudzuma izcepu 21 pankūciņu. Piedevām no skābā krējuma, sāls, pipariem, sasmalcinātām jaunajām dillītēm un ķiploka daiviņas pagatavoju pikantu mērcīti.

Kategorijas