Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Īstā spēle jauniešiem ar piedzīvojuma “pēcgaršu”

“Standarts” ir viena no komandām, kas šogad piedalījās laikraksta “Alūksnes un Malienas Ziņas” multimediālajā projektā – slēpņošanas spēlē “Discover the City”, izzinot Alūksnes neizzinātās vietas un pēc tam daloties ar ieraudzīto sociālajos tīklos. Tagad, jau ar nelielu laika distanci, spēles dalībnieki atskatās uz to, kā viņiem tajā veicies, un vērtē ieguvumus.

Radusies jauna draudzība
Šī komanda veidojusies visai netipiski, jo sākotnēji par spēli informāciju skolā uzzināja Linda Jurģīte, kura arī pieteica komandas sastāvu. Taču izrādījās, ka Linda 18. februārī, kad pienāca komandas kārta startēt, atradās citviet, tādēļ operatīvi komandai pievienojās Elizabete. Jaunieši bijuši pazīstami jau sen, jo mācās vienā skolā, bet līdz šim kopā laiku nebija pavadījuši. Par projekta nosacījumiem, norādēm “Discover the City” jaunieši uzzinājuši no “Alūksnes un Malienas Ziņu” platformām vietnēs “Alūksniešiem.lv”, “Facebook.com”, “Instagram” un startējuši, par komandas kapteini izraugoties Māri. Komandas nosaukums radies spontāni. Kā saka komandas vecākā pārstāve Viktorija: “Cik atceros, tā bija mana ideja, vienkārši ienāca prātā vārds “standarts”, kas visiem iepatikās.”

Domas par padošanos
Spēles gaitā jauniešiem bija jāatrod slēpņi VEF teritorijā, elevatora ēkā, lauktehnikas, meliorācijas teritorijās, Sarkanā Krusta Alūksnes komitejas ēkas teritorijā. Informāciju par šiem objektiem jaunieši meklējuši gan laikrakstā, gan portālā. Viena no niansēm bija atrast QR kodus, kas bija jānolasa, lai tiktu pie uzdevumiem. Viņi atzīst, ka tehniskā puse diemžēl šoreiz sagādāja lielas grūtības, jo nevarēja nolasīt kodus. Līdz ar to nācās patērēt vairāk laika, lai atrastu B variantus (par kuriem spēles koordinatori bija padomājuši) gadījumos, ja nestrādā kods. Jāteic, ka arī laika apstākļi šajā dienā jauniešus nelutināja, kas tikai paspilgtināja vēlmi padoties. Arī ar norāžu “atkošanu” komandai nenācās viegli tikt galā, tādēļ tika lūgtas arī sīkākas norādes spēles koordinatoriem. Vienu brīdi komanda jau vēlējās padoties, tomēr ar koordinatoru atbalstu un pēc siltu pusdienu ieturēšanas “Standarts” nolēma turpināt. Lai arī šī komanda uzdevumus veica līdz pat pulksten 21.00 vakarā, tomēr visus objektus atrada un uzdevumus izpildīja!

Meklējuši “āķus”
Komanda atzīst, ka spēle bijusi interesanta gan meitenēm, kuras dzimušas un augušas Alūksnē, Mārim, kurš nāk no Kolberģa puses, gan Kasparam, kurš dzīvo Liepnā. Jaunieši atzīst, ka vietas bijušas īpatnējas un pat šarmantas, jo nekad ikdienā nav nācies izpētīt tieši šos pilsētas klusākos nostūrus. Viktorija ar smaidu atminas: “Spēlē gāja interesanti, ieguvu jaunus draugus un emocijas, protams, arī uzzināju ļoti daudz jaunas informācijas par Alūksni. Prieks arī par komandu, jo, neskatoties uz grūtībām, tā bija saliedēta, neradās nesaskaņas. Piemēram, lauktehnikas teritorijā norāde bija - “tajā, tajā dzeltenā gaitenī, zem dzeltena objekta atradīsiet kodu”, un tas šķita tik sarežģīti. Centāmies iedziļināties – ko tas varētu nozīmēt, meklējām “āķi”. Pēc divu stundu meklējumiem izrādījās, ka tieši teritorijas sākumā ir dzeltena ieeja, tur atradās dzeltena ķivere un zem tās arī atradās kods.” Komanda atzīst, ka šāda spēle esot kā radīta jauniešiem, un viņi noteikti piedalītos vēl, jo tā piedevusi varenu piedzīvojuma “pēcgaršu”.

Lai būtu adrenalīna deva
Vaicāti par jauniešu iespējām Alūksnē, “Standarta” dalībnieki uzskata, ka Alūksne jau ir ļoti skaista pilsēta. Gan jauniešiem, gan pieaugušajiem ir iespējas pilsētā pavadīt brīvo laiku. Tāpat arī pilsētas viesiem - savas brīvdienas. Tomēr, lai pavadītu brīvās dienas vēl produktīvāk, jaunieši saredzēja iespēju izveidot jau iepriekš iecerēto skeitparku meliorācijas teritorijā. “Šajā teritorijā ir pietiekami daudz vietas, tā atrodas, tieši iebraucot pilsētā, taču arī nomaļus no centra. Tā varētu būt alternatīvā vieta, kur jauniešiem arī skrituļot un vienkārši labi pavadīt laiku,” savas domas pauž Viktorija. Māris piebilst, ka šajā teritorijā atrodas arī laikraksta “Alūksnes un Malienas Ziņas” redakcijas telpas, tāpēc viņš iesaka uz ēkas jumta izvietot lielu uzrakstu ar nosaukumu, lai ikviens, iebraucot pilsētā, zina, kur atrodas vietējā avīze. Vēl jaunietis uzsvēra: “Šajā nostūrī varētu attīstīt ko tiešām jauniešiem draudzīgu un piesaistošu. Ar adrenalīna devu – airsoftu (taktiskais komandu šaušanas sporta veids, kurā pretinieks tiek neitralizēts ar plastmasas lodīšu trāpījumu – red.) vai peintbolu (komandu sporta spēle, kurā ar gāzes ieroci pa pretiniekiem tiek šautas ar krāsu pildītas želatīna bumbiņas – red.), arī ideja par skeitparku ir laba. Tā būtu laba, neierobežota pulcēšanās vieta jauniešiem, un iespēja avīzei atrasties blakus jauniešu auditorijai,” uzsver komandas kapteinis Māris Sedlenieks.

Komanda “Standarts”.
Dalībnieki: Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas 11. klases skolēni Tamāra Broka - Priedīte, Elizabete Smoļaka, Māris Sedlenieks, Kaspars Sārs un 12. klases skolniece Viktorija Vlada.
Nākotnes vīzija: skeitparks kādreizējās meliorācijas ēku teritorijā.
Komanda spēlē ieguva: 5. vietu.

Kategorijas