Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Lai salna neposta augļu dārzu

"Alūksniešiem.lv"

2020. gada 11. maijs 11:42

242

Daudzos dārzos jau zied plūmes, ķirši, arī krūmi nosēti ziedķekariem, bet laikapstākļus sola visai mainīgus. Dažas prognozes rāda, ka līdz pat maija beigām vēl iespējami aukstuma viļņi. Un tad ļoti aktuāls kļūst jautājums, kā ziedošos krūmu un kokus pasargāt no salnām.

Ietērpt ledus mētelī

Viens no veidiem, ko piekopj augļu dārzu īpašnieki, ir apsmidzināšana ar ūdeni. Tā der, piemēram, ābelēm un bumbierēm. Ķiršiem un plūmēm gan ne, novērojuši speciālisti. Smidzināšanu sāk īsi pirms salnas, kad vēl ir kādi plus divi grādi. Lieliski, ja var turpināt visu salnas laiku līdz saules lēktam. Tad gan jābeidz. Ledus garoziņa, kas veidosies ap lapām un ziediem, pasargās no sala. Arī, ja salnas postījumi konastatēti no rīta, aplaistīšana, iespējams, kādu vēl glābs. Arī augu saliešana vakarā pirms salnas palielina iespēju, ka koki un krūmi cietīs mazāk.

Dūmi siltumam

Daudzi dārzu kopēji aizsardzībai pret salnām izmanto dūmus – gan dūmu sveces, gan ugunskurus. Ir vērts meklēt dūmu sveces, kas īpaši paredzētas augu aizsardzībai pret salnām. Ir tādas, kā sastāvā ir augu eļļa un parafīns. Dūmu svecei kūpot, tie izdalās sīku pilienu veidā un pārklāj ziedu ar plānu eļļainu aizsargkārtu. Šī eļļainā kārtiņa uz zieda turas divas trīs diennaktis, ja nelīst lietus. Ražotāji sola, ka salnu dūmu svece aizsargā ziedus no nosalšanas aukstumā līdz mīnus četriem grādiem. Sveci var aizdedzināt jau vakarā. Jāpavēro, uz kuru pusi virzās dūmi – tiem jāietin koki.

Ja dūmu sveces nav pieejamas, var kurināt ugunskurus. Ir lielo dārzu īpašnieki, kuri koku rindstarpās saved un dedzina salmus salnas laikā. Rodas karstums, kas sasilda gaisu un glābj koku ziedus no apsalšanas. Vienkārši neliela ugunskura kurināšana var nebūt efektīva, īpaši jau dūmu virziens var būt mainīgs.

Īpaši pretsalnu līdzekļi

Ir izveidoti arī īpaši pretsalnu līdzekļi. Latvijas Lauku Konsultāciju centra vecākais speciālists dārzkopībā Māris Narvils iesaka dabai draudzīgu līdzekli “Greenstim”. Tas ir cukura ražošanas blakusprodukts viegli brūnā krāsā, kas iegūts no cukurbiešu melases. Līdzekli izsmidzina vismaz 24 stundas pirms salnu perioda, un tas darbojas līdz trim nedēļām. Produkts gan nav lēts – divu kilogramu iepakojums maksā ap 35 eiro, ar šādu apjomu pietiek hektāram dārza.

Dabas produkti

Ir dārzkopji, kuri iesaka vasarā sagādāt no baldriānu ziediem spiestu sulu. To uzglabā tumšā traukā ledusskapī, nedaudz pievienojot degvīnu. Sulu atšķaida ar ūdeni un smidzina uz augiem. 50 litriem ūdens vajadzēs ar 20 mililitru sulas. 

Kategorijas