Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Kaimiņa radīts nevēlams “bardaks” pagalmā

Loreta Jargane

2020. gada 12. maijs 00:00

29

Nezinātājs, izbraucot no Alūksnes un pabraucot garām baltajai mājai pirms Pullana ezera ceļa labajā pusē, pat nevar iedomāties, kādu murgu vairāku gadu garumā izdzīvo nama iemītnieki. Tikko zaļojošais pagalms un šķūnīši ir teju nemanāmi aiz milzu būvgružu kaudzes. Pamanāmas vien nelielas taciņas, kas izmītas uz nama iemītnieku šķūnīšiem. Tā ir vienīgā iespēja, kā kaimiņiem nokļūt pie savas malkas vai citām lietām, kas tur glabājas.

Nav vietas pārējiem
“Alūksnes un Malienas Ziņas” uzrunāja mājā dzīvojošā kundze, kuras dzīvesvietu no kaimiņa krājēja dzīvokļa šķir viena kāpņu telpa. Pie Viļa kunga ne reizi vien atbrauc kravas auto un izgāž dažādas lietas. Tāpat kaudzēs krājas dažādi koka materiāli, auto sēdekļi. Savukārt nama gaitenī, dodoties pie viņa otrajā stāvā, atrodas, piemēram, tualetes pods, atvilktne, putuplasta gabali un citi it kā svarīgi priekšmeti.
Sašutusī kaimiņiene norāda, ka apsverot domu par dzīvesvietas maiņu, jo jūtas nepatīkami, ka ik dienas jālūkojas uz nesakoptu pagalmu. “Teritorijā pie šķūnīšiem tiek veidota izgāztuve. Tas nav normāli, ja man atved malku, tad nav kur to izkraut, pat kravas auto nav, kur iebraukt. Kauns no radiem, kuri nāk ciemos,” izmisumā saka kundze. Iestājoties pavasarim tiek iekopts pagalms, bet grūti to darīt, ja pagalmā rēgojas ar zilu plēvi apklāta kaudze ar dažādiem dēļu, koku, matraču materiāliem.

Sarežģīts gadījums
Pašu Vili mums diemžēl neizdevās satikt, jo pēc ilgiem klauvējieniem dzīvokļa durvis tā arī netika atvērtas. Vērsos pie Alūksnes novada pašvaldības policijas priekšnieka Arda Tomsona, kurš atzina - šis esot visai sarežģīts gadījums, jo par kārtību uz zemes atbild zemes īpašnieks, taču Vilis ir tikai dzīvokļa īrnieks, savukārt zemes īpašnieki nav atrodami. Tomēr A. Tomsons norādīja, ka atkritumus uzkrāt ir aizliegts.
“Varam aicināt kungu atbrīvoties no atkritumiem, bet, ja iedzīvotājs to nevēlas tādēļ, ka tās, viņaprāt, ir ļoti noderīgas lietas, tad arī policija nevar risināt šo lietu,” stāsta A. Tomsosns.
Tomēr risinājums ir - šajā situācijā A. Tomsons iesaka šī nama pārējiem iemītniekiem vērsties Alūksnes novada pašvaldības policijā ar iesniegumu. Tālāk situāciju vērtēs un, ja nepieciešams, iesaistīsies arī Valsts vides dienests, pēc kura vērtējuma varētu kvalificēt, vai pagalmā esošās lietas ir atkritumi. Ja tā, tad, kā iepriekš minēts – atkritumus uzkrāt ir aizliegts un varēs prasīt atbildību.

Aktīvāk jāstrādā policijai
Valsts vides dienesta sabiedrisko attiecību vadītāja Kristīne Kļavniece gan skaidro, ka šādā situācijā darbs aktīvāk jāveic Alūksnes novada pašvaldības policijai. “Šis nebūs mūsu jautājums, bet gan pašvaldības policijas pienākums. Pašvaldība atbild par teritoriālo tīrību savā novadā, līdz ar to pašvaldības policijai ir iespējas saukt pie atbildības gan zemes īpašnieku, gan to, kurš piemēslo teritoriju.
Ja ir zināms dzīvokļa īpašnieks, kurš uzkrāj atkritumus, radot pārējiem iedzīvotājiem diskomfortu, pašvaldības policijai juridiski ir tiesības viņu sodīt. Tāpat iedzīvotāju reģistrā un citos reģistros ir pieejami dati, kur noteikti atrastos informācija arī par zemes īpašnieku, ko attiecīgi saukt pie atbildības un aicināt rīkoties. Šajā gadījumā pašvaldības policija varētu rīkoties aktīvāk,” komentē K. Kļavniece.

 
Teksts un foto: Loreta Jargane

Kategorijas