Aluksniesiem.lv ARHĪVS

“Sirdskustība”, kas palīdz palikt mājās

Sandra Apine

2020. gada 14. maijs 10:12

78

“Covid - 19” ierobežojumi var skart ikvienu no mums, bet īpaši bīstama to neievērošana ir augsta riska grupas cilvēkiem, piemēram, senioriem. Tikai viņu palikšana mājās var glābt dzīvību. Tieši tādēļ šajā laikā izveidojusies brīvprātīgo palīdzības kustība #paliecmājās, kas darbojas arī Alūksnes pusē. Mērķis - palīdzēt savas pilsētas un apkaimes cilvēkiem: nopirkt produktus, izvest pastaigāties suni vai vienkārši piezvanīt un parunāt.

Vismaz septiņi brīvprātīgie
Kustības koordinatore Alūksnes novadā Līga Langrate zina stāstīt, ka Alūksnes pusē kā brīvprātīgie reģistrējušies seši - septiņi cilvēki. Brīvprātīgie var arī nepazīt cits citu, bet tāpat darboties, jo signālus par palīdzības nepieciešamību saņem individuāli ar īpašas aplikācijas palīdzību. “Tie ir gan jaunieši, kuri līdz šim jau ir aktīvi darbojušies brīvprātīgi, gan citi, cilvēki no ēdināšanas uzņēmumiem, kuri lielākoties piegādā siltu maltīti, un tamlīdzīgi,” stāsta L. Langrate. Taču aktivitātes notiek ne tikai caur aplikāciju. Redzot vai dzirdot, ka apkārtnē vajadzīga palīdzība, iesaistās gan kustības #paliecmājās brīvprātīgie, gan arī brīvprātīgie, kuri šādā kustībā nav reģistrējušies. Tāpat notiek sadarbība ar vietējām nevalstiskajām organizācijām, piemēram, Alūksnes un Apes novada fondu. “Tā ir tāda sirdskustība. Novads jau nav liels, redzam situāciju, kur jāpalīdz – ejam un darām,” saka L. Langrate. 


Palīdzību var saņemt jebkurš, kuram jāatrodas mājās – seniori; cilvēki ar saslimšanām; personas, kuras ir pašizolācijā, piemēram, pēc atgriešanās no ārzemēm; tie, kuriem ir grūtības – vecāki, kuri vieni audzina bērnus, medicīnas personāls. #paliecmājās palīdzība ir atšķirīga no ierastās sociālās palīdzības, brīvprātīgie piedāvā to, ko nepiedāvā sociālais dienests vai citas organizācijas.

Izmanto retāk nekā lielpilsētās
L. Langrate stāsta, ka mūspusē šo iespēju izmanto salīdzinoši retāk nekā lielpilsētās, jo, kā jau mazpilsētā un pagastā, kaimiņš var palūgt palīdzību kaimiņam, viens alūksnietis uzrunāt otru, taču nav izslēdzami gadījumi, kad šādas palīdzīgas rokas tuvumā nav. “Līdz šim ir lūgta tieši pārtikas un ēdiena piegāde. Esmu to piegādājusi gan pati, gan organizējusi piegādi ar ēdinātāja starpniecību. Lūgumu izpildām maksimāli dienas laikā. Ir arī bijuši gadījumi, kad cilvēks vienkārši grib parunāties. Vēl nav bijuši gadījumi, kad lūdz izstaidzināt suni vai iegādāties medikamentus,” stāsta L. Langrate.


Kontaktēšanās ar cilvēkiem, kuri lūdz pakalpojumu, nav tieša, vairāk telefoniski. Pirkumu piegādi var organizēt, arī pārskaitot naudu caur internetbanku un noliekot pie durvīm. Tāpat arī nav jāuztraucas par savu datu drošību – vārdu un adresi uzzina tikai brīvprātīgais, kurš ar konkrēto personu sazinās. Visus jautājumus var pirms tam izrunāt pa tālruni. 


Kustības koordinatore šajos laikos aicina līdzcilvēkus būt redzīgākiem, pamanīt situācijas, kad vajadzīga palīdzība. Un, protams, interesenti var iesaistīties arī kustībā #paliecmājās – tas viegli izdarāms, reģistrējoties “Paliec-majas.lv.”


KĀ SAŅEMT PALĪDZĪBU?


Sazinies!

Aizpildi pieteikumu vietnē “Paliec-majas.lv” vai zvani uz telefona numuru 25661991 - nosauc savu kontaktinformāciju un precīzu vajadzību, kā risināšanā brīvprātīgie var palīdzēt. 


Ko var lūgt?
Brīvprātīgie palīdzēs nopirkt produktus, higiēnas preces, bezrecepšu medikamentus | izvest pastaigā suni | nogādāt un saņemt pasta sūtījumus vai gluži vienkārši pazvanīs un parunāsies. Brīvprātīgais var tev aiznest preces, bet par pirkumu tev ir jānorēķinās pašam, tā nav dāvana.


Gaidi ziņu!

Tavas pilsētas vai apkaimes tuvumā esošie brīvprātīgie telefona aplikācijā saņem paziņojumu par vajadzību.


Saņem palīdzību! 


Brīvprātīgais, kurš izvēlējies tev sniegt palīdzību, ar tevi sazināsies, precizēs nepieciešamo un dosies veikt labos darbus.
Ārija Simanoviča, sociālā darbiniece, palīdzību organizē pati:


“Saņēmu informāciju, ka steidzama palīdzība būtu vajadzīga Jaun-alūksnes pagastā dzīvojošam cilvēkam ar veselības traucējumiem, pusmūža vīrietim, kuram nav nekādu ienākumu un kurš neatbilst nevienam statusam, kas paredz pabalstu. Tuvojās svētki, un es sapratu, ka tuvākajā laikā neizdosies noorganizēt ilglaicīgu palīdzību, tādēļ sazinājos ar Alūksnes un Apes novada fondu par iespējām palīdzēt ar pārtikas sagādi. Izrādījās, ka ir iespēja pašam veikalā sakomplektēt glābējpaku un nogādāt mērķī. To arī darīju, iegādājoties nepieciešamākos produktus 16 eiro vērtībā, kas tiek segts no fonda līdzekļiem, un pati arī piegādāju. Nekādu starpniecību neizmantoju, jo šādi bija ātrāk. Pēc svētkiem šis jautājums tika risināts tālāk.”

Kategorijas