Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Citāds izlaidums

Sandra Apine

2020. gada 15. maijs 00:00

37

Arvien daudz jautājumu par vidusskolas eksāmeniem un izlaidumiem pandēmijas laikā. Šonedēļ daudzās skolās lemj par izlaidumu organizēšanas formu, taču ir skaidrs, ka šis svinīgais brīdis noteikti būs citādāks nekā līdz šim ierasts. Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska aicina skolēnus kopīgi nofotografēties bez ballītes un izlaidumu nosvinēt mājās ar ģimenēm.

Svētki skolēniemGunta Kupča, Alūksnes novada pašvaldības Izglītības pārvaldes vadītāja:
“Izlaidumi būs jāorganizē atbilstoši noteikumiem, ievērojot maksimālo cilvēku skaitu un noteiktās distances, taču katra izglītības ie-stāde to var plānot atbilstoši savam skolēnu skaitam un telpu platībai. Šonedēļ izglītības iestādes, tostarp bērnudārzi, domā savus variantus – kā to darīt, organizējot izlaiduma dienu, klases stundu vai klasesbiedru tikšanos. Skolās ir atšķirīgs absolventu skaits, ir skolas, kur to ir vieglāk izdarīt, ir, kur jāpiedomā pie ierobežojumiem atbilstošas norises. Skolās ar nelielu skolēnu skaitu klasēs šo pēdējo satikšanos ar audzinātāju, skolotājiem un direktoru iespējams īstenot, nepārsniedzot 25 cilvēku skaitu. Ja skolēnu skaits klasē nepārsniedz desmit, pasākuma cilvēku skaitā iekļaujas pat vecāki. Iespējams, lielākajās skolās kopā ar visiem skolotājiem sanāk vairāk, tad process ir jāregulē. 9. klašu skolēniem pēdējā mācību diena ir 29. maijā, līdz ar to kopīgā satikšanās varētu notikt ne ātrāk kā jūnijā, bērnudārzi tradicionāli mācības noslēdz maija pēdējā nedēļā, savukārt 12. klašu skolēniem vēl jūlijā ir pēdējais eksāmens.
Reizēm svētkus radot, mēs pietiekami neaizdomājamies par to, kam tieši mēs tos radām. Izlaiduma diena vissvarīgākā ir pašam skolēnam, jo tas ir viņa panākums, atmiņas, svētki, un par to, lai tā notiktu, skolas domā. Esam spiesti domāt citādāk.”

Tas tomēr ir izlaidums!Ingrīda Pedece, Strautiņu
pamatskolas direktore:
“Sekosim līdzi informācijai par ierobežojumiem vai to atvieglojumiem līdz pat brīdim, kad izlaiduma diena tiks organizēta, un rīkosim to atbilstoši prasībām. Taču jau šobrīd varu teikt, ka Strautiņu pamatskolā šis svinīgais pasākums varētu notikt gandrīz tāpat kā līdz šim, jo skolu beidz septiņi abiturienti, kas nozīmē, ka varēs piedalīties gan skolas beidzēji, audzinātājs un skolotāji, gan, iespējams, arī vecāki. Arī skolas telpas pieļauj vajadzīgās divu metru distances ievērošanu. Tas tomēr ir izlaidums, pirmais solis pieauguša cilvēka dzīves ceļā, un mēs gribam, lai par šo dienu jaunajam cilvēkam paliek skaistas atmiņas. Maija pēdējā nedēļā izzināsim arī vecāku viedokli un atbilstoši rīkosimies. Satraukuma nav, arī skolēnus un vecākus aicinām tam neļauties. Rosinām visus iesaistītos saprast šos apstākļus, jo mēs tos nevaram ietekmēt, jāraisa svētku noskaņu arī esošajā situācijā.”
Nepārdzīvos, ja nenotiksKristīne Krastiņa, Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas 12. klases skolniece:
“Īpaši nepārdzīvošu, ja izlaidums nenotiks. Es nekad neesmu bijusi lielu svinību piekritēja. Pieļauju, ka mana mamma mazliet pārdzīvo, jo gribas redzēt savu bērnu sapucētu izlaidumā, pašai baudīt svinīgu pasākumu, taču gan jau mēs to atrisināsim, sarīkojot svinīgu brīdi ģimenes lokā. Jā, tas droši vien ietaupa arī ģimenes budžetu, var iztikt bez greznām kleitām un frizūrām. Mēs noteikti, kā jau parasti šādos ģimenei svarīgos brīžos, aizbrauksim uz laukiem, pagatavosim tradicionālo rasolu un karbonādes un pavadīsim laiku kopā.
Man vienmēr šķitis, ka absolventa dzīvē svarīgāks ir Žetonu vakars, jo tas ir daudz personīgāks un sirsnīgāks pasākums, un tas mums izdevās lielisks.  Žetonu vakarā absolventi paši sarūpē priekšnesumus, piedomā pie organizācijas. Savukārt izlaidums vairāk domāts apsveicējiem un viesiem, absolventi vispār tiekas tikai īsu brīdi, un pēc tam dodas katrs savās gaitās.
Latvijā izlaidumu tradīcija vispār ir izteiktāka nekā citviet, kur šo notikumu atzīmē šaurā lokā. Ņemot vērā, ka daudziem izlaidums ir svarīgs, nākotnē to tomēr vajag rīkot, taču varbūt saīsināt, izceļot nozīmīgāko un sirsnīgāko, atmetot nebūtisko.”


Kategorijas