Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Kompensējamo zāļu jaunā kārtība rada problēmas

Loreta Jargane

2020. gada 15. maijs 00:00

207

Uģis Riņķis stāsta, ka ilgāk nekā piecus gadus veikti eksperimenti ar dažādiem medikamentiem sirds saslimšanas gadījumā, līdz atrasts konkrētais medikaments, kas viņa mammai der.

Nevar iegūt konkrētās zāles
“Aizbraucām pie speciālista, uzrakstīja konkrētās zāles, nekādu problēmu piecu gadu laikā. 1. aprīlī devāmies pie ģimenes ārsta pēc receptēm, lai papildinātu zāļu krājumus. Un vairs pie zālēm netiekam. Vienīgā iespēja - par pilnu cenu, nevis uz sarkanās receptes (75% valsts kompensējamā daļa),” viņš saka.
Līdz šim par konkrētajām kompensējamām zālēm nācās piemaksāt mazliet vairāk nekā 20 eiro, iegādājoties tās trīs mēnešiem, tagad cena ir augstāka. “Šobrīd es varu iegādāties šīs zāles, bet par pilnu samaksu. Nav pamatojuma tam, kāpēc iepriekš tās varēja iegādāties ar valsts kompensāciju, bet tagad - nē. Neesmu farmaceits, bet zinu, ka tikai konkrētās zāles palīdz manai mammai, iespējams, citos medikamentos esošās palīgvielas vai saistvielas kaut ko absorbē un padara aktīvo vielu neefektīvu,” saka viņš.

Jābūt izņēmumiem
Vīrietis saprot un atzinīgi vērtē, ka šobrīd tiek piedāvāti lētākie medikamenti, kas nodrošina ārstēšanu. Tomēr viņš uzskata, ka nevajadzētu liegt iespēju iegādāties arī konkrētos medikamentus, ja zināms, ka tie ir visefektīvākie. “Saprotu, ka lētāko piedāvā, nevis dārgos, tas ir labi. Pirms kāda laika bija cita galējība, kad vispirms piedāvāja dārgo, un cilvēks vaicāja pēc lētākā. Kāpēc nevar staigāt pa ceļu, kāpēc jāstaigā no viena grāvja uz otru? Sirds slimniekiem vajadzētu būt izņēmuma gadījumiem. Ģimenes ārstam vajadzētu būt iespējai izrakstīt medikamentu, ar kura palīdzību cilvēks saņem nepieciešamo ārstēšanu. Protams, ja runājam par veselu sabiedrību. Ja mērķis ir tautu nospiest lejā, tad ir cita lieta,” spriež U. Riņķis.

Nav izvēles iespēju
Kārtību, kādā pacienti tiek pie kompensējamām zālēm, komentē ģimenes ārsts Alūksnē Alvis Ādamsons. Viņš uzsver - no aprīļa medikamentus, kas ir kompensējamo zāļu sarakstā A, raksta ar ķīmisko nosaukumu receptē. Šajā sarakstā ir zāles, kas ir ar līdzvērtīgu terapeitisko efektu. Visa jaunā kārtība balstās uz to – kāpēc pacientam maksāt dārgāk par zālēm, ja tās ir ar līdzvērtīgu efektu. Tāpat aptiekām ir pienākums izsniegt lētāko medikamentu.
“Šajā sistēmā ne pacientam, ne ģimenes ārstam, ne citiem speciālistiem nav atvēlēta vieta izvēles iespējām. Tas nozīmē, ka mums izvēles variantu nav. Ja pacients vēlas medikamentu ar atlaidi – tad norādām ķīmisko sastāvu. 
Vienīgais izņēmums, ja pacientam ir mainījies medikaments un konstatē, ka konkrēto medikamentu lietojot rodas blakusparādības, kad zāles nav efektīvas. Tādā gadījumā ģimenes ārsts raksta ziņojumu Zāļu valsts aģentūrai par šo situāciju, un tas dod tiesības izrakstīt nākamo lētāko medikamentu. Tādēļ arī šajā gadījumā, kad tiek prasīts konkrēts medikaments, pat ja rodas blaknes, netiktu saņemts konkrētais medikaments, bet nākamais lētākais.”

Tā nav
eksperimentēšana
Ģimenes ārsts norāda, ka koronavīrusa laikā iespēju robežās cenšas informēt  pacientus par jaunieviesto sistēmu. “Tomēr, ja pacients nevēlas mēģināt jaunajā kārtībā saņemt zāles, tad viņam medikamentu iespējams saņemt tikai pret zilo recepti,  bez atlaides,” saka A. Ādamsons.
Ārsts uzsver, ka arī lētākajās zālēs ķīmiskā viela ir tā pati, atšķiras tikai kārbiņa, nosaukums un varbūt citādāka izskata tablete, bet tas nav radikāli cits medikaments un tā nav eksperimentēšana ar cilvēkiem. Viņš atzīst, ka ir pacienti, kuri nevēlas jauno kārtību pieņemt un prasa recepšu zāles par pilnu cenu. Taču jāņem vērā, ja receptē norāda ķīmisko nosaukumu, tas ne vienmēr nozīmēs, ka pacients saņems iepriekšējā nosaukuma medikamentu.

Jāzina, kam zāles vajag
A. Ādamsons norāda, ka zāles tehniski izrakstīt ar ķīmisko nosaukumu viņam grūtības nesagādā, jo to dara datorprogrammā un zāles tiek izrakstītas “E-veselībā”. Lielākās bažas ir par to, ja cilvēkam ir vairāki medikamenti, un mainās to nosaukumi, tad pacientiem svarīgi zināt, ka konkrētās zāles ir, piemēram, diabētam, nevis spiedienam. Tāpēc ārsts atgādina pacientiem rūpīgi izlasīt zāļu instrukcijas. “Ne vienmēr varu pateikt, ka, izrakstot zāles pēc ķīmiskā nosaukuma, pacientam aptiekā izsniegs tieši konkrēto medikamentu ar konkrēto nosaukumu. Aptiekā var būt vairāki līdzvērtīgi medikamenti. Un ģimenes ārsts nezina, kuras zāles tiks iedotas. Tāpēc svarīgi rūpīgi izlasīt anotācijas vai sazināties ar savu ģimenes ārstu,” iesaka A. Ādamsons.
Ārsts jaunieviestajā kārtībā saskata dažādas šķautnes: “Pluss – daļai pacientu paliek lētāki medikamenti. Tāpat tai daļai pacientu, kuriem bija radušās šaubas, ka ģimenes ārsti lobē zāļu firmas, šajā gadījumā šāds pieņēmums pilnībā atkrīt.
No otras puses – dažiem pacientiem var izveidoties apjukums, it īpaši, ja ir daudz medikamentu. Tas nozīmē lielāku skaidrojošo darbu. Ja nomainās tabletes, tas nav nekas sarežģīts. Bet, piemēram, aptiekās ir jāizsniedz arī lētākie astmas inhalatori, un tas var radīt pacientam grūtības - saprast, kā jauno inhalatoru lietot. Lai arī esam ielikti rāmjos, situācijai  ir jāpielāgojas.”

Jebkuras zāles nevar
Kā nosaka Veselības ministrija, aptiekās farmaceiti drīkst izsniegt tikai lētākās valsts kompensējamās zāles, kas var būt ar citu nosaukumu, nekā cilvēks līdz šim lietojis. Iepriekš spēkā esošā kārtība, ka pircējs var iegādāties jebkuras sev vēlamās zāles ar konkrēto aktīvo vielu, piemaksājot starpību starp kompensācijas summu un izvēlēto medikamentu cenu, ir atcelta. Tāpēc, ja ārsts ir izrakstījis aktīvo vielu, bet iedzīvotājs vēlas iegādāties konkrētas zāles ar šo aktīvo vielu, kas nav lētākās, tās ir jāiegādājas par pilnu cenu. Pacientam ir jāizrunā ar ārstu un skaidri jāvienojas, kas tiek rakstīts receptē. Farmaceits aptiekā tikai izpilda receptē ierakstīto, bet neko tajā nedrīkst mainīt, šāda atļauja ir tikai ārstam.
Zāļu valsts aģentūras sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dita Okmane min ieguvumus no jaunās kārtības: “Lai nodrošinātu racionālu zāļu lietošanu un mazinātu to cenas, kā arī pacientu līdzmaksājumu apjomu, tagad kompensējamajiem medikamentiem receptē tiešām izraksta zāļu aktīvo sastāvdaļu starptautisko nosaukumu. Tomēr ģimenes ārsts konkrētu zāļu nosaukumu var norādīt, ja tam ir ārstniecisks pamatojums pacienta veselībai. Savukārt aptiekām ir pienākums izsniegt zāles ar iespējami zemāko pacienta līdzmaksājumu. Rezultātā pacients nepārmaksā, pērkot dārgākus medikamentus, bet zāļu ražotāji ir vairāk ieinteresēti samazināt medikamenta cenu.”
Nacionālā veselības dienesta aptaujas dati liecina, ka iedzīvotāji kopumā ir informēti par jauno kārtību. To, ka pāreja uz jauno sistēmu ir notikusi sekmīgi, apliecina arī aprīlī izrakstīto un aptiekās izsniegto kompensējamo medikamentu statistika – 88% recepšu bija minēts starptautiskais nepatentētais nosaukums jeb aktīvā viela. Martā tikai 15% izrakstīto un atprečoto kompensējamo zāļu receptēs lietots aktīvās vielas nosaukums.

Par zālēm pārmaksā
Kompensējamo zāļu izrakstīšanas kārtība tika mainīta, lai novērstu situāciju, ka iedzīvotāji pārmaksā par valsts kompensējamiem medikamentiem. Statistikas dati liecina, ka pērn vidējais līdzmaksājums vienam pacientam par kompensējamajām zālēm bija 35,15 eiro. Pēc Veselības ministrijā esošās informācijas, jaunā kārtība iedzīvotājiem ļaus ietaupīt līdz pat 25 miljoniem eiro gadā, nodrošinot vienlīdz kvalitatīvas un drošas zāles par zemāku cenu, kas ir īpaši svarīgi iedzīvotājiem ar zemākiem ienākumiem. “Jau šobrīd ir jūtami pozitīvie efekti – ražotāji ir samazinājuši cenas 250 kompensējamajiem medikamentiem. Cenas samazinājušās arī 50 lētākajām zālēm, turklāt ir palielinājies kompensējamo zāļu skaits ar vienādu zemāko cenu, ļaujot pacientiem izvēlēties no plašāka klāsta,” uzsver D. Okmane.
Vienlaikus ģimenes ārsti tiek aicināti aktīvāk skaidrot saviem pacientiem jauno kārtību, izrakstot kompensējamo zāļu receptes.
D. Okmane norāda, ka tieši ģimenes ārsti visefektīvāk var sniegt nepieciešamo informāciju un atspēkot dažādus mītus, piemēram, ka dārgāki medikamenti ārstē labāk un ir efektīvāki. Augstāka zāļu cena nenozīmē labāku kvalitāti.

Par izmaiņām zinoši
Noslēdzoties Veselības ministrijas informatīvās kampaņas “Zini un nepārmaksā!” pirmajam posmam, veiktie sabiedrības informētības mērījumi liecina, ka kopumā aptuveni 79% Latvijas iedzīvotāju ir informēti par izmaiņām valsts kompensējamo medikamentu izrakstīšanas kārtībā. Savukārt starp iedzīvotājiem, kuri regulāri iegādājas medikamentus sev vai saviem tuviniekiem un senioriem, informētības līmenis pārsniedz 90%. Svarīgi zināt, ka Nacionālais veselības dienests regulāri veic Kompensējamo zāļu sarakstā iekļauto medikamentu saraksta atjaunošanu vismaz divas reizes gadā. Arī ar 2020. gada 1. maiju stājies spēkā atjaunots kompensējamo zāļu A un B saraksts, kur norādīti medikamenti un to maksimālās cenas.

Fakti
    • Aktīvā viela ir zāļu galvenā ārstējošā viela. Palīgvielas veido zāļu formu, krāsu, garšu un citas īpašības.
    • Zālēm ar vienādu aktīvo vielu un tādu pašu iedarbību var būt dažādi ražotāji, nosaukumi, izskats (krāsa, forma vai iepakojums) un var atšķirties to cena.
    • Valsts maksā par tām zālēm (kompensē) ar vienādu aktīvo vielu un iedarbību, kam ir zemākā cena.
    • Ja ir medicīnisks pamatojums, ārsts pēc 1. aprīļa kompensējamo zāļu receptē to norāda, un valsts pacientam kompensēs arī dārgākas zāles ar tādu pašu aktīvo vielu un iedarbību.
    • Ārsts un pacients sarunas laikā vienojas par to, vai pacients lietos valsts kompensētās zālēs, šādā gadījumā ārsts izrakstīs kompensējamo zāļu recepti.
    • Ja pacients izvēlēsies nelietot valsts kompensējamās zāles, tad par zālēm jāmaksā pašam pilna cena.
    • Kopš 1. aprīļa aptiekā piemaksāt par dārgākām valsts kompensējamām zālēm vairs nevar.



Kā nosaka kompensāciju?
Valsts kompensējamā daļa (100%, 75% un 50%) tiek aprēķināta no lētākās līdzvērtīgas efektivitātes zāļu cenas, ko sauc par references cenu. Trīs kompensāciju apmēri paredz:

100% - ja diagnoze liecina, ka cilvēks bez šīm zālēm nevar dzīvot, nelietošanas gadījumā var būt letālas sekas (piemēram, saslimšana ar diabētu);
75% - salīdzinoši nopietnas diagnozes, piemēram, paaugstināts asinsspiediens vai bronhiālā astma;
50% - mazāk bīstamas diagnozes.

! Svarīgi zināt - pat ja pacientam 100% kompensācijas gadījumā ir izrakstīts kāds no dārgākajiem, nevis lētākais līdzvērtīgas efektivitātes medikaments, tad starpība starp lētāko un dārgāko medikamentu jāpiemaksā pašam pacientam.

Zāļu saraksti
Kompensējamie medikamenti tiek iedalīti dažādos sarakstos.
A saraksts - līdzvērtīgas efektivitātes medikamenti (savstarpēji aizvietojami,
kur vienu aktīvo vielu ražo vairāki ražotāji).
B saraksts - ar patentu aizsargāti medikamenti (nav līdzvērtīgas efektivitātes medikamentu).
C saraksts - medikamenti, kur izmaksas viena pacienta ārstēšanai pārsniedz 4268,62 eiro un ražotājs zāļu kompensācijas izdevumus noteiktam pacientu skaitam apņemas segt no saviem līdzekļiem.
M saraksts - visā Latvijā reģistrētās zāles mātēm, grūtniecēm un bērniem līdz 18 gadiem, kas tiek kompensētas 50% apmērā.
! Valsts kompensējamo zāļu sarakstu maina divas reizes gadā, parasti 1. janvārī un 1. jūlijā, mainot tajā iekļautās zāles un to cenas. Kompensējamo medikamentu sarakstam regulāri jāseko līdzi, lai izvairītos no nepatīkamiem pārsteigumiem aptiekā.

Kad tiek izrakstīti valsts kompensējamie medikamenti?
    • Sirds un asinsvadu slimību, cukura diabēta, onkoloģijas, hemofilijas, sklerozes, HIV, tuberkulozes un citu slimību ārstēšanai ir nepieciešami valsts apmaksātie medikamenti.
    • Gadījumos, kad receptē norādīts zāļu vispārīgais nosaukums jeb aktīvā viela, farmaceita pienākums ir izsniegt lētāko medikamentu, un, ja ārsts nav norādījis, ka zāles nedrīkst aizvietot, farmaceits var piedāvāt lētākas alternatīvas.
    •  Dārgākās no vienādas iedarbības zālēm parasti tiek izrakstītas tad, ja terapija ar lētākajām zālēm nav palīdzējusi.

Vai visās aptiekās var iegādāties šos medikamentus?
    • Kompensējamos medikamentus var iegādāties visās aptiekās un nevajag doties uz kādu konkrētu zāļu tirgotavu citā pilsētas rajonā vai pat citā pilsētā.
    • Ja aptiekā medikamenta nav, tad kompensējamās zāles var pasūtīt jebkurā aptiekā.
    • Visām zālēm, kas reģistrētas Latvijas Zāļu reģistrā, jābūt pieejamām 24 stundu laikā.

Kategorijas