Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Atbalsta iespēju balsot jebkurā savas pašvaldības vēlēšanu iecirknī no 2021.gada

"Alūksniešiem.lv"

2020. gada 15. maijs 08:08

40

Saeima 14. maijā otrajā lasījumā atbalstīja likumu grozījumus, kas paredz, ka pašvaldību vēlēšanās no 2021.gada būtu ļauts nobalsot jebkurā attiecīgās pašvaldības iecirknī. Vēsta aģentūra Leta.

Atbalstīti arī vairāki citi Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) rosinātie grozījumi vietvaru vēlēšanu procedūrā no 2021.gada.

CVK jau iepriekš norādīja, ka pastāv augsts sabiedrības pieprasījums no iedzīvotājiem pašvaldību vēlēšanās ļaut balsot jebkurā pašvaldības vēlēšanu iecirknī pēc izvēles. Tāpēc piedāvātie grozījumi paredz, ka vēlētāji varēs balsot jebkurā savas pašvaldības vēlēšanu iecirknī.

Tas nozīmētu vēlētāja reģistrēšanu tiešsaistē tajā pašvaldības iecirknī, kur balsotājs ieradies. Vēlētāja pase vai personas apliecība tiks skenēta.

Vēlētāju tiešsaistes lietojumprogrammu paredzēts iegādāties no Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei 2020.gadā piešķirtajiem 250 000 eiro vēlēšanu procesa nodrošināšanai.

Tāpat paredzēts samazināt vēlēšanu iecirkņu darba laiku vakarā. Ja līdz šim paredzēts, ka vēlēšanas notiek līdz plkst.22, tad tagad vēlēšanu iecirkņu darba laiku paredzēts noteikt līdz plkst.20.

Reizē plānots, ka no trešdienas uz pirmdienu tiks pārcelta trīs stundas paredzētā iepriekšējā balsošana, lai dotu lielāku iespēju nobalsot tiem, kuri vēlēšanu dienā būs ārvalstīs. Par šo priekšlikumu gan šodien iepriekš atbildīgās komisijas sēdē raisījās diskusijas, jo pašvaldību pārstāvji norādīja, ka šīs izmaiņas apgrūtinās vēlēšanu organizēšanu. Tāpēc par šo jautājumu vēl plānots spriest, skatot izmaiņas galīgajā lasījumā.

Tāpat diskusijas pirms galīgā lasījuma Saeimā paredzētas arī par dažiem citiem jautājumiem saistībā ar grozījumu saturu.

Iepriekšējā balsošana būs arī ceturtdien un piektdien. Vēlēšanas paredzētas sestdienā.

Turpmāk arī paredzēts numurēt vēlēšanu zīmes, veicot izlozi.

Kategorijas