Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Uzdevumus paveic trīs stundās

Komanda “Baracuda Squad”, kuras dalībnieki bija pieci Alūksnes novada vidusskolas 12. klases skolēni, spēlē “Discover the City” vēlējās piedalīties, lai gūtu jaunu pieredzi un pārstāvētu savu skolu. Pamudinājums bija arī interese par ēkām un teritorijām, kas ir daļa no Alūksnes vēstures un kurās ikdienā bez atļaujas nevar iekļūt.

Grūtākais – atrast QR kodus
“Kad projekta “Discover the City” vadītāja Loreta Jargane kopā ar jauniešiem no darba grupas to prezentēja mūsu skolā, ieinteresējāmies, jo mums patīk dažādas aktivitātes. Daudz nedomājot, nolēmām piedalīties un izveidojām komandu,” stāsta Santa Ķikute.
Komandas puišiem gan bija paredzēts neliels brauciens uz ārvalstīm, tādēļ vienu brīdi domājuši atteikties no dalības spēlē. Organizatori izskaidrojuši, ka to var izspēlēt vienas dienas laikā, tādēļ ātri “savākušies” un, kad saņemtas norādes no rīkotājiem, devušies veikt uzdevumus.
“Iekļāvāmies apmēram trīs stundās. Lai pēc iespējas ātrāk nonāktu no viena objekta līdz nākamajam, braucām ar automašīnu. Uzdevumus paveicām diezgan ātri. Apskatot attēlus “Alūksnes un Malienas Ziņās”, sākām apspriest, kur tie varētu būt. Tas nebija īpaši sarežģīti, jo atrast ēkas bija diezgan vienkārši. Grūtākais bija pēc norādēm atrast QR kodus vietās, kur tie noslēpti. Elevatora ēku izstaigājām pat divreiz, jo bija teikts: “Jo augstāk kāpsi, jo zemāk kritīsi”. Šķita, ka mums jākāpj augšā, taču gluži pretēji: to atradām lejasstāvā. Ilgākais laiks mums pagāja pie lauktehnikas ēkas, ko apstaigājām, meklējot QR kodu,” spēles norisi atminas Santa.

Iespēja komunicēt un domāt
Viņa stāsta, ka pirms slēpņošanas spēles būts tikai vecajā pasta ēkā, kur tagad ir Sarkanā Krusta Alūksnes komitejas mājvieta. Pārējos tajā iekļautajos objektos komandas “Baracuda Squad” dalībnieki bija pirmo reizi. Santa atzīst, ka ar interesi portālā “Alūksniešiem.lv” iepazinuši šo objektu vēsturi.
Spilgtākie iespaidi viņiem saistās ar elevatora ēku, kas pārsteigusi ar savu lielumu un plašumu.
“Manuprāt, projekts “Discover the City”, kura mērķauditorija bija jaunieši, ir veiksmīgs. Mūsdienās lielākā daļa jauniešu laiku pavada sociālajos tīklos un komunicē galvenokārt virtuālajā vidē. Pateicoties  šim projektam, mēs varējām ielūkoties vietās, kurās ikdienā nevaram iekļūt, iepazīstot Alūksni no cita skatu punkta. Mums bija iespēja pavadīt laiku ārā, svaigā gaisā, komunicēt ar komandas biedriem, ar citiem cilvēkiem, apspriesties, domāt, meklēt risinājumu, nevis “sēdēt telefonos un internetā”,” vērtē Santa.

Daļa no tūrisma piedāvājuma
Viņa arī atklāj savas komandas redzējumu, ka  slēpņošanas spēlē iekļautie objekti varētu kļūt par daļu no tūrisma piedāvājuma Alūksnē. “Alūksnes novadā tūrisms ir viena no prioritātēm. Populāri tūrisma objekti ir bānītis un bānīša stacija, kurai blakus, bagāžas šķūnī, tagad ir atvērts muzejs. Elevatora ēka ir turpat netālu, un arī tur varētu būt muzejs,” domā komandas pārstāve.
Spēles pēdējo uzdevumu – izveidot prezentāciju par vienu no tajā iekļautajiem objektiem - komanda laika trūkuma dēļ gan diemžēl neīstenoja. “Mums bija vēlme to paveikt, bet, tā kā mācāmies 12. klasē, bija grūti atrast laiku, lai mēs visi satiktos. Mūsu komandas puiši ir zemessargi un pēc stundām skolā viņiem uzreiz bija jābrauc uz mācībām, tādēļ bija grūti visu apvienot,” saka Santa. Tā kā Alūksnes novada vidusskolā apgūst valsts aizsardzības mācību, komandas dalībnieki – puiši jau iestājušies Zemessardzē. Tam gatavojas arī Santa un Ance Beāte.
Projekta vadītāja Loreta Jargane uzslavē šo komandu par oriģinālu pieeju spēlei, jo jaunieši sociālajos tīklos publicējuši daudz interesantu fotogrāfiju, iepazīstinot ar savu redzējumu par spēlē iekļautajiem objektiem. “Esam ļoti aktīva klase. Kad skolā notiek pasākumi, izceļamies ar oriģinalitāti. Kad Ziemassvētku pasākumam bija jāveido priekšnesumi, citi dziedāja vai dejoja, bet mēs izveidojām video. Esam aizrāvušies ar video un filmu veidošanu. Tas mums interesē un arī padodas,” atzīst Santa.

Vajag satikšanās vietu
Vaicāta par jauniešu brīvā laika pavadīšanas iespējām, Santa teic, ka vēlētos interešu izglītības piedāvājumu, kas saistīts ar sportu un erudīciju, lai jauniešiem būtu vairāk iespēju aktīvai laika pavadīšanai un āķīgu uzdevumu risināšanai, kas sniedz iespējas pilnveidot sevi.
“Patīk, ka Alūksne attīstās, te domā ne tikai par apskates objektiem. Ļoti labi, ka atjaunots stadions Pilssalā, būs arī par cita veida piedāvājums, jo ierīko gaisa trosi pāri Alūksnes ezeram. Domāju, tas piesaistīs daudz interesentu, kuriem gribas izbaudīt kādu piedzīvojumu. Gribētos arī, lai Alūksnē būtu kāda vieta, kur jaunieši var satikties neformālā gaisotnē. Lai būtu interese iziet ārpus mājas, atrast jaunus draugus, apmainīties ar domām, idejām, dalīties ar savu redzējumu klātienē, nevis ar viedierīču starpniecību,” saka Santa.
Kaut arī lielāko daļu viņus interesējošās informācijas jaunieši gūst sociālajos tīklos, Santa atzīst, ka diezgan bieži ielūkojas arī “Alūksnes un Malienas Ziņās”. “Tā tas ir īpaši tagad, kad ārkārtējās situācijas laikā dzīvojam laukos nevis pilsētā. Vecvecāki abonē laikrakstus un ir diezgan interesanti tos palasīt. Viena lieta ir gūt informāciju “Facebook.com”, “Instagram” vai citā sociālo tīklu platformā, bet laikrakstā tā ir plašāka. Turklāt pārlapot avīzi, turēt to rokās ir īpaša sajūta,” saka Santa.


Kategorijas