Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Šonedēļ eksperti diskutēs par 10 000 darba vietu piesaisti Latvijai

Leta

2020. gada 18. maijs 08:25

63

 Šonedēļ eksperti diskutēs, kā Latvija varētu piesaistīt 10 000 darba vietas, aģentūru LETA informēja starptautisko biznesa pakalpojumu nozares asociācijas "ABSL Latvia" pārstāvji.

Diskusija norisināsies 20.maijā no plkst.13 līdz 14. Diskusijā piedalīsies vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP), ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (KPV LV), Latvijas investīciju un attīstības aģentūras direktors Kaspars Rožkalns, sociālās kustības "Latvija strādā" idejas līdzautore Zane Čulkstēna, kā arī "ABSL Latvia" valdes priekšsēdētājs Fredis Bikovs, auditorkompānijas "EY Latvia" asociētā partnere Zane Caune. Tiešraide notiks "ABSL Latvia" kontā "Facebook". 

Bikovs atzīmēja, ka 2018.gada sākumā ar Ekonomikas ministrijas, Latvijas investīciju un attīstības aģentūras, kā arī Rīgas domes pārstāvju dalību tika parakstīts Starptautisko biznesa pakalpojumu nozares sadarbības memorands ar galveno mērķi - piecu gadu laikā radīt 10 000 jaunas darba vietas nozarē, kas praksē nozīmētu esošo uzņēmumu paplašināšanos, gan darbu attiecībā uz investoru piesaisti. 

"Ir veiktas virkne aktivitātes, tomēr, lai vēlamā attīstība notiktu ātrāk, nepieciešama arī Latvijas valdības un atbildīgo valsts institūciju iesaiste," viņš piebilda.

Kā norādīja asociācijas vadītājs Covid-19 krīze radījusi negatīvu ietekmi uz Latvijas darba tirgu. "Labi atminamies iepriekšējās krīzes laiku, kurā no Latvijas emigrēja vairāk nekā 170 000 darbspējīgo iedzīvotāju. Lai Latvija nepiedzīvotu otru emigrācijas vilni, kura ietekme uz valsts ekonomiku varētu būt graujoša, valdībai ir jāspēj ātri reaģēt un pieņemt uz attīstību un sabiedrības labklājību vērstus lēmumus," pauda Bikovs.

Viņš piebilda, ka biznesa pakalpojumu nozares uzņēmumi ir arī spējuši turpināt darbību krīzes laikā, nesamazinot darbaspēku, bet gan turpinot iesāktos darbinieku atlases projektus.

Tāpat Bikovs atklāja, ka mozares asociācija izstrādājusi pirmo starptautisko biznesa pakalpojumu sektora pārskatu Latvijā, kas tiks prezentēts tiešsaistes diskusijas laikā. Ņemot vērā, ka gan Eiropas, gan Āzijas valstu reģionu līmenī notiek sīva konkurence par investoru piesaisti, auditoru kompānijas "EY Latvia" asociētā partnere Zane Caune, sniegs ieskatu virzieniem, kuros Latvija var būt konkurētspējīga salīdzinājumā ar citām valstīm.

Vienlaikus, lai mazinātu krīzes radīto negatīvo ietekmi uz Latvijas darbspējīgajiem iedzīvotajiem, "ABSL Latvia" ir sagatavojusi rekomendācijas Latvijas valdībai biznesa pakalpojumu nozares attīstības vecināšanai. 

Latvijā izvietotie biznesa pakalpojumu centri sadarbībā ar starptautisku Polijas organizāciju "Association of Business Service Leaders" (ABSL) ir nodibinājuši nozares asociāciju Latvijā - "ABSL Latvia". Tās mērķis ir pārstāvēt Latvijā izvietoto starptautisko biznesa pakalpojumu centru nozari, tās intereses un veikt kopīgas aktivitātes, lai uzlabotu biznesa vidi nozares uzņēmumiem Latvijā.

Kategorijas