Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Pārtikas paka – atbalsts, kas jānovērtē

Dace Plaude

2020. gada 19. maijs 00:00

380

Pagājušajā nedēļā otro reizi komplektēja un dalīja pārtikas pakas Alūksnes novada skolēniem. Alūksnes novada vidusskolas direktore Ilze Līviņa uzskata – ļoti pozitīvi, ka tās piešķirtas visiem skolēniem, ne tikai tiem, kuri ir no maznodrošinātām, trūcīgām un daudzbērnu ģimenēm.
“Viedokļi par pārtikas pakām cilvēkiem ir dažādi, bet vecākiem jānovērtē šis solis. Tas nav tik vienkārši, jo daudzās pašvaldībās ēdināšanas izdevumiem ārkārtējās situācijas laikā izlieto tikai līdzekļus no valsts budžeta piešķirtās dotācijas. Mums tam ir Alūksnes novada pašvaldības līdzmaksājums 1. – 9. klašu skolēniem, savukārt 5 un 6 gadīgajiem, kuri mācās obligātajā pirmsskolas izglītības programmā, un 1. – 12. klašu skolēniem, kuri mācās novada skolās un nav no trūcīgām, maznodrošinātām vai daudzbērnu ģimenēm, finansējums ir no pašvaldības budžeta..
Visu cieņu cilvēkiem, kuri pakas sagatavoja. Tas ir laikietilpīgi, tajā pašā laikā pakas bija jāsakomplektē un jāizdala īsā laikā, jo tajās bija produkti, kurus nevar ilgstoši uzglabāt. Visiem novada skolēniem ir vienādas pakas. Jāņem vērā, ka tās ir domātas bērniem, un pakas komplektēja, ievērojot skolēnu ēdināšanas noteikumus. Nav tā, ka tajās ielikta lētākā desa vai cīsiņi. Saprotu, ka daudzās ģimenēs varbūt nepērk produktus, kas ir pakās. Ir dažādi ēšanas paradumi, taču ar radošu pieeju, īpaši tagad, kad internetā pieejamas dažādas receptes, kopā ar bērniem var izlemt, kādus ēdienus pagatavot no šiem produktiem. Mūsu skolā mājsaimniecības stundā bija šāds uzdevums. Vienlaikus var apvienot mācību priekšmetus, ekonomiski vērtējot, cik izmaksā brokastu, pusdienu vai vakariņu pagatavošana. Tas, atbilstoši kompetenču pieejai, pietuvina skolēnu reālajai dzīvei,” saka I. Līviņa.
Alūksnes novada vidusskolā pārtikas pakas saņēma 203 skolēni, 51 no tiem – novada pagastos. Tāpat kā citās skolās, to saņemšana notika pēc grafika, lai cilvēki nepulcētos un nebūtu jāstāv garās rindās. Laiks bija sadalīts pa klašu grupām, ņemot vērā bērnu skaitu. Savukārt gadījumos, kad ģimenē ir bērni no vairākām klasēm, vecākus aicināja saņemt pakas laikā, kad tās izsniedza jaunākajam bērnam. Vecākus, kuri nevarēja ierasties grafikā paredzētajā laikā, aicināja pēc pakām laikā no pulksten 18.00 līdz 19.00 vakarā. Ja netika nevienā no šiem laikiem, varēja sazvanīties ar direktori, lai vienotos par vēlamo laiku. No 203 pakām tikai diviem bērniem (no vienas ģimenes) vecāki tās neizņēma nevienā reizē. Ģimenē secināts, ka no pakas satura neko nelieto, tādēļ vēlējās produktiem atvēlēto finansējumu saņemt naudas izteiksmē.
“Tas ir attieksmes jautājums. Nekad nebūs tā, ka ir labi visiem. Bija vecāki, kuri teica, ka tāda desa un konservi, kādi ir pārtikas pakā, nav ēdami. Tajā pašā laikā citi bija pateicīgi un stāstīja, kā ģimenēs domājuši, ko no šiem produktiem pagatavot. Domāju, ka tā ir lieliska iespēja darboties ar bērniem kopā. Var jau būt, ka ir ģimenes, kas ēd tikai ēdnīcās, kafejnīcās vai restorānos. Labi, ka varam atbalstīt vietējos uzņēmējus un ejam ar ģimeni ēst tur, kur šo pakalpojumu nodrošina. Tomēr es novērtētu prasmes, kas jāapgūst arī bērniem mājās, ģimenē gatavojot ēst, jo tās noderēs katram. Ne vienmēr būs tā, ka varēsim tik lepni dzīvot. Ja paši nelietojam cukuru, miltus vai auzu pārslas, varbūt varam padalīties ar kaimiņu vai kādu citu, kurš tos labprāt izmantotu? Īpaši šajā krīzes situācijā ir jāpadomā, kā tērējam savus līdzekļus. Manuprāt, esam pieraduši pie labas dzīves un jau izlepuši, jo daudzās pasaules valstīs par tādu pārtikas paku varētu tikai priecāties,” teic I. Līviņa.


Kategorijas