Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ar nepacietību gaida nākamo spēli

Komanda “0,7 Gudrības” ir viena no jauniešu grupām, kura šogad piedalījās laikraksta “Alūksnes un Malienas Ziņas” multimediālajā projektā – slēpņošanas spēlē “Discover the City”, iepazīstot Alūksnes neizzinātās vietas un pēc tam daloties ar ieraudzīto sociālajos tīklos. Veidojot atskatu par katru komandu, skaidrs, ka jaunieši guvuši jaunas zināšanas un emocijas, izzinot Alūksnes vēsturisko mantojumu.

Būs jautri!
Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas jaunieši jau iepriekš savstarpēji komunicējuši, tādēļ piedalīšanos spēlē saredzēja kā izaicinājumu un iespēju kvalitatīvi pavadīt brīvo laiku. Par spēli uzzinājuši “Alūksnes un Malienas Ziņu” sociālo tīklu kontos, un pēdējais dzinulis bijis alūksnietis Kristaps Kaulakans, kurš ieteicis jauniešiem izmēģināt spēli, nosakot – būs jautri! Emīlija uzsver: “Mēs pieteicāmies pēdējā dienā un paldies, ka “Alūksnes un Malienas Ziņu” kolektīvs mums šo iespēju neliedza.”
Pateicoties spēlei, iegūtas jaunas zināšanas. Piemēram, Montai liels jaunums ir elevatora ēka, jo, dzīvojot pilsētā, vienmēr domājusi, ka ēka  saistīta ar elektrības padevi, bet ne ar labību un graudiem. Arī Nikolajs - vienīgais vīriešu kārtas pārstāvis komandā -, ir pārsteigts par ēkām un teritorijām pilsētā: “Pirmo reizi dzīvē pilsētā spēlēju ko tik aizraujošu. Vispār nebiju bijis nevienā no šīm teritorijām, kur nu vēl meklējis kādas norādes. Biju pārsteigts arī par VEF teritoriju – milzīga, milzīgas ēkas, milzīgas iespējas!”

Ierosina dienas un nakts trasi
Atskatoties uz spēles gaitu, visi kā viens saka – patika! Marta bilst: “Mums tā bija jauna pieredze. Darījām ko tādu, ko iepriekš nebijām izmēģinājuši. Tagad, braucot garām šīm teritorijām, to visu atceramies. Tas bija labi pavadīts laiks. Man vislabāk patika elevatora ēka – tur no augšas ir pasakains skats uz pilsētu. Noteikti piedalītos vēl šādās aktivitātēs.” Jaunieši rosina, ka šādas aktivitātes jārīko siltākā laikā – vasarā, un vēl interesanti būtu izzināt tuvākos objektus ārpus Alūksnes. Taču Monta gan piebilst - ir nepiemērots apģērbs, nevis nepiemēroti laika apstākļi. Vēl radusies ideja, ka turpmāk spēli varētu spēlēt arī naktī. Piemēram, “Discover the city” dienas un nakts trase. “Arī pati esmu novērojusi, ka naktī ceļi un pilsēta izskatās pavisam citādāk, un var atklāt vēl savādākus skatu punktus,” min Monta.

Uzdevumi par vieglu
Šai komandai nācās piedzīvot īpašāku pārbaudījumu, jo vienā no objektiem bija pazudis noslēptais QR kods, ko viņi tik cītīgi meklēja. Tomēr, sazinoties ar koordinatoriem, visu izdevās atrisināt un šādā gadījumā komandai punktu skaits netika samazināts. Taču Monta piebilst - ja radās kāda aizķeršanās, tieši tas deva azartu. Interesanti, ka šī komanda ir vienīgā, kas uzvēra - uzdevumi bija vienkārši, un viņi labprātāk vēlētos sarežģītākus, ja būtu iespēja piedalīties līdzīgās spēlēs. Kā ieteica Monta: “Varētu veidot sarežģītākus uzdevumus, piemēram, tā, ka sākas ar vieglākiem un beidzas ar grūtākiem.”
Vēl jaunieši rosina, ka šādas spēles noteikti vajag arī turpmāk un plašākā teritorijā, piemēram, novadā. “Tik interesanti būtu iekļūt tuvākajās vietās aiz Alūksnes norādes zīmēm. Tas būtu atkal jauns izaicinājums,” saka E. Zālīte.

Vajag rehabilitācijas centru
Komandas vīzija ir rehabilitācijas centra izveide VEF teritorijā Alūksnē. Viņi uzskata, ka Alūksnē trūkst baseina, saunu un centra, kur veseļoties ilgstoši. “Plānojām rehabilitācijas centru, jo tas būtu svarīgi Alūksnē, daudzi cilvēki atpūstos jebkurā laikā. Jā, Alūksnē ir daba, kur pavadīt laiku ārā. Bet mums vajadzētu tādu vietu, kur jebkurā gadalaikā varētu atpūsties iekštelpās. Baseinā, pirtiņās cilvēki varētu attīrīties. Tā būtu atpūtas vieta gan alūksniešiem, gan viesiem,” saka Marta.
Jaunieši domā - svarīgi, lai rehabilitācijas centrs būtu tuvu pie ezera, pavērtos skaista ainava un iedarbotos ūdens nomierinošais spēks. Taču ne tikai atpūtas iespējas jaunieši saredz šajā teritorijā. Rehabilitācijas centrā būtiska loma ir arī veselības atjaunošanai – ar rehabilitācijas iespējām kā sanatorijā. “Telpas būtu piemērotas rehabilitācijas centram, būtu pieejami eksperti, ārsti, aprīkojums. To varētu apmeklēt gan cilvēki, kuriem nav nopietnu veselības problēmu, gan tie, kuriem nepieciešama terapija, masāžas, saunas, baseins. Tāpat teritorijā varētu būt zirgu stallis, jo ir zināms, ka jāšana attīsta, nostiprina dziļos muskuļus,” uzsver Monta.

“0,7 Gudrības”
Dalībnieki: Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas
11. klases skolēni Liega Emīlija Zālīte, Marta Paegle, Nikolajs Rakovs un 12. klases skolnieces Monta Melzoba, Solvita Jakovļeva.
Nākotnes vīzija: kādreizējā VEF teritorijā izveidot rehabilitācijas centru.
Komanda spēlē ieguva: 4. vietu.

Kategorijas