Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Tiek atbalstīti bargāki sodi par priekšvēlēšanu aģitācijas pārkāpumiem, tomēr netiek paredzēta partijas valdes locekļu sodīšana

Leta

2020. gada 21. maijs 12:45

11

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija šodien konceptuāli atbalstīja grozījumus likumos, kas paredz bargākus sodus par priekšvēlēšanu aģitācijas pārkāpumiem.

Atbalstītie grozījumi gan vairs neparedz sodīt partiju valdes locekļus kā bija iecerēts sākotnēji sagatavoto grozījumu redakcijā. "Latvijas Avīze" iepriekš vēstīja, ka minētais Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšlikums raisījis divu Saeimas komisiju pretestību. Juridiskās komisijas un Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas deputāti uzdeva KNAB likumprojektu uzlabot, lai pēc tam to komisijās izskatītu atkārtoti.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš noteikts četras dienas un grozījumu izskatīšana pirmajā lasījumā paredzēta 11.jūnijā Saeimas sēdē.

Valdības iepriekš atbalstītie Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) sagatavotie grozījumi Priekšvēlēšanu aģitācijas likumā paredzēja, ka par aģitācijas kārtības pārkāpšanu vai aģitācijai noteikto ierobežojumu neievērošanu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu fiziskai personai vai valdes loceklim līdz 1400 eiro. Savukārt par aģitācijas materiālu izvietošanas vai uzskaites kārtības neievērošanu elektronisko plašsaziņas līdzekļu jomā piemēro naudas sodu fiziskai personai no 50 līdz 500 eiro, bet juridiskai personai - no 500 līdz 7100 eiro.

Šie grozījumi nokļuva Saeimā, taču atbalstu neguva, tāpēc KNAB sagatavojis alternatīvus grozījumus. Tie paredz, ka par aģitācijas kārtības pārkāpšanu vai aģitācijai noteikto ierobežojumu neievērošanu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu fiziskajai personai līdz 700 eiro, bet juridiskajai personai - līdz 1400 eiro.

Alternatīvā grozījumu versija par aģitācijas materiālu izvietošanas vai uzskaites kārtības neievērošanu elektronisko plašsaziņas līdzekļu jomā paredz naudas sodu fiziskajai personai no 50 līdz 500 eiro, bet juridiskajai personai - no 500 līdz 7100 eiro.

Patlaban Administratīvo pārkāpumu kodekss par aģitācijas kārtības pārkāpšanu fiziskajām personām paredz brīdinājumu vai naudas sodu līdz 70 eiro, bet juridiskajām personām - līdz 1200 eiro. Savukārt par aģitācijas materiālu izvietošanas vai uzskaites kārtības neievērošanu elektronisko plašsaziņas līdzekļu jomā patlaban kodekss juridiskajām personām paredz 1400 eiro sodu.

Valdība arī iepriekš atbalstīja KNAB sagatavotos grozījumus Politisko organizāciju finansēšanas likumā. Tie paredzēja, ka par likumā noteiktās partiju finansēšanas kārtības, ierobežojumu un aizliegumu neievērošanu un noteikto pienākumu nepildīšanu piemēro naudas sodu fiziskajai personai vai valdes loceklim līdz 2000 eiro.

Šos grozījumus Saeimas komisija iepriekš neskatīja, taču šodien nolēma neatbalstīt. KNAB gan šodienas komisijas sēdei jau bija sagatavojis alternatīvu grozījumu versiju. Alternatīvā versija paredz, ka par minētajiem pārkāpumiem piemēro naudas sodu fiziskajai personai līdz 700 eiro, bet juridiskajai personai - līdz 14 000 eiro.

Biedrības "Sabiedrība par atklātību - Delna" un sabiedriskā politikas centra "Providus" gan paudusi uzskatu, ka būtu atbalstāma iepriekš biroja virzītā likumprojekta redakcija, kas paredzēja iespēju saukt pie atbildības izpildinstitūcijas locekļus.

Arī KNAB pārstāve Anna Aļošina šodien komisijā norādīja, ka ar piedāvātajiem alternatīvajiem grozījumiem notikusi atgriešanās pie esošā Administratīvā pārkāpuma kodeksa regulējuma, svītrojot valdi un valdes locekļus kā atbildīgos subjektus par aģitācijas pārkāpumiem.

Viņa arī vērsa uzmanību, ka Eiropas Drošības un sadarbības organizācija vērtējot 13.Saeimas vēlēšanas norādījusi, ka līdzšinējie sodi ir par zemu un tie ir neefektīvi.

Kategorijas