Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Alūksnē – pirmais koncerts automašīnās

Sandra Apine

2020. gada 22. maijs 00:00

24

Pielāgojoties šī brīža situācijai, Alūksnes Kultūras centrs radījis iespēju baudīt koncertu neierastā formātā – 31. maijā pulksten 20.00 Alūksnes Kultūras centra stāvlaukumā notiks Aijas Andrejevas koncerts, kura apmeklētāji to klausīsies, atrodoties savās automašīnās. Taču šis nav vienīgais netradicionālais plāns, kā tagad baudīt koncertus. Plānots arī brīvdabas kino un māksla laivās.
Alūksnes ezera krastā, vienā no Latvijas skaistākajiem autostāvlaukumiem, skanēs A. Andrejevas akustiskā koncertprogramma kopā ar Kasparu Ansonu (ģitāra) un Kasparu Pļavnieku (sitamie instrumenti).
Alūksnes Kultūras centra mārketinga speciālists Gints Skulte stāsta, ka māksliniece uzstāsies uz skatuves un klātienē, taču koncerts būs dzirdams tikai automašīnās esošajiem cilvēkiem. Tehniskās instrukcijas katrs auto koncerta apmeklētājs saņems, ierodoties pasākuma norises vietā.
“Šis unikālais, varētu pat teikt, vēsturiskais notikums būs jauna pieredze un interesants piedzīvojums ikvienam – gan pašai māksliniecei, gan organizatoriem, gan arī apmeklētājiem,” sola G. Skulte. Viņš arī uzsver, ka, vadoties pēc publiski atrodamās informācijas, šis varētu būt tikai otrais šāda veida koncerts Latvijā. Pirmā gods tika ģitāristam Mārcim Auziņam, kura koncerts izskanēja 16. maijā Ādažos. G. Skulte uzteic kolēģi, Alūksnes Kultūras centra mūzikas producentu un skaņu režisoru Juri Marinovu par ideju un pauž cerību, ka varēs īstenot arī citas šovasar plānotās radošās ieceres.
Jāpiebilst, ka kārtību koncerta vietā nodrošinās Valsts policija un Alūksnes pašvaldības policija, koncerta norises vietā veiks visus valstī noteiktās ārkārtējās situācijas drošības pasākumus, ieskaitot Kultūras ministrijas izstrādātās vadlīnijas.
Informācija auto koncerta apmeklētājiem
◆ Autobiļetes (viena iebraukšanas biļete vienai automašīnai) koncertam var iegādāties iepriekšpārdošanā Alūksnes Kultūras centrā,         visās “Biļešu paradīzes” kasēs vai www.bilesuparadize.lv .
◆ Autovietu skaits koncerta norises vietā ir ierobežots.
◆ Katrā mašīnā drīkst atrasties tikai vienas mājsaimniecības pārstāvji.
◆ Koncerta teritorijā atļauta iebraukšana tikai vieglajām automašīnām.
◆ Autobiļete jāuzrāda, iebraucot teritorijā.
◆ Koncerta norises laikā no automašīnām izkāpt nav atļauts.
◆ Teritorijā nebūs izvietotas tirdzniecības vietas un labierīcības.
◆ Pasākuma norises ilgums ~ 1 stunda.
◆ Apmeklētāji aicināti izvērtēt savu veselības stāvokli un neapmeklēt pasākumu, ja ir elpceļu infekcijas slimības simptomi, kā arī, ja uz         personu attiecas pašizolācijas nosacījumi.

Koncerts īpašā radio frekvencē
Juris Marinovs, Alūksnes Kultūras centra mūzikas producents un skaņu režisors:
“Nu jau auto koncerti pamazām uzņem apgriezienus, bet mēs ar kolēģi šo ideju apsvērām jau martā, tiklīdz aizliedza pasākumu norisi. Bijām jau šai iecerei pagatavojuši raidītāju un plānojām eksperimentu ar kādas vietējās grupas uzstāšanos, tā teikt, “for fun” (jautrībai – angl.v), taču līdz ar ierobežojumu mīkstināšanu Kultūras centra komanda sāka plānot koncertus, un radās iespēja rosināt šo jauno koncerta formu izmēģināt plašāk. Izaicinājumam atsaucās Aija Andrejeva. Tas visiem iesaistītajiem būs liels izaicinājums. Protams, uzaicināt var pat simfonisko orķestri, taču tas būtu tehniski un finansiāli sarežģīti, tādēļ vienojāmies par skaitliski mazāku mākslinieku sastāvu un akustisko versiju.
Koncerta formāts gan nav absolūts jaunums, ideja noskatīta no “Silent disco” (“Klusā diskotēka” – no angl.v.), bet tā ir interpretēta. Atšķirība tā, ka, piemēram, Mārča Auziņa koncertu apmeklētāji klausījās automašīnā un bezvadu austiņās, Aijas koncertu varēs klausīties automašīnā noteiktā radio frekvencē, ko katrs uzzinās pie iebrauktuves stāvlaukumā. Tā noteikti būs ērtāk, nekā ar austiņām, to pēc debitēšanas secinājuši arī Ādažu koncerta tehniķi. Pati māksliniece uzstāsies uz skatuves pie Kultūras centra, un būs labi redzama apmeklētājiem. Viss būs tāpat kā parastā koncertā, tikai klausītāji sēdēs automašīnās, lai izslēgtu pulcēšanos un distances pārkāpumus.
Nākotnē līdzīgi varētu demonstrēt arī kino. Ja ierobežojumus mīkstinās, piemēram, vismaz līdz 50 cilvēku pulcēšanās atļaujai, īstenosim arī citas inovatīvas kultūras baudīšanas formas.”
Plāno koncertu uz ezera
Sanita Bērziņa, Alūksnes Kultūras
centra direktore:
“Sekojam līdzi tam, kā mainās valdības pieņemtie ierobežojumi un rekomendācijas, atbilstoši tam veidojam savu piedāvājumu. Pašlaik kultūras dzīvē ienāk ļoti daudz inovāciju, mēs maksimāli mēģinām tās ieviest pasākumu organizēšanā, lai šajā laikā priecētu savu kultūras baudītāju. Pirmais būs Aijas Andrejevas auto koncerts, kam jau divas trešdaļas biļešu ir izpirktas. Ierastajās ceturtdienās plānojam arī auto kinoseansus. Pēdējie gan drīzāk varētu būt tikai pēc 9. jūnija, cerībā, ka pulcēšanās ierobežojums tiks vēl mīkstināts vismaz līdz 50 personām. Nebūs Amerikas grāvējfilmas, bet esam saņēmuši kvalitatīvu jaunāko filmu piedāvājumu katram kino baudītājam.
Esam vērsušies Kultūras ministrijā ar lūgumu apstiprināt mūsu piedāvājumu, kurā esam iekļāvuši ne tikai autokoncertus, bet arī koncertus ūdens transportlīdzekļos. Mums ir skaists un pieejams ezers, ko vēlamies šajā izaicinājumu pilnajā laikā izmantot kā jaunu formātu koncertiem. Pie pirmās iespējas organizēsim ezera koncertu - skatuve būs ezera krastā, bet skatītāji laivās uz ūdens. Nav jāsatraucas tiem, kuriem nav laivu, jo sadarbībā ar vietējiem uzņēmējiem piedāvāsim laivu īri. Ezeru koncertu pieredze nav nekas jauns, bet nu ir īstais laiks to ieviest arī Alūksnē.”

Kategorijas