Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Pilsēta atklāta! Vai būs turpinājums?

Sandra Apine

2020. gada 22. maijs 00:00

72

Šopavasar laikraksta “Alūksnes un Malienas Ziņas” lasītāji un portāla “Alūksniešiem.lv” lietotāji, kā arī mūsu jaunā “Instagram” konta sekotāji varēja dzīvot līdzi slēpņošanas spēlei “Discover the City” (“Atklāj pilsētu” - no angl.v.), kas noslēdzās ar uzvarētāju apbalvošanu. Taču, izrādās, ieguvējs ir ikviens, jo katra komanda atzina – uzzinājām ļoti daudz par savu pilsētu, piedalījāmies izzinošā piedzīvojumā, iejutāmies reportiera lomā, kā arī varējām pasapņot un projektēt savu vīziju nākotnes Alūksnei. Savukārt organizatori –
laikraksta “Alūksnes un Malienas Ziņas” redakcija - priecājas, ka atraduši jaunu veidu, kā rosināt jauniešus kļūt par lasītājiem un pētniekiem, jo šopavasar Alūksnes pilsētu netradicionālā rakursā atklāja 40 jaunieši, kā arī visi tie, kuri spēles gaitai sekoja līdzi laikraksta lappusēs un mūsu sociālajās vietnēs.
“Exploreri”
Dalībnieki: Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas 12. a klases skolēni Elīza Ance Jantone (kapteinis), Agnese Ābeltiņa, Amanda Grende, Ņikita Ilarionovs, Dāvis Kašs.
Nākotnes vīzija: Izlaušanās spēle meliorācijas/redakcijas ēkā Rūpniecības ielā 7a.
Komanda spēlē ieguva: 3. vietu.
Stāstu sēriju par spēles dalībnieku komandām ne bez iemesla noslēdzam ar interviju ar 3. godalgoto vietu -  komandu “Exploreri”, jo viņi starp pieciem vēsturiskajiem slēpņošanas objektiem izvēlējās gatavot prezentāciju par kādreizējo meliorācijas ēku jeb ēku Rūpniecības ielā 7a, kur tagad ir “Alūksnes un Malienas Ziņu” redakcija.
“Exploreri”, kuru komandas nosaukums vien jau vēsta par viņu pētnieku garu (explorer – pētnieks, angļu val.), ir klasesbiedri, kuri sanākuši kopā tieši šajā projektā. “Tas bija ne tikai spēles, bet arī komandas veidošanas izaicinājums, kas izdevās, iegūstot jaunus draugus un domubiedrus,” stāsta komandas kapteine Elīza Ance Jantone, kura arī ikdienā ir aktīva jauniete, esot vairākos kolektīvos un pulciņos.

Izlauzties no redakcijas ēkas
Kā lielākos ieguvumus no dalības “Discover the City” Elīza min ekskluzīvu iespēju iekļūt vietās, kur līdz šim nav būts, un gūtās zināšanas par pilsētu. Tāpat šī bijusi lieliska iespēja iejusties mediju satura veidotāja lomā, kas būs noderīgas prasmes nākotnē.
Interesanti, ka komanda “Exploreri” spēles gaitā radījuši vīziju par izlaušanās spēles organizēšanu vēsturiskajā meliorācijas ēkā, kur pašlaik atrodas redakcija. “Izlaušanās spēli varētu īstenot piecos etapos, katrā no tiem ietverot stāstu par iestādēm un organizācijām, kas šajā ēkā atradušās dažādos laikos, tostarp par redakciju, kas ir jaunākais ēkas iemītnieks. Piemēram, spēles dalībniekam būtu jāizzina, kā drukāts laikraksts tā pirmsākumos un tamlīdzīgi,” rosina Elīza.

Pievērš uzmanību nomalēm
Komandai ir arī labas idejas, kā rūpnieciskajā kvartālā esošo redakcijas ēku padarīt pievilcīgāku apmeklētājiem, piemēram, nokrāsojot to oranžu un uzkrāsojot uz fasādes milzīgu laikraksta logotipu. Savukārt plašo teritoriju varētu atvēlēt skeitparka ierīkošanai. Kas zina!
Elīza atzīst, ka labprāt piedalītos šādā projektā vēlreiz. “Tas ir interesants, jo  vienlaikus ir izglītojošs un izklaidējošs. Tas ir daudz interesantāk nekā ierastais mācību process, kas reizumis mēdz būt garlaicīgs. Šis projekts ir pievērsis uzmanību mazāk attīstītajai un apmeklētajai pilsētas daļai, kas ir ļoti svarīgi, ja nākotnē gribas dzīvot vienmērīgi attīstītā pilsētā,” vērtē jauniete.


ŽŪRIJAS VIEDOKĻI
Dzintars Adlers, Alūksnes novada domes
priekšsēdētāja vietnieks:
“Paldies šī projekta autoriem – redakcijai un īpaši Loretai Jarganei - par ideju un tās realizēšanu. Šis ir labs veids, kā iesaistīt jauniešus procesā, kas ir izklaidējošs un izzinošs vienlaikus. Ja tādu rīkos vēl, arī pašvaldība labprāt iesaistītos kā sadarbības partneris un aicinātu arī uzņēmējus būt atsaucīgiem. Klausoties jauniešu prezentācijas par slēpņošanas objektiem un to nākotnes izmantošanas vīzijām, jāsecina, ka jaunieši patiešām ir daudz uzzinājuši par pilsētā it kā mazpazīstamiem objektiem. Šis otrs aspekts, kas ir uzteicams – par spēles objektiem izvēloties mazpazīstamas, “laika zoba” degradētas ēkas, kas stāsta par zināmu vēstures periodu mūsu pilsētā, un svarīgākais – kas pamazām viena pēc otras tomēr atdzimst. Izzinot šos objektus, jaunieši reāli tiek iesaistīti sabiedriski svarīgā jautājumā par to, kā šādas ēkas būtu izmantojamas un kā to vislabāk darīt no viņu skatpunkta. Ar interesi iepazinos ar visu komandu prezentācijām, tās ir vērtīgas un būtu attīstāmas. Izcēlās komanda “Melnais tirgus”, kas bija rūpīgi pievērsusies bijušās VEF teritorijas izzināšanai, uzzinot par to vairāk, nekā zina daudzi vidējās paaudzes alūksnieši.
Tāpat man kā pašvaldības pārstāvim bija ļoti interesanti dzirdēt jauniešu vīzijas, kādas viņi saskata šīs ēkas nākotnē, un izvērtēt to dzīvotspēju no ekonomiskā viedokļa. Vēl jo vairāk tādēļ, ka dažas jau ir sava attīstības ceļa sākumā. Rehabilitācijas centra projekts, kultūrtelpa “Vīzija” un citas vērienīgās idejas bija visnotaļ radošas, taču to īstenošanas gadījumā ir svarīgi plānotās investīcijas samērot ar pakalpojumu pieprasījumu mūsu ekonomiskajā zonā. Tādēļ manā skatījumā veiksmīgākie projekti ir jauniešiem, kuri iesaka veidot pasaulē šobrīd populārās un pieprasītās izlaušanās istabas. Tas neprasa lielu ieguldījumu, bet tāpat sniedz daudz prieka un izziņas. Ne jau visas idejas, ko pašvaldība, uzņēmēji, sabiedrība, jaunieši ikdienā ģenerē, uzreiz tiek īstenotas, taču ir svarīgi, ka mēs esam vienota komanda, kas domā par nākotni un attīstību. Tieši kopdarbā agri vai vēlu kāda no radītajām idejām īstenojas.”

Līga Vīksna, laikraksta “Alūksnes un Malienas Ziņas” galvenā redaktore:
“Redakcijas komanda ir gandarīta par paveikto, jo redzam, ka jauniešiem patika, tātad tas bija to vērts. Lasu jauniešu domas, vērtējumu, vīzijas un priecājos, ka viņos ir radīta interese par savu pilsētu, mediju darbu un laikrakstu, kas arī bija projekta “Discover the City” mērķis. Jaunieši bija vākuši informāciju gluži kā mazie žurnālisti, sagādājot izziņas materiālu gan sev, gan radot saturu laikraksta lasītājiem, portālam un mūsu sociālajām vietnēm. Īpašs paldies kolēģei Loretai Jarganei par īstenoto projektu un prasmi piesaistīt jauniešu auditoriju šādā netradicionālā veidā! Secinām, ka par slēpņošanas spēli esam radījuši interesi ne tikai jauniešu auditorijā, tādēļ nākotnē meklēsim iespēju šo ideju attīstīt.”

Una Tomiņa, Alūksnes Bērnu un jauniešu centra jaunatnes lietu speciāliste:
“Tā kā lielākā daļa spēles dalībnieku ir arī aktīvi jauniešu centra apmeklētāji, man ikdienā bija iespēja vērot viņu ieinteresētību. Jaunieši plānoja, apspriedās, meklēja laikrakstos vajadzīgo informāciju, jautāja padomu. Mūsdienu jaunietis kļūst arvien neaktīvāks, savrups, kluss, izmanto tikai elektronisko komunikāciju, taču šeit bija pretēji – 40 jaunieši bija gatavi iesaistīties izzinošā,  kolektīvā piedzīvojumā, darot to ar prieku un interesi. Šāds piedāvājums kā “Discover the City” jauniešus izrauj no viņu ierastās komforta zonas - prieks! Īpašs prieks par mūsu centra jaunieti, kura iesaistījās projekta darba grupā – Samantu Adleri, papildinot savu pieredzi pasākumu organizēšanā.”

Sigita Roķe, laikraksta “Alūksnes un Malienas Ziņas” viesredaktore, mediju speciāliste:
“Sākot plānot spēli, vissvarīgākais bija pašiem noticēt, ka viss izdosies. Kad Loretai parādījās uguntiņa acīs – bija skaidrs, viss notiks!
Esam mūsu kopienas laikraksts un gribam sadzirdēt, runāt ar ikvienu. Arī ar jauniešiem, tiem, kuri turpinās vecāku un vecvecāku paveikto, lai novads un pilsēta ir lieliska vieta, kur dzīvot, atpūsties, veidot ģimenes un audzināt bērnus. Spēle deva jauniešiem iespēju ne tikai apvienoties aizraujošā nodarbē, bet arī izzināt pilsētu un, galvenais, domāt, ko viņi darītu, ja Alūksnes stūre būtu viņu rokās. Alūksne var būt mierīga – senajā pilsētā joprojām aug aizrautīga, gudra un stipra jaunā paaudze.”

Kategorijas