Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ķēķa stāsti

Brigita Skaistkalne

2020. gada 22. maijs 00:00

322

Šī recepte netīšām “uzpeldēja” internetā. Tā kā receptes beigās bija aicinājums – iedvesmojies pats un iesaki draugiem! -, nolēmu arī es to izmēģināt, jo – kā tad ieteikšu, ja nebūšu pīrāgu pat pagaršojusi. Bija jau arī īstais laiks – jaunā rabarberu sezona ir klāt, bet man vēl ledusskapī noglabāta burciņa ar ūdenī peldošiem pērnās ražas gabaliņiem.
Miltus samaisīju ar pūdercukuru, vaniļas cukuru, šķipsniņu sāls, pievienoju sīki sakapātu sviestu un olas dzeltenumu. Visu ar rokām saberzu drupatās, pārbēru ar cepamo papīru izklātā 26 centimetru veidnē ar noņemamo gredzenu, jo mīklas tai šķita pietiekami. Ievietoju vēl veidni uz laiciņu ledusskapī.
Nu ķēros pie pildījuma gatavošanas. Mazajā katliņā iebēru vaniļas pudiņa pulvera paciņas saturu, tiesa gan, tajā bija tikai 40 gramu. Piekaisīju arī cukuru, pielēju pienu un maisot uz mazas uguns karsēju, līdz masa sabiezējusi, tad no plīts noņēmu un piejaucu žāvētas dzērvenes, tās - ķiršu vietā. Uzliku katlam vāku un atstāju, lai ogas uzbriest un pildījums nedaudz atdziest.
Rabarberi jāmizo un jāgriež nebija, tos tikai labi notecināju, pēc tam tos izkārtoju veidnē ar mīklu. Virs tiem centos vienmērīgi izlīdzināt arī pudiņa un dzērveņu masu, taču tās šai platībai šķita mazliet par maz un rabarberi vietām palika “pliki”. Liku vien veidni līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī. Pēc kāda laika, baidoties, ka rabarberi cepoties varētu apdegt un kļūt graužami, pīrāga virsai vēl pārsmērēju apmēram 150 gramu skābā krējuma, kam pēc garšas piemaisīts cukurs. Kad smaržīgais pīrāgs bija gatavs, to pilnībā atdzesēju un pēc tam sagriezu gabaliņos. Secinājums? Kopumā – izdevās ļoti gards un aromātisks, un domāju, ka šādu smilšu mīklas recepti varētu izmantot arī, piemēram, cepot biezpiena pīrāgu ar rozīnēm.
Sastāvdaļas:
◆ 500 gramu rabarberu;
mīklai –
◆ 200 gramu miltu,
◆ 100 gramu sviesta,
◆ 50 gramu pūdercukura,
◆ 1 olas dzeltenums,
◆ vaniļas cukurs;
pildījumam –
◆ 300 mililitru piena,
◆ 100 gramu cukura,
◆ 50 gramu sausā vaniļas pudiņa,
◆ saujiņa kaltētu ķiršu.
Rīsu un cīsiņu sacepums ģimeneiJa jūsu ģimenē putras nav cieņā, toties cīsiņi “aiziet uz urrā”, šis neparastais risinājums, kā likt lietā šos produktus, būs tieši jums. Tā kā cīsiņi ir iekļauti arī skolēnu pārtikas pakās, tos iespējams izmantot arī šādi. Pie tam, ar receptē minētajām sastāvdaļām piepildot 26 centimetru diametra veidni, būs paēdusi lielāka saime vai arī ar gardo sacepumu, nelauzot galvu par kārtējās maltītes gatavošanu, varēsiet mieloties vēl nākamajā dienā.
Rīsus (divas 125 gramu paciņas) noskaloju, izvārīju un atdzesēju. Vairākus sīpolus nomizoju, sagriezu kubiņos un augu eļļā apcepu līdz zeltainumam. Arī tos atdzesēju.
Olām atdalīju baltumus no dzeltenumiem. Baltumus, piekaisot šķipsniņu sāls, saputoju stingrās putās. Atdzisušajiem rīsiem pievienoju sasmalcinātas dilles, sāli, piparus un uzmanīgi iecilāju olu baltumus. Olu dzeltenumus savukārt samaisīju ar apceptajiem sīpoliem. Desmit cīsiņus pārgriezu gareniski uz pusēm.
Izjaucamo lielo veidni izklāju ar cepamo papīru, ko ietaukoju ar augu eļļu. Veidnē izlīdzināju pusi sagatavoto rīsu, virs tiem – sīpolus ar olu dzeltenumiem, bet tiem pa virsu – cīsiņu pusītes (ieteikts izmantot cīsiņus ar sieru, taču labi derēs arī vārīta desa, sardeles vai pat šķiņķis). Visbeidzot izliku arī atlikušos rīsus.
Samaisīju rīvētu sieru kopā ar skābo krējumu, piejaucot arī majonēzi. Ar šo masu pārsmērēju veidnes saturu un liku cepties līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī. Vēl tikai vismaz 35 minūtes bija jāpagaida, tad sacepumu varēju ņemt no krāsns laukā un, nedaudz padzesētu, griezt gabalos. Labi garšos tāpat, kā arī ar tomātu salātiem vai kečupu.
Sastāvdaļas:
◆ 2 glāzes rīsu,
◆ 4 olas,
◆ 2 lieli sīpoli,
◆ 8 cīsiņi,
◆ dilles,
◆ 50 gramu siera,
◆ 3 ēdamkarotes skābā krējuma vai majonēzes,
◆ sāls, pipari un citas garšvielas pēc izvēles,
◆ augu eļļa.
Krabju nūjiņu, saldo piparu un pupiņu salātiOlas cieti izvārīju, nolobīju un sagriezu. Pupiņas notecināju, krabju garšas nūjiņas sasmalcināju. Sarkano saldo piparu atbrīvoju no sēkliņām un sagriezu strēmelītēs. Visus produktus samaisīju ar majonēzi, pat sāli nevajadzēja – ātri, sātīgi un gardi.
Sastāvdaļas:
◆ 1 kārba konservētu pupiņu,
◆ 200 gramu krabju nūjiņu,
◆ 1 paprika,
◆ 2 olas,
◆ 100 gramu majonēzes,
◆ pipari, dilles.

Kategorijas