Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Pilsēta atklāta! Vai būs turpinājums?

Šopavasar laikraksta “Alūksnes un Malienas Ziņas” lasītāji un portāla “Alūksniešiem.lv” lietotāji, kā arī mūsu jaunā “Instagram” konta sekotāji varēja dzīvot līdzi slēpņošanas spēlei “Discover the City” (“Atklāj pilsētu” - no angl.v.), kas noslēdzās ar uzvarētāju apbalvošanu. 

Taču, izrādās, ieguvējs ir ikviens, jo katra komanda atzina – uzzinājām ļoti daudz par savu pilsētu, piedalījāmies izzinošā piedzīvojumā, iejutāmies reportiera lomā, kā arī varējām pasapņot un projektēt savu vīziju nākotnes Alūksnei. Savukārt organizatori –
laikraksta “Alūksnes un Malienas Ziņas” redakcija - priecājas, ka atraduši jaunu veidu, kā rosināt jauniešus kļūt par lasītājiem un pētniekiem, jo šopavasar Alūksnes pilsētu netradicionālā rakursā atklāja 40 jaunieši, kā arī visi tie, kuri spēles gaitai sekoja līdzi laikraksta lappusēs un mūsu sociālajās vietnēs.


“Exploreri”
Dalībnieki: Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas 12. a klases skolēni Elīza Ance Jantone (kapteinis), Agnese Ābeltiņa, Amanda Grende, Ņikita Ilarionovs, Dāvis Kašs.
Nākotnes vīzija: Izlaušanās spēle meliorācijas/redakcijas ēkā Rūpniecības ielā 7a.
Komanda spēlē ieguva: 3. vietu.
Stāstu sēriju par spēles dalībnieku komandām ne bez iemesla noslēdzam ar interviju ar 3. godalgoto vietu -  komandu “Exploreri”, jo viņi starp pieciem vēsturiskajiem slēpņošanas objektiem izvēlējās gatavot prezentāciju par kādreizējo meliorācijas ēku jeb ēku Rūpniecības ielā 7a, kur tagad ir “Alūksnes un Malienas Ziņu” redakcija.
“Exploreri”, kuru komandas nosaukums vien jau vēsta par viņu pētnieku garu (explorer – pētnieks, angļu val.), ir klasesbiedri, kuri sanākuši kopā tieši šajā projektā. “Tas bija ne tikai spēles, bet arī komandas veidošanas izaicinājums, kas izdevās, iegūstot jaunus draugus un domubiedrus,” stāsta komandas kapteine Elīza Ance Jantone, kura arī ikdienā ir aktīva jauniete, esot vairākos kolektīvos un pulciņos.
dze.”


Izlauzties no redakcijas ēkas
Kā lielākos ieguvumus no dalības “Discover the City” Elīza min ekskluzīvu iespēju iekļūt vietās, kur līdz šim nav būts, un gūtās zināšanas par pilsētu. Tāpat šī bijusi lieliska iespēja iejusties mediju satura veidotāja lomā, kas būs noderīgas prasmes nākotnē. 
Interesanti, ka komanda “Exploreri” spēles gaitā radījuši vīziju par izlaušanās spēles organizēšanu vēsturiskajā meliorācijas ēkā, kur pašlaik atrodas redakcija. “Izlaušanās spēli varētu īstenot piecos etapos, katrā no tiem ietverot stāstu par iestādēm un organizācijām, kas šajā ēkā atradušās dažādos laikos, tostarp par redakciju, kas ir jaunākais ēkas iemītnieks. Piemēram, spēles dalībniekam būtu jāizzina, kā drukāts laikraksts tā pirmsākumos un tamlīdzīgi,” rosina Elīza. 

Pievērš uzmanību nomalēm
Komandai ir arī labas idejas, kā rūpnieciskajā kvartālā esošo redakcijas ēku padarīt pievilcīgāku apmeklētājiem, piemēram, nokrāsojot to oranžu un uzkrāsojot uz fasādes milzīgu laikraksta logotipu. Savukārt plašo teritoriju varētu atvēlēt skeitparka ierīkošanai. Kas zina!
Elīza atzīst, ka labprāt piedalītos šādā projektā vēlreiz. “Tas ir interesants, jo  vienlaikus ir izglītojošs un izklaidējošs. Tas ir daudz interesantāk nekā ierastais mācību process, kas reizumis mēdz būt garlaicīgs. Šis projekts ir pievērsis uzmanību mazāk attīstītajai un apmeklētajai pilsētas daļai, kas ir ļoti svarīgi, ja nākotnē gribas dzīvot vienmērīgi attīstītā pilsētā,” vērtē jauniete. 

Kategorijas