Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Sociālā palīdzība – konkrētām iedzīvotāju grupām

Aivita Lizdika

2020. gada 24. maijs 13:43

95

Izsludinātās ārkārtējās situācijas Latvijā “Covid - 19” pandēmijas dēļ, kas tagad pagarināta līdz 9. jūnijam, attālināti strādā arī Alūksnes novada Sociālo lietu pārvalde un Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra. Tomēr klienti pakalpojumus saņem un, kā saka Sociālo lietu pārvaldes vadītājs Arturs Upīts, darbs turpinās, lai gan ne bez problēmām. Vienlaikus valdība noteikusi arī dažādus sociālos pabalstus, lai atvieglotu situāciju vairākām iedzīvotāju grupām.

Lūdz finansiālu atbalstu
Jautāts, cik cilvēku Alūksnes novadā lūguši piegādāt pārtiku mājās, A. Upīts atbild - tikai divi. “Informāciju par šādu nepieciešamību saņemam pa tālruni, un mūsu darbinieki, var teikt, brīvprātīgi dodas palīdzēt, lai sagādātu pārtiku,” saka vadītājs.
Tāpat viņš atklāj, ka šajā krīzes laikā pašvaldība ir saņēmusi pieteikumus no iedzīvotājiem, kuri nu nevar nodrošināt savas pamatvajadzības, ar lūgumu finansiālam pabalstam. “Šādos gadījumos iesniedzēji gan pārsvarā saņem atteikumu, jo pašvaldība pabalstu piešķir vien gadījumā, kad personai ir apstiprināta krīzes pabalsta piešķiršana. Un, lai saņemtu krīzes pabalstu, ir noteikti konkrēti kritēriji, kam ne visi šie iesniedzēji atbilst,” norāda A. Upīts.
Tāpat pārvaldē vērsušies arī iedzīvotāji, lai no jauna saņemtu trūcīgas vai maznodrošinātas personas statusu. Tas notiek attālināti – pa tālruni vai elektroniski.

Cilvēki kļuvuši neiecietīgāki
Sociālo lietu pārvaldes darbā, kā ikvienā institūcijā, nākas saskarties ar problēmām. Laikā, kad valstī pagarināta ārkārtējā situācija, pārvaldes darbā problēmas palielinājušās. “Alūksnes novada Sociālās aprūpes centros nākas sastapties ar klientu vēlmi pārkāpt ārkārtējās situācijas ierobežojumus. Cilvēki gan to saprot, taču nereti nav atturami, lai dotos uz veikalu pēc iepirkumiem, īpaši pēc kāda stiprāka dzēriena,” stāsta vadītājs.
Tāpat nereti problēmas sagādā apmeklētāji, kuri par visām varēm vēlas satikties ar saviem piederīgajiem. “Pagaidām, kamēr ārkārtējā situācija turpinās, sociālās aprūpes centros staigājošos klientus drīkst apmeklēt, tiekoties ar viņiem aprūpes centra pagalmā, protams, ievērojot distanci un visus citus noteikumus par drošību. Diemžēl tiem, kuri vēlas satikties ar guļošajiem klientiem, viesošanos telpās pagaidām atsakām,” skaidro A. Upīts. Arī jauni klienti sociālās aprūpes centros pašlaik tiek uzņemti tikai ārkārtas gadījumos, kad cilvēkam situācija patiešām ir kritiska un nav citu aprūpes iespēju. Pārējie gaida rindā, cerot uz drīzu pandēmijas mazināšanos valstī un distancēšanās noteikumu atcelšanu.
“Savā darbā esam novērojuši, ka cilvēki šajā neparastajā laikā kļuvuši neiecietīgāki. Protams, nevaram sniegt visus pakalpojumus, piemēram, pagaidām nedarbojas dienas aprūpes centrs “Saules stars”. Tas sagādā sadzīviskas problēmas, jo ģimenes locekļi savā starpā nespēj tik ilgi sadzīvot, rūpēties cits par citu,” norāda vadītājs.

Pagarina vecāku pabalsta termiņu

Vienkārši šajā ārkārtējā situācijā nav arī ģimenēm ar bērniem. Daudzi no vecākiem vēl joprojām nav atgriezušies darbā, tādēļ sāk trūkt līdzekļu bērnu uzturam. Valdība lēmusi - ja piešķirtā vecāku pabalsta izmaksas periods beidzas 12. martā vai vēlāk, bet ārkārtējās situācijas radīto apstākļu dēļ nav iespējams atgriezties darbā vai gūt ienākumu no saimnieciskās darbības, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) turpinās vecāku pabalsta izmaksu.
Lai to saņemtu, jāvēršas VSAA ar iesniegumu elektroniski portālā “Latvija.lv”, izvēloties e-pakalpojumu “Iesniegums iestādei” un pievienojot veidlapu par vecāku pabalsta izmaksas turpinājumu, vai arī aizpildot iesniegumu brīvā formā. Iesniegumus VSAA var nosūtīt arī pa pastu, adresējot: Šveices iela 12, Sigulda, LV - 2150, vai atstāt konkrētās VSAA nodaļā izvietotajā pasta kastītē darba laikā no pulksten 8.30 līdz 17.00.
Vecāku pabalsta turpinājumu nepiešķirs vai tā izmaksu pārtrauks, ja pabalsta saņēmējs valstī noteiktās ārkārtējās situācijas laikā sāks strādāt un gūt ienākumus. VSAA izmaksu pārtrauks ar dienu, kad vecāks sāks strādāt. Turklāt atrašanās bērna kopšanas vai bezalgas atvaļinājumā neliedz tiesības saņemt vecāku pabalsta izmaksas turpinājumu.
VSAA vērš uzmanību arī uz to, ka vecāku pabalsta turpinājuma izmaksas periodā personas nav sociāli apdrošinātas. Šā pabalsta turpinājuma izmaksas datums var atšķirties no datuma, kad VSAA pabalstu pārskaitīja līdz šim. Lēmumu par pabalstu VSAA nosūtīs tikai atteikuma gadījumā.

Palielinās bērna kopšanas pabalstu
Pašlaik valdība plāno palielināt arī līdz divu gadu veca bērna kopšanas pabalstu līdz 171 eiro, kā arī izmaksāt vienreizēju 150 eiro piemaksu par bērnu ar invaliditāti, paziņojis labklājības ministres padomnieks komunikācijas jautājumos Jānis Zariņš.
Noteikumu projekts paredz, ka no 12. marta līdz ārkārtējās situācijas beigām personai, kura kopj bērnu vecumā no pusotra gada līdz diviem gadiem, bērna kopšanas pabalsta apmērs būs 171 eiro mēnesī līdzšinējo 42,69 eiro vietā. Bērna kopšanas pabalsta apmērs mēnesī tiek paaugstināts arī tām personām, kuras kopj dvīņus vai vairākus vienās dzemdībās dzimušus bērnus vecumā no pusotra gada līdz diviem gadiem. Šobrīd 171 eiro piešķir par bērna kopšanu līdz pusotra gada vecumam.

Kategorijas