Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Mākslas un kultūras portāls atvēris virtuālo galeriju ATBALSTISSIMO

Kultūras un mākslas portāls Arterritory.com atvēris savu virtuālās galerijas telpu. Projekta ideja ietverta tā nosaukumā ATBALSTISSIMO, kas sevī apvieno divus vārdus - itāliešu spirgto "bravissimo" un latviešu nopietno "atbalsts", un tas iecerēts kā solidaritātes platforma.  90 procenti mākslas darba vērtības tiešā veidā nonāk pie to radītājiem. 


Mākslas un kultūras portāla Arterritory.com direktore Una Meistere atklāj: “Mūsuprāt, Arterritory.com ir lieliska vieta, kas šai sarežgītajā laikā spētu kļūt par mākslinieku atbalsta punktu un vienlaikus sniegtu iespēju ikvienam piepildīt vēlmi savā privātajā dzīves vai biroja telpā ienest mākslu”.


Māksla ir viena no globālās pandēmijas izraisītās krīzes smagāk skartajām nozarēm un vienlaikus būtiska šodienas ikdienas nepieciešamība, jo spēj gan iedvesmot, gan palīdzēt uz pasauli paraudzīties no cita, varbūt neierastāka skatupunkta. Mākslas darbi spēj telpā un skatītājā sēt enerģiju, kreativitāti un vitalitāti, kas darbojas kā katalizators izšķirīgos mirkļos. Izcilas mākslas stāsts ir ilgtspējīgs un nepārejošs un tam var būt izšķiroša loma dzīves pavērsienos. 


Arterritory.com redaktore Daiga Rudzāte saka: "Arterritory nav tik varens, lai spētu realizēt ko līdzīgu leģendārajai Rūzvelta programmai Lielās depresijas laikā ASV, kas tapa kā palīdzības projekts māksliniekiem, bet rezultējās virknē spilgtu un hrestomātisku pasaules mākslas vēstures šedevru. Taču mēs apzināmies, cik svarīgs ir savstarpējais atbalsts un pleca sajūta, un vienlaikus esam pārliecināti, ka māksla dzīvei spēj piešķirt to virsvērtību, kas kardināli maina tās kvalitāti. Mākslinieki ir vizionāri, un dzīvošana līdzās mākslai padara par tādiem arī apkārtējos."


Šobrīd Arterritory.com virtuālajā galerijā jūs satapsities ar astoņiem spilgtiem Latvijas māksliniekiem, kas pārstāv visdažādākās paaudzes: Māris Bišofs, Andris Eglītis, Miķelis Fišers, Kaspars Groševs, Maija Kurševa, Sarmīte Māliņa&Kristaps Kalns, Ģirts Muižnieks, Artūrs Virtmanis.


Izvēlies mākslas darbu, kas Tev patīk un šķiet būtisks = ATBALSTSAr savu izvēli izsaki atbalstu māksliniekiem un viņu darbam = BRAVISSIMO!Ienāc Arterritory.com virtuālajā galerijas telpā ATBALSTISSIMO! 


Šī projekta reklāmas rullīti radījusi māksliniece Katrīna Neiburga sadarbībā ar Antonu Georgu Graudu.
Arterritory.com komanda apzinās, cik savstarpējā solidaritāte ir būtiska grūtos brīžos. Arterritory.com, kas lasītājiem pieejams trīs valodās (LV, ENG un RU), un ir lielākais vizuālās mākslas medijs Latvijā, līdz šim bijis galvenokārt privāti atbalstīts projekts. Kopš dibināšanas brīža tā lielākais atbalstītājs bija SIA “Alfor” - daudzu Latvijas kultūras projektu mecenāts, ļaujot nodrošināt Latvijas mākslas scēnas dokumentāciju, radošu ideju īstenošanu, kā arī nostiprināt Arterritory.com un Latvijas mākslas ainas pozicionējumu vietējā, Baltijas un arī starptautiskajā telpā. To augstu novērtējam un esam ļoti pateicīgi. Līdz ar ārkārtas situācijas izsludināšanu valstī, Arterritory.com – līdzīgi kā virknei citu mākslas un kultūras iniciatīvu Latvijā, SIA “Alfor” finansējums tika pilnībā pārtraukts. 

Mums nācās šķirties no lielākās daļas līdzšinējās un lieliskās komandas. Šie divi mēneši, kas aizvadīti COVID-19 krīzes laikā, strādājot bez finansējuma, Arterritory.com redakcijai nav bijuši viegli, taču vienlaikus tie apliecina, cik nozīmīga izdzīvošanai un radošumam ir apkārtējo atsaucība, labi vārdi un nesavtīga vēlme palīdzēt. Mums ir izdevies saglabāt portālu, kā arī īstenot virkni jaunu iniciatīvu. To vidū solidaritātes projektu “Ko dara mākslinieks/-ce?”, kurā piedalījušies vairāk nekā 50 mākslinieki no visas pasaules.


Mēs vēlamies pateikt paldies visiem autoriem, kas šai laikā bez jebkādas atlīdzības rakstīja Arterritory.com: Elita Ansone, Olga Abramova, Pēteris Bankovskis, Anastasia Blohina, Mairita Brice, Helmuts Caune, Agnese Čivle, Viktors Freibergs, Zaiga Gaile, Pāvels Gerasimenko, Odrija Fišere, Antons Georgs Grauds, Sergejs Hačaturovs, Elīna Ilje, Paula Lūse (ar kuru kopā tapa Arterritory sadarbības projekts ar Latvijas māksliniekiem - krāsojamā grāmata “Par labāku pasauli”), Santa Meikulāne, Mārtiņš Mielavs, Viktors Miziano, Alans Mūrs, Hans Nefkens, Katrīna Neiburga, Dmitrijs Rancevs, Dita Rietuma, Jānis Šipkēvics. Kā arī Agnitai Vāverei, Petrai Stelzerei un Ursulai Krincingerei par pleca sajūtu. Mēs sirsnīgi pateicamies Aleksejam Muraško, Agitai Putānei un Vitai Libertei par finansiālo atbalstu krīzes laikā, tādējādi ļaujot nodrošināt portāla izdzīvošanu šajā periodā. 


Dzīve un kreativitāte neapstājas arī krīzes laikā!

Kategorijas