Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Video: Noslēdzies projekts "Discover the city"

Ar astotās komandas "Exploreri" atskatu esam noslēguši projekta "Discover the city" gaitu.

Noslēgumā ļausim ieskatīties spēles apbalvošanas pasākuma video "Discover the city", kas norisinājās tieši pirms pandēmijas sākuma valstī. Ļausim ieskatīties objektu, teritoriju fotoattēlos un uzzināt spēles žūrijas pārstāvju viedokļus par projekta gaitu un jauniešiem pilsētā.


 

Jauniešiem, izmantojot informāciju laikrakstā un citos avotos, bija jāatrod slēpņi piecos vēsturiskos objektos/teritorijās Alūksnē – meliorācijas ēkā, lauktehnikas ēku kompleksā, Alūksnes Sarkanā Krusta ēkā, VEF teritorijā un elevatora ēkā.
Jāatšifrē slēpņos atrastie QR kodi un jāizpilda dotais uzdevums, kā arī jābūt multimediālam, radošam un oriģinālam, atspoguļojot savu dalību sociālajos tīklos. Noslēguma pasākumā komandām bija jāsagatavo prezentācijas par nejaušības kārtībā sadalītiem objektiem, ietverot savu redzējumu par objekta sabiedriski nozīmīgu izmantošanu. Gan spēles organizatori, gan žūrija pārliecinājās, ka aktivitāte pratusi ieinteresēt un dalībnieki atklājuši daudz jaunas informācijas ne tikai sev, bet pratuši izzināto pārvērst aizraujošās un sabiedriski nozīmīgās vīzijās. 



ŽŪRIJAS VIEDOKĻI


Dzintars Adlers, Alūksnes novada domes priekšsēdētāja vietnieks:

“Paldies šī projekta autoriem – redakcijai un īpaši Loretai Jarganei - par ideju un tās realizēšanu. Šis ir labs veids, kā iesaistīt jauniešus procesā, kas ir izklaidējošs un izzinošs vienlaikus. Ja tādu rīkos vēl, arī pašvaldība labprāt iesaistītos kā sadarbības partneris un aicinātu arī uzņēmējus būt atsaucīgiem. Klausoties jauniešu prezentācijas par slēpņošanas objektiem un to nākotnes izmantošanas vīzijām, jāsecina, ka jaunieši patiešām ir daudz uzzinājuši par pilsētā it kā mazpazīstamiem objektiem. Šis otrs aspekts, kas ir uzteicams – par spēles objektiem izvēloties mazpazīstamas, “laika zoba” degradētas ēkas, kas stāsta par zināmu vēstures periodu mūsu pilsētā, un svarīgākais – kas pamazām viena pēc otras tomēr atdzimst. Izzinot šos objektus, jaunieši reāli tiek iesaistīti sabiedriski svarīgā jautājumā par to, kā šādas ēkas būtu izmantojamas un kā to vislabāk darīt no viņu skatpunkta. Ar interesi iepazinos ar visu komandu prezentācijām, tās ir vērtīgas un būtu attīstāmas. Izcēlās komanda “Melnais tirgus”, kas bija rūpīgi pievērsusies bijušās VEF teritorijas izzināšanai, uzzinot par to vairāk, nekā zina daudzi vidējās paaudzes alūksnieši. 
Tāpat man kā pašvaldības pārstāvim bija ļoti interesanti dzirdēt jauniešu vīzijas, kādas viņi saskata šīs ēkas nākotnē, un izvērtēt to dzīvotspēju no ekonomiskā viedokļa. Vēl jo vairāk tādēļ, ka dažas jau ir sava attīstības ceļa sākumā. Rehabilitācijas centra projekts, kultūrtelpa “Vīzija” un citas vērienīgās idejas bija visnotaļ radošas, taču to īstenošanas gadījumā ir svarīgi plānotās investīcijas samērot ar pakalpojumu pieprasījumu mūsu ekonomiskajā zonā. Tādēļ manā skatījumā veiksmīgākie projekti ir jauniešiem, kuri iesaka veidot pasaulē šobrīd populārās un pieprasītās izlaušanās istabas. Tas neprasa lielu ieguldījumu, bet tāpat sniedz daudz prieka un izziņas. Ne jau visas idejas, ko pašvaldība, uzņēmēji, sabiedrība, jaunieši ikdienā ģenerē, uzreiz tiek īstenotas, taču ir svarīgi, ka mēs esam vienota komanda, kas domā par nākotni un attīstību. Tieši kopdarbā agri vai vēlu kāda no radītajām idejām īstenojas.”

Līga Vīksna, laikraksta “Alūksnes un Malienas Ziņas” galvenā redaktore:
“Redakcijas komanda ir gandarīta par paveikto, jo redzam, ka jauniešiem patika, tātad tas bija to vērts. Lasu jauniešu domas, vērtējumu, vīzijas un priecājos, ka viņos ir radīta interese par savu pilsētu, mediju darbu un laikrakstu, kas arī bija projekta “Discover the City” mērķis. Jaunieši bija vākuši informāciju gluži kā mazie žurnālisti, sagādājot izziņas materiālu gan sev, gan radot saturu laikraksta lasītājiem, portālam un mūsu sociālajām vietnēm. Īpašs paldies kolēģei Loretai Jarganei par īstenoto projektu un prasmi piesaistīt jauniešu auditoriju šādā netradicionālā veidā! Secinām, ka par slēpņošanas spēli esam radījuši interesi ne tikai jauniešu auditorijā, tādēļ nākotnē meklēsim iespēju šo ideju attīstīt.”

Una Tomiņa, Alūksnes Bērnu un jauniešu centra jaunatnes lietu speciāliste:
“Tā kā lielākā daļa spēles dalībnieku ir arī aktīvi jauniešu centra apmeklētāji, man ikdienā bija iespēja vērot viņu ieinteresētību. Jaunieši plānoja, apspriedās, meklēja laikrakstos vajadzīgo informāciju, jautāja padomu. Mūsdienu jaunietis kļūst arvien neaktīvāks, savrups, kluss, izmanto tikai elektronisko komunikāciju, taču šeit bija pretēji – 40 jaunieši bija gatavi iesaistīties izzinošā,  kolektīvā piedzīvojumā, darot to ar prieku un interesi. Šāds piedāvājums kā “Discover the City” jauniešus izrauj no viņu ierastās komforta zonas - prieks! Īpašs prieks par mūsu centra jaunieti, kura iesaistījās projekta darba grupā – Samantu Adleri, papildinot savu pieredzi pasākumu organizēšanā.”

Sigita Roķe, laikraksta “Alūksnes un Malienas Ziņas” viesredaktore, mediju speciāliste:
“Sākot plānot spēli, vissvarīgākais bija pašiem noticēt, ka viss izdosies. Kad Loretai parādījās uguntiņa acīs – bija skaidrs, viss notiks! 
Esam mūsu kopienas laikraksts un gribam sadzirdēt, runāt ar ikvienu. Arī ar jauniešiem, tiem, kuri turpinās vecāku un vecvecāku paveikto, lai novads un pilsēta ir lieliska vieta, kur dzīvot, atpūsties, veidot ģimenes un audzināt bērnus. Spēle deva jauniešiem iespēju ne tikai apvienoties aizraujošā nodarbē, bet arī izzināt pilsētu un, galvenais, domāt, ko viņi darītu, ja Alūksnes stūre būtu viņu rokās. Alūksne var būt mierīga – senajā pilsētā joprojām aug aizrautīga, gudra un stipra jaunā paaudze


Loreta Jargane, Projekta "Discover the city" organizatore, portāla "Alūksniešiem.lv" redaktore"Mums ir patiess prieks par paveikto, par iespēju iekustināt jauniešu un par iespēju izmēģināt ko pavisam nebijušu gan savā darbā - organizējot spēli.
Liels paldies Sigitai Roķei, kas deva stimulu organizēt šāda veida aktivitāti, paldies laikraksta komandai, kas iesaistījās un juta līdzi spēles gaitai, paldies Samantai Adlerei, Rihardam Lācim, kas iesaistījās organizatoriskajās lietās, tāpat paldies visiem 40 jauniešiem, kas mūsdienu laikmetā tiešām vēlējās iesaistīties un izzināt Alūksni.
Paldies arī sadarbības partneriem - Mikum Cekulim, Jurim Marinovam, Veclaicenes tautas nama vadītājai Maijai Rozītei, "Sticker Shop".

Savukārt portāla "Alūksniešiem.lv" sadaļā  https://www.aluksniesiem.lv/slepnosanas-spele-discover-the iespējams aplūkot katras komandas atskatu, fotoattēlus un vēsturisko bāzi par objektiem Alūksnē! 


Uz drīzu tikšanos - jaunos piedzīvojumos!


Kategorijas