Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Pirmie soļi tehnoloģijās: kā izveidot bērniem drošu stūrīti vecāku planšetdatorā vai telefonā

"Alūksniešiem.lv"

2020. gada 28. maijs 10:55

574

Planšetdators nereti mēdz būt pirmā viedierīce, ar kuru iepazīstas bērns – tam ir lielāks ekrāns, kurā ērti skatīties dažādus izglītojošus un izklaidējošus video vai spēlēt spēles. Tomēr ģimenēs, kur šī ierīce ir lietošanā visiem, vecākiem galvassāpes mēdz sagādāt centieni izsekot līdzi bērnam pieejamajam saturam un ierīces lietošanas ilgumam.

 Par savu pieredzi stāsta divu bērnu mamma, "Cloudberry" autore un uzņēmēja Linda Ķuze.“Patiesībā es tikai tagad pamazām iepazīstinu meitu Lizeti ar mūsu Samsung planšetdatora iespējām un vēlos kontrolēt to, ko viņa tur skatās vai dara. Ja vecāks iesaistās un izvērtē vecumam atbilstošu saturu, tad planšete var būt labs sabiedrotais jaunu prasmju apgūšanai. Mums ir noteikts, cik minūtes dienā viņai ir “ekrāna laiks”,” atklāj Linda. Viņa vecākiem iesaka izmēģināt Samsung planšetdatoros un viedtālruņos automātiski iekļauto “Kids Home” bērnu režīmu: “Man ļoti patīk laika limita iespēja – mums vairs nav diskusiju par izslēgšanu vai laika pavilkšanu garumā.”

Pirmais digitālais rotaļu laukums

“Tas ir kā atsevišķs, kontrolējams bērnu rotaļlaukums – gluži kā vēl viens planšetdators planšetdatorā,” skaidro Linda. “Kids Home” vizuāli izskatās kā krāsaina, viegli saprotama vide, kurā pieejamas tikai bērniem drošas un atbilstošas spēles, fotokamera un attēlu galerija, kā arī citas lietotnes. Turpat var arī pievienot konkrētus kontaktus, kuriem bērns var piezvanīt. Svarīga priekšrocība ir PIN koda, figūras vai pirksta nospieduma aizsardzība – tikai ar to vecāki var izslēgt “Kids Home” režīmu, lai nonāktu atpakaļ ierastajā vidē. Tas garantē sirdsmieru, ka mazais nejauši nenokļūs darba e-pasta pārlūkā, neaizsūtīs pāris video kādā WhatsApp grupā vai nepiekļūs nevēlamam vai biedējošam saturam, piemēram, YouTube. “Lizete dievina multfilmas un izzinošos raidījumus, bet, atverot YouTube no datora, ir nācies redzēt biedējošas reklāmas un saturu, kas neatbilst maziem bērniem. Izmēģinājām arī YouTube Kids režīmu, kurā redzams ir vecāku apstiprināts saturs,” savu pieredzi atklāj Linda.Vecākiem ir iespēja izveidot vienu vai atsevišķus profilus bērniem, kā arī iestatīt spēlēšanas laiku darbadienām un brīvdienām, veicinot veselīgus tehnoloģiju lietošanas paradumus. 

Turpat pieejams arī plašs dažādiem vecumposmiem piemērotu lietotņu klāsts, sākot ar digitālām krāsojamajām lapām, muzikālam aktivitātēm līdz rēķināšanas uzdevumiem un citām. Tas ļauj mazajiem caur spēlēšanās procesu apgūt svarīgas zināšanas, attīstīt kritiskās domāšanas un problēmu risināšanas prasmes. 

“Meita šobrīd aizrāvusies ar DIY (Do It Yourself jeb dari pats) video skatīšanos, kurus pēc tam cenšas realizēt pati. Ļoti novērtēju bērniem interesanto, bet vienlaikus drošo vidi, kas ļauj mūsu ģimenes planšetdatoru Galaxy Tab S6 Lite bez bažām atvēlēt arī Lizetei, kad tas tiešām ir nepieciešams,” stāsta Linda Ķuze.Samsung iestājas par atbildīgu viedierīču lietošanu, aicinot vecākiem sekot līdzi bērniem pieejamajam saturam, lietotnēm un ierīču lietošanas ilgumam. “Kids Home” ir automātiski pieejama Samsung planšetdatoros un viedtālruņos (ātrajā izvēlnē), kā arī lejupielādējama Galaxy Apps.

Kategorijas