Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Kā saglabāt mūzikas festivālu “garšu”, sociāli distancējoties

Alise Cēsniece

2020. gada 28. maijs 11:27

28

Neskatoties uz to, ka šovasar gaidītākie koncerti un festivāli tikuši pārcelti, mūzikas pasaule nav pārstājusi griezties. Festivālu organizētāji un mūziķi meklē veidus, kā pielāgoties situācijai. Arī pašmāju dark indie grupa “Pacific K” spērusi drosmīgu soli un pašizolācijas laikā laidusi klajā savu jaunāko albumu “Light Between Oceans”*. 

Grupas dalībnieki ir pārliecināti – tehnoloģijas, jo īpaši šajā laikā, kļuvušas par ikviena mūziķa un mūzikas cienītāja ikdienas sastāvdaļu. Savukārt tehnoloģiju ražotāji turpina attīstīt savus produktus, lai ikviens varētu noorganizēt personīgo mūzikas festivālu turpat mājās.


Ārkārtas stāvokļa izsludināšana mainīja ikviena radošās nozares pārstāvja ikdienu. Grupas “Pacific K” līderis Kristaps Bedrītis stāsta, ka šobrīd gan ar grupas biedriem, gan klausītājiem nākas komunicēt virtuāli, taču tehnoloģijas šo procesu ir ievērojami uzlabojušas. “Lai gan akustiskajai ģitārai, papīram un pildspalvai ir savs šarms, mūzikas izplatīšana un nodošana klausītājiem jau sen nav iespējama bez tehnoloģijām. Programmatūra ierakstu veikšanai un apstrādei, mikrofoni, arī mobilās lietotnes mūzikas izplatīšanai – bez šī visa mūsdienu mūzikas pasaule vairs nav iedomājama,” pārdomās dalās mūziķis.


24/7 virtuālā koncertvieta

Daudziem mūzikas festivāli ir gaidītākais vasaras notikums, jo tā ir iespēja ne vien baudīt savu mīļāko mākslinieku uzstāšanos, bet arī tikties ar viņiem klātienē. Arī mūziķis K. Bedrītis norāda, ka ar klausītājiem vislabāk patīk satikties un pārmīt draudzīgus vārdus dzīvē, taču ir jāpielāgojas esošajai situācijai un jāizmanto tā sev un savai auditorijai par labu. “Šobrīd ir gana daudz laika, lai pārdomātu veidus, kā visveiksmīgāk komunicēt ar mūsu klausītājiem virtuālajā vidē. Varam iedziļināties auditorijas klausīšanās paradumos un analizēt statistiku mūzikas straumēšanas vietnēs. Tas var noderēt ikvienam mūziķim sagatavoties brīdim, kad atsāksies aktīva koncertēšana,” stāsta grupas līderis.


Straumēšanas vietnes ir ne vien mūziķu “dārgumu lāde”, kas sniedz noderīgu informāciju par klausītājiem, bet arī ikviena mūzikas entuziasta virtuālā koncertvieta, kur iespējams satikt visus iemīļotākos māksliniekus vienuviet. “Mūsdienās lietotājiem tiek piedāvāta virkne mobilo lietotņu, kas ļauj baudīt mūziku jebkur un jebkurā laikā. Tā, piemēram, Huawei lietotņu veikalā AppGallery pieejama mūzikas straumēšanas lietotne Deezer, kurā atradīsiet visas savas iecienītākās dziesmas. Lietotnes mūzikas redaktori izmantojuši viedās tehnoloģijas, lai radītu visai interesantu opciju Flow, kas nosaka lietotāja muzikālo gaumi un piedāvā personalizētu mākslinieku un albumu sarakstu,” stāsta Gunta Kursiša, Huawei Mobile Services Biznesa attīstības vadītāja Latvijā.


Par mākslinieku var kļūt ikviensLaiks, ko esam pavadījuši mājās, sniedzis radošo brīvību jebkurai kārotajai lietai un idejai. Virtuve pārtapusi par augstas klases restorānu, vannasistaba – par skaistumkopšanas procedūru kabinetu. Kādēļ gan nepārvērst dzīvojamo istabu par sava personīgā mūzikas festivāla teritoriju?


Tehnoloģiju ražotāji sniedz iespēju ne vien baudīt jau sarakstītu mūziku, bet arī radīt to un uzstāties pašiem. “Par mākslinieku šodien var kļūt ikviens – atliek ļauties radošajam procesam. Vairākas mobilās lietotnes, kas pieejamas lietotņu izplatīšanas platformā AppGallery, piedāvā apgūt dažādus mūzikas instrumentus, lai vēlāk atrādītu savas prasmes plašākai auditorijai. Piemēram, lietotne Piano 2020: Piano Music keyboard darbojas kā elektriskā sintezatora simulācija, kurā var apgūt notis un akordus. Tajā iespējams iziet nodarbību ciklu un iemācīties spēlēt džeza, blūza, klasiskos un citus skaņdarbus. Savukārt Beat Maker Pro - music maker drum pad ļauj ikvienam kļūt par īstu dīdžeju un veidot savus personīgos skaņu celiņus, izmantojot virkni programmatūras efektu,” stāsta G. Kursiša. 


Savukārt pārnest iemīļotās lietotnes no sava vecā uz jauno Huawei viedtālruni palīdzēs lietotne Tālruņa klons (Phone clone), ar kuru jau iegādes brīdī aprīkoti visi jaunākie P40 sērijas viedtālruņi. “Pietiek izpildīt pāris vienkāršus soļus – savienot abas ierīces, noskenēt ekrānā redzamo QR kodu un atlasīt visus pārsūtāmos datus. Pēc brīža ierīce būs gatava lietošanai, ļaujot izbaudīt sen iemīļotus vai pilnīgi jaunus mūzikas meistardarbus, piemēram, “Pacific K” jaunāko albumu “Light Between Oceans”, smaida Gunta Kursiša.


Būšana ar sevi un sevis izzināšana – tā šī brīža situāciju un jaunā albuma galveno domu raksturo grupas “Pacific K” mūziķis Kristaps Bedrītis. “Ceru, ka albums raisīs pozitīvas pārdomas un iedvesmos jaunām lietām un mūziķi ar saviem klausītājiem varēs satikties pavisam drīz.”

Kategorijas