Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Mācību gadu noslēdz bez svinībām un ziediem

Agita Bērziņa

2020. gada 29. maijs 00:00

53

    

Raivis Dāvis atzīst - mācību gads bijis veiksmīgs. “Pilnīgam noslēgumam man pietrūkst eksāmenu. Šobrīd nejūtos tā, ka absolvētu 9. klasi. Nav tā, ka gribu eksāmenus, bet pietrūkst punkta uz “i”,” saka jaunietis. Līdztekus mācībām skolā un intensīvam darbam dalībai olimpiādēs jaunietis arī dzied un dejo, apmeklē mūzikas skolas nodarbības un robotiku. “Reizēm pat brīnos, kā visu paspēju – jāprot plānot savu laiku. Retu reizi kādi notikumi dublējas, un tad man ir jāizvēlas, ko vēlos darīt vairāk. Jā, ir daudz jāmācās, taču jāvelta laiks arī atpūtai un hobijiem,” saka Raivis
Dāvis.
Mērķis jāsasniedz
Jautāts, kāda ir panākumu atslēga, jaunietis teica, ka jābūt uzņēmībai iesākto vienmēr pabeigt, nevis pamest pusceļā. “Ja ko tiešām vēlies, tad ir jācīnās. Ja arī nesanāk, ir jācenšas, līdz sanāk. Pēdējos gados mans mērķis bija iegūt labas atzīmes, lai varētu mācīties RTU Inženierzinātņu vidusskolā. Mērķi sasniedzu un septembrī sākšu mācīties šajā skolā. Savu nākotni vēlētos saistīt ar matemātiku, fiziku, mani interesē zvaigznes, kosmoss, astronomija,” saka Raivis Dāvis. Jaunieša mamma Sarmīte teic, ka viņš kopš bērnības grib būt zinātnieks. “Bērnībā viņam patika eksperimentēt un pārbaudīt, ko var izdarīt un ko nevar. Bija arī posms, kad viņš gribēja būt prezidents, jo nebija mierā ar valstī valdošo kārtību,” atceras mamma.
Izmēģina arvien ko jaunu
Raivja Dāvja moto – nav svarīgi, vai tu krīti, vai nē, bet svarīgākais ir tas, ko dari, kad piecelies. Saviem vienaudžiem, kuri īsti nezina, ko vēlas dzīvē darīt un nevelta laiku mācībām, jaunietis iesaka saņemties un skolā iegūtās zināšanas izmantot dzīvē. “Ja neko nezini un nedari, tad dzīvē nekas arī neveiksies. Nevajag domāt tikai par šodienu, bet arī nākotni. Vajag pamēģināt dažādas lietas, citādi nezināsi, vai tas patīk,” saka Raivis Dāvis. Viņš pamēģinājis dažādus ārpusskolas pulciņus, taču visam ir viens noteikums. “Ja esi ko uzsācis, tad tas ir jāpabeidz vismaz gada robežās. Katram bērnam, arī pieaugušajiem, ir lūzuma punkts, kad apnīk un negribas iesākto turpināt. Taču, kad tam tiec pāri, aizrautība atgriežas,” saka mamma.

Vienmēr atbalsta dēlu
Sarmīte neslēpj, ka nereti raizējas par dēla slodzi, gatavojoties olimpiādēm. “Redzot, ka viņš piesakās vienā olimpiādē, otrā, trešajā un ceturtajā, satraucos, vai viņš “neizdegs”. Bet, ja pats grib piedalīties, tad ir jāļauj, kā savādāk pārbaudīsi savas spējas. Atbalstu dēlu, ja viņš paskaidro, kāpēc  to grib. Ja grib pārbaudīt savus spēkus un tas neapdraud dzīvību, lai iet un dara. Lai nav sev pēc gadiem jājautā – kā būtu, ja es tomēr būtu mēģinājis,” saka mamma un piebilst, ka vecākiem un bērniem vienmēr jābūt atklātiem vienam pret otru. “Arī tad, kad ir grūti, ļaut sev tuvajiem cilvēkiem pienākt klāt, būt blakus. Nenoslēgties, bet izrunāties,” saka Sarmīte.
Viņa saka paldies visiem skolotājiem, kuri ģimnāzijā strādāja, attīstīja un pamanīja dēla talantus. “Līdz 6. klasei ieskaitot, viņš mācījās Bejas pamatskolā, un arī šīs skolas skolotājiem esmu pateicīga, ko viņi ir darījuši, lai Raivis neaizietu pašplūsmā. Gluži kā augstlēkšanā, katrreiz latiņa jāliek arvien augstāk, lai gribētos sasniegt vairāk, un Raivim tas ir izdevies. Kādu laiku man Raivis uzdeva dažādus jautājumus, un es mācēju atbildēt, tagad atbildes es nezinu un man ir jāmācās no viņa. Esmu iemācījusies daudz interesantu lietu un faktu,” saka mamma.


Šodien skolās noslēdzas mācību gads, kas šogad noritēja savādāk – divarpus mēnešus mācības notika attālināti un šoreiz izpaliks pēdējās skolas dienas svinības, tostarp liecību un pateicības rakstu svinīga saņemšana.

Noskaņojums optimistisks
Laikraksta uzrunātajās izglītības iestādēs gan teic, ka mācību gads tomēr noslēdzies optimistiskā noskaņojumā. “Attālinātajā mācību procesā saskatām gan zaudējumus, gan ieguvumus. Jāatzīst gan, ka skolotāji un bērni ir nedaudz noguruši no citādā mācību procesa. Tomēr, izvērtējot un atskatoties uz to, secinām, ka viss notika labāk, kā sākumā likās. Bija bažas, ka, mājās mācoties, bērni daudz izmantos palīglīdzekļus un mācību rezultāti strauji uzlabosies. Tomēr tā nav. Tie, kuri, skolas solā sēžot, mācījās labi, arī mājās mācoties uzrādīja labas sekmes, savukārt tie, kuri skolā slinkoja, turpināja slinkot arī mājās. Jā, ir divi skolēni, kuriem attālinātais mācību process par labu nenāca, taču nebija tā, ka bērns nedarīja neko vai pazuda no mūsu redzeslauka,” stāsta Ziemeru pamatskolas direktore Ilze Andronova un izsaka pateicību vecākiem par palīdzību attālinātajā mācību procesā.
Skolā turpinās tradīciju un centīgākajiem skolēniem pasniegs zelta, bronzas un sudraba liecības. “Svinīgu pasākumu gan neorganizēsim, taču liecības bērni saņems individuāli. Savukārt 9. klasei organizēsim izlaidumu, kurā piedalīsies tikai skolas vadība, septiņi abiturienti un vecāki,” stāsta  I. Andronova.

Grib sēdēt skolas solā
Alekseja Grāvīša Liepnas pamatskolas direktore Ilona Kazimirjonoka teic, ka šis mācību gads bijis izaicinājumu pilns. “Man kā jaunai skolas direktorei bija jāiestrādājas un jāaprod ar skolas ritmu, taču papildus visam man jaunajam un nezināmajam jaunums bija arī attālinātā mācīšanās. Domāju, ka viss izdevās, un skolotāji ar paveikto ir gandarīti. Uz daudzām lietām skolotāji tagad skatās savādāk. Skolēni ir noilgojušies pēc skolas,” saka I. Kazimirjonoka. Viņa atzīst, ka ir grūti novērtēt, kā mācīšanās mājās ietekmējusi sekmes, jo apstākļi, mācoties mājās un skolā, nav vienādi. “Kopīgas tendences nav. Ir skolēni, kuri uzrādīja labākas sekmes, bet citiem savukārt tās pasliktinājās. Labākas sekmes ir tiem bērniem, kuriem ir augsta pašdisciplīna un prasme patstāvīgi plānot savu laiku. Jāsaka paldies vecākiem, kuri būtiski iesaistījās mācību procesā,” saka direktore.
Labāko skolēnu godināšana šogad skolā nenotiks. “Mācību gada sākumā izplānojām aktīvākajiem bērniem un tiem, kuri labi mācās, pateicībā dāvāt kopīgu ekskursiju un Balvu baseina apmeklējumu. Šobrīd ieceri nevaram īstenot. Ja situācija ļaus, ekskursijā un uz baseinu bērni varētu doties septembrī,” saka I. Kazimirjonoka.

Labākos negodinās
Ierasts, ka mācību gadam noslēdzoties, Alūksnes novada pašvaldība godina olimpiāžu uzvarētājus svinīgā pasākumā. Diemžēl šogad godināšanas pasākums nenotiks ierobežojumu dēļ. Parasti to apmeklēja apmēram 100 cilvēki. “Bērni diplomus saņems savās izglītības iestādēs. Vai organizēt svinīgu pasniegšanu klases kolektīvā vai nē, ir katras skolas ziņā. Naudas balvas pārskaitīsim uz bankas kontiem,” skaidro Alūksnes novada pašvaldības Izglītības pārvaldes metodiķe Silva Zariņa.
Viņa norāda, ka šogad nelabvēlīgs laiks sacensībām bija biatlonistiem, jo ziema noskopojās ar sniegu. Savukārt interešu izglītības pasākumiem galvenokārt skates un konkursi norisinās aprīlī, kuri nenotika  “Covid-19” ierobežojumu dēļ. “Jācer, ka nākamajā gadā skolēni varēs atkal startēt ierastajā kārtībā un saņemt godalgotas vietas kā apliecinājumu sasniegtajam,” norāda S. Zariņa.

Sasniegumi valsts mācību priekšmetu olimpiādēs
Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzija  
Rūdolfs Brahmanis (10. klase) – 1. vietas bioloģijas, ķīmijas un fizikas olimpiādēs
(skolotājas Tatjana Sarma, Inese Ločmele, Rasma Gradovska);
Raivis Dāvis Steberis (9. klase) – 2. vieta bioloģijā (Inta Jaunkalne);
Armīns Rēdelis (12. klase) – atzinība ekonomikā (Inguna Vilemsone).
Sasniegumi Alūksnes un Apes novadu mācību priekšmetu olimpiādēs
Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzija  
Dita Apsīte (10. klase) – 3. vieta bioloģijā (T. Sarma) un vēsturē (Iveta Mikijanska);
Kristaps Āboliņš (10. klase) – 1. vieta vēsturē
(I. Mikijanska), 2. vieta  bioloģijā (T. Sarma) un ķīmijā (I. Ločmele), 3. vieta angļu valodā (Ilona Riekstiņa);
Līna Bāliņa (10. klase) – 2. vieta angļu valodā
(I. Riekstiņa);
Līna Bistrova (11. klase) – atzinība angļu valodā (Tatjana Sjomkina);
Viktorija Jekaterina Bobinova (12. klase) – 1. vieta angļu valodā (Mārīte Palma) un 2. vieta krievu valodā (Dace Bībere);
Rūdolfs Brahmanis (10. klase) – 1. vieta bioloģijā
 (T. Sarma), ķīmijā (I. Ločmele) un matemātikā (Irēna Bērziņa), 2. vieta fizikā (R. Gradovska) un vēsturē (Iveta Mikijanska);
Kristiāns Toms Briedis (11. klase) – 1. vieta vēsturē (I. Mikijanska);
Tamāra Broka – Priedīte (11. klase) – 3. vieta latviešu valodā un literatūrā (Daina Černomirdina);
Dana Deineko (12. klase) – 2. vieta latviešu valodā un literatūrā (D. Černomirdina);
Artūrs Fausts (11. klase) – 2. vieta bioloģijā (I. Jaunkalne);
Kristiāna Gailāne (11. klase) – 1. vieta latviešu valodā un literatūrā (D. Černomirdina);
Sabīne Golubeva (11. klase) – 1. vieta krievu valodā (D. Bībere) un 2. vieta ekonomikā (I. Vilemsone);
Miķelis Grigorjevs (11. klase) – 3. vieta angļu valodā (M. Palma);
Sigita Hušča (11. klase) – 3. vieta bioloģijā (I. Jaunkalne);
Ņikita Illarionovs (12. klase) – 3. vieta krievu valodā ( D. Bībere);
Jekaterina Irtiševa (11. klase) – 3. vieta krievu valodā (T. Sjomkina);
Solvita Jakovļeva (12. klase) – 2. vieta krievu valodā (D. Bībere);
Vanesa Koka (11. klase) – 3. vieta ekonomikā (I. Vilemsone);
Edvards Kristiāns Koemecs (9. klase) – 1. vieta vēsturē (L. Jaunozoliņa);
Kristīne Krastiņa (12. klase) – 3. vieta vēsturē
 (I. Mikijanska);
Solvita Lapinska (12. klase) – 3. vieta krievu valodā (D. Bībere)
Sanita Locāne (11. klase) – 1. vieta angļu valodā
(M. Palma);
Santa Locāne (11. klase) – 1. vieta angļu valodā
 (M. Palma);
Linda Ļebedeva (12. klase) – 2. vieta angļu valodā
(I. Riekstiņa);
Kristers Mednis (9. klase) – 2. vieta vēsturē (L. Jaunozoliņa);
Kristiāna Līga Melngaile (11. klase) – atzinība latviešu valodā un literatūrā (D. Černomirdina);
Monta Melzoba (12.klase) – 1. vieta ekonomikā
(I. Vilemsone);
Deivids Miķelsons (12. klase) – 3. vieta ekonomikā
 (I. Vilemsone);
Beāte Puķīte (9. klase) – 2. vieta latviešu valodā un literatūrā (Iveta Salmiņa);
Armīns Rēdelis (12. klase) – 2. vieta bioloģijā
(I. Jaunkalne) un vēsturē (I. Mikijanska), 1. vieta ekonomikā (I. Vilemsone);
Keita Rutkovska (11. klase) – 2. vieta vēsturē (I. Mikijanska);
Raivis Dāvis Steberis (9. klase) – 1. vieta bioloģijā
(I. Jaunkalne), 3. vieta vēsturē (L. Jaunozoliņa),
1. vieta fizikā (R. Gradovska); 3. vieta matemātikā (Aija Kļaviņa), 1. vieta ķīmijā (I. Ločmele);
Nadīna Tarnovska (12. klase) – 1. vieta krievu valodā (D. Bībere);
Laura Sabīne Taurmane (12. klase) – 1. vieta bioloģijā (I. Jaunkalne), vēsturē (I. Mikijanska), kā arī  latviešu valodā un literatūrā (D. Černomirdina);
Evelīna Tuvi (10. klase) – 3. vieta krievu valodā
(D. Bībere);
Aksels Zelmenis (9. klase) – 3. vieta bioloģijā (I. Jaunkalne) un matemātikā (A. Kļaviņa), 2. vieta ķīmijā (I. Ločmele).
Alūksnes novada vidusskola
Marija Olga Beļajeva (9. klase) – 3. vieta krievu valodā (Larisa Grīsle);
Anastasija Gaile (11. klase) – 2. vieta krievu valodā (Ināra Orbidāne);
Aleksandrs Mellītis (11. klase) – 2. vieta krievu valodā (I. Orbidāne);

Alūksnes pilsētas sākumskola
Ralfs Drunka (5. klase) – atzinība matemātikā (Modra Liepiņa);
Lauris Ķikuts (6. klase) – 2. vieta matemātikā
(M. Liepiņa);
Rolands Ozoliņš (5. klase) – 3. vieta matemātikā
(M. Liepiņa);
Kārlis Strodāns (5. klase) – 2. vieta matemātikā
(M. Liepiņa);
Pēteris Supe (5. klase) – atzinība matemātikā
(M. Liepiņa);
Jānis Žagars (5. klase) – 1. vieta matemātikā
(M. Liepiņa).

Bejas pamatskola
Heinrihs Incenbergs (9. klase) – 2. vieta matemātikā (Sarmīte Stebere);
Niklāvs Forsters (6. klase) – atzinība matemātikā
(S. Stebere).

Malienas pamatskola
Juris Kairišs (9. klase) – atzinība krievu valodā (Ludmila Sverčkova).

Strautiņu pamatskola
Agnese Veignere (9. klase) – atzinība bioloģijā (Līga Šteinere).

Pededzes pamatskola
Margarita Mironova (9. klase) – 2. vieta krievu valodā (L. Sverčkova).
Sasniegumi interešu izglītībāAlūksnes bērnu un jaunatnes sporta skola
Vasaras biatlons un biatlons - Sandrai Buliņai divas 2. vietas, Sanitai Buliņai divas 1. vietas, Anastasijai Ņedaivodinai divas 3. vietas, Niklāvam Forsteram
3. vieta, Danielam Kodaļevam 3. vieta un 2. vieta, Aleksandram Kuzņecovam trīs 1. vietas, Matīsam Meirānam 3. vieta, Aleksandram Pometunam
1. vieta, Emīlam Pometunam 3. vieta, Reinim Volbergam 2. vieta un divas 1. vietas (treneris Sergejs Sverčkovs).
Distanču slēpošana – A. Pometunam 3. vieta
 (S. Sverčkovs).
Džudo -  Baltijas čempionātā džudo Evelīnai Javorskai 2. vieta, Robertam Javorskim 1. vieta,  Robertam Puram 3. vieta; džudo meistarsacīkstēs Latvijā
E. Javorskai 1. vieta, Montai Melzobai 2. vieta, Aigaram Bundzenam 2. vieta, R. Javorskim 1. vieta, Romānam Loginovam 3. vieta, Armandam Mastiņam
3. vieta, R. Puram 3. vieta. R. Javorskim arī 1. vieta Latvijas jaunatnes olimpiādē (treneris Aivars Mālnieks).

Alūksnes Mūzikas skola
Deividam Struckim 3. vieta Starptautiskajā konkursā Pūšaminstrumentu spēlē (Zigmārs Krūmiņš un Aiva Grosa);
Sitaminstrumentu spēles ansamblim I pakāpe 3. vieta konkursā “No baroka līdz rokam” (Mārcis Kalniņš, Aiva Grosa);

Alūksnes Bērnu un jauniešu
centrs
Sitamo instrumentu ansamblim “Djembe beat” –
I pakāpe 1. vieta konkursā “No baroka līdz rokam” (M. Kalniņš).
Elvitai Keitai Ķikutei I pakāpe 2. vieta un Elīnai Staltei I pakāpe 3. vieta Skolēnu skatuves runas reģionālajā konkursā (pedagoģe Daiga Bētere).

Ernsta Glika Alūksnes Valsts
ģimnāzija
Vokālais ansamblis “Anemones” – I pakāpe 3. vieta konkursā “Balsis” (Ina Perevertailo);
Vokāli instrumentālā grupa – I pakāpe 2. vieta konkursā “No baroka līdz rokam” (Z. Krūmiņš).

Kategorijas