Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ķēķa stāsti

Brigita Skaistkalne

2020. gada 29. maijs 00:00

288

Salātu uzkoda “Baltās pelītes”Sastāvdaļas:
● 125 grami siera “Mocarella”,
● 150 gramu krabju garšas nūjiņu,
● apmēram 100 gramu krēmsiera,
● 3 vārītas olas,
● 2 ķiploka daiviņas,
● 2 ēdamkarotes majonēzes,
● sāls, pipari.
Šī uzkoda vēl ir no sērijas “Žurkas gads sācies” – un nav nemaz jālieto kas stiprāks, lai ieraudzītu šādas “baltās pelītes”. Tās tikai pašiem jāpagatavo. Protams, ja nepatīk šāds noformējums, varam no pagatavotās masas savelt bumbiņas, ēdiena kvalitāte no tā necietīs, arī tā būs garšīgi un skaisti.
Sarīvēju sieru “Mocarella” un nolobītas vārītās olas. Krabju nūjiņām atdalīju un atsevišķi sarīvēju sārto daļu, atstājot tikai mazliet “pelīšu” deguntiņiem, un balto daļu. Sieru, olas un krabju nūjiņu sārto daļu, kā arī daļu baltā rīvējuma samaisīju ar krēmsieru – šoreiz pikantumam to biju izvēlējusies ar papriku un tomātiem. Pievienoju arī nepilnas divas karotes biezas majonēzes un garšvielas.
No siera masas veidoju nelielas bumbiņas, kam piešķīru pelīšu veidolu. Tās savukārt apviļāju sarīvētajās atlikušajās gaišajās krabju nūjiņās. Nu varēju pielikt piparu actiņas, sārtos deguntiņus, redīsu austiņas, kā arī pētersīļu kātiņu astītes. Novietoju gardās un sātīgās uzkodiņas uz salātlapām un “pabaroju” ar Cesvaines sieru ar amoliņu.
Ķirbju un
cidoniju želejaSastāvdaļas:
● 800 gramu ķirbja mīkstuma,
● 3 ēdamkarotes cukura,
● 12 – 15 gramu želatīna,
● 120 mililitru ūdens,
● 100 mililitru cidoniju sīrupa.Pavasarī vēl tiku pie labi saglabāta ķirbja gabala, kuru izmantoju, lai pagatavotu šo gardo želeju, jo arī cidoniju sīrups vēl bija saglabājies.
Vispirms želatīnu – to gan sabēru visu 20 gramu paciņu – aplēju ar vārītu, atdzesētu ūdeni, apmaisīju un uzbriedināju. Ķirbja bija mazāk - 800 gramu ar visu mizu. Oranžo šķēli nomizoju un sagriezu gabaliņos, liku katliņā un pavisam nelielā daudzumā ūdens izsautēju mīkstu. Šķidrumu nolēju, mīkstumu sastampāju (te varam izmantot arī jau iepriekš izvārītu un uzglabātu ķirbju biezeni).
Turpat katliņā pievienoju cukuru, cidoniju sīrupu un izkausētu, taču neuzvārītu želatīnu. Kādu brīdi pamaisīju, lai masa vienmērīga, un lēju stikla veidnē, taču varam saliet arī atsevišķos saldēdiena trauciņos. Trauku ievietoju ledusskapī. Sastingušu šo saldskābo gardumu varam baudīt ar putukrējumu.
Omlete ar putnu gaļu un sieruSastāvdaļas:
● 4 olas,
● 100 gramu maltas vistas
    vai tītara gaļas,
● 50 gramu siera,
● 3 ēdamkarotes piena
    vai saldā krējuma,
● 1 tējkarote tomātu pastas,
● 1 – 2 ķiploka daiviņas,
● sīpolu lociņi,
● augu eļļa,
● pipari, sāls.Pannā ar uzkarsētu augu eļļu iedrupināju mazliet vairāk par 100 gramiem cāļa maltās gaļas. Cepu, apmaisot un ar lāpstiņu sasmalcinot, līdz tā apbrūninājusies. Piekaisīju sāli, piparus, pievienoju arī sasmalcinātus ķiplokus, tomātu mērci un gaļu pacepu vēl.
Bļodā saputoju olas ar pienu, šķipsniņu sāls un pipariem. Masu lēju uz apceptās gaļas pannā, uzbārstīju rīvētu sieru un sasmalcinātus sīpolu lociņus. Uzliku pannai vāku un cepu visu uz vidēji lielas uguns, līdz virspuse kļuva stingra, tad omleti apvērsu un pabeidzu cepšanu. Izdevās sulīga un garda.
Cāļu akniņas ar dārzeņiemSastāvdaļas:
● 400 – 500 gramu cāļu akniņu,
● 1 burkāns,
● 1 sīpols,
● sāls,
● augu eļļa,
● makaroni.Garšīgi, sātīgi, arī veselīgi un – vienkārši! Tā varētu teikt par šo ēdienu.
Makaronus, šoreiz bija gliemezīši, izvārīju pasālītā ūdenī un nokāsu. Pēc vēlēšanās, tos vēl varam apcept pannā ar augu eļļu.
Akniņas noskaloju, apsusināju papīra dvielī un sagriezu gabaliņos. Notīrītus burkānus sarīvēju uz rupjās rīves, bet nomizotus sīpolus sagriezu pusgredzenos. Akniņas atsevišķi apcepu augu eļļā. Tikmēr jau citā pannā liku cepties sīpolus un burkānus. Pēc tam pievienoju akniņas, piekaisīju sāli, piparus un cepu visu gatavu. Ja ēdienu vēlaties pikantāku, nekaitēs pievienot vēl arī mazliet tomātu mērces.

Kategorijas