Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Alūksnes un Apes novadu sadarbības saspīlējums

Agita Bērziņa

2020. gada 31. maijs 13:05

269

Alūksnes un Apes novadu pašvaldībām jāvienojas, vai turpināt sadarbību Izglītības pārvaldes funkciju veikšanā, mūzikas skolas un sporta skolas profesionālās ievirzes programmu realizēšanā. Apes novada dome saņēmusi vēstuli no Alūksnes novada pašvaldības, kas ar 31. augustu vēlas pārtraukt sadarbību.
Apeniešus šāda iespēja neapmierina, tādēļ nosūtīta atbildes vēstule ar lūgumu sadarbību turpināt līdz nākamā gada 30. jūnijam. Situāciju Apes novada domes deputāti pārrunāja Finanšu komitejas sēdē ceturtdien.

Alūksnei nav jāiegulda
“Runājot ar ieinteresētajām pusēm, secinājām, ka šobrīd līdz teritoriālajai reformai nebūtu lietderīgi jaukt visu līdzšinējo sistēmu. Esam sagatavojuši trīs sadarbības līguma projektus, kas nosūtīti kā atbilde ar piedāvājumu slēgt līgumus līdz nākamā gada 30. jūnijam, kas ir līdzšinējo novadu darbības periods līdzšinējā administratīvajā robežā. Līgumu projektos nav nekādu lielu izmaiņu salīdzinājumā ar iepriekšējo. Ir mazliet precizēti uzdevumi, ko deleģē tieši izglītības pārvaldes jomā, jo dažas funkcijas, kas uzticētas Izglītības pārvaldei, esmu pārņēmusi,” sēdē skaidroja Apes novada pašvaldības izglītības darba speciāliste Gunta Ļuļe.
Viņa arī norādīja, ka saistības un pretimnākšana šajos līgumos ir vairāk no Apes novada domes puses. Alūksnes pilsētas bērnu un jaunatnes sporta skolas nodarbības Apē notiek vidusskolas sporta zālē, savukārt Alūksnes Mūzikas skolas nodarbībām Apē atvēlētas telpas mācību punktam. “Telpas pilnībā uzturam mēs, visu saimniecisko pusi nodrošinām mēs. Piedāvājam joprojām telpas izmantot, lai nodrošinātu bērniem iespēju apgūt mūziku un piedalīties sporta pulciņā vai profesionālas ievirzes programmā, nebraucot uz Alūksni,” skaidroja G. Ļuļe.

Vecāki ir neziņā
Apes novada domes priekšsēdētājs Jānis Liberts pauda cerību, ka alūksnieši piekritīs turpināt sadarbību, un audzēkņi zinības varēs apgūt turpat Apē. Ja lēmums tomēr būs negatīvs, pašvaldība meklēs risinājumus, kā bērniem turpināt izglītoties – mācīties Gaujienā vai Smiltenē, vai arī braukt uz Alūksni. “Ceru, ka šis lēmums būs pozitīvs un sadarbību varēsim turpināt, ka bērniem un vecākiem pārmaiņu nebūs. Ja šie bērni pārtrauc mācības, zaudētāji būs Alūksnes izglītības iestāžu pedagogi, jo finansējumu algām nepiešķir Alūksnes novads, bet Kultūras ministrija, Izglītības un zinātnes ministrija, kas to sadala pēc audzēkņu skaita,” saka J. Liberts. Viņš situāciju pārrunājis ar abu izglītības iestāžu vadītājām, kuras par sadarbības pārtraukšanu nebija zinošas. Izglītības iestādes ir gatavas turpināt sadarbību. 


Deputāte Iluta Apine zināja stāstīt, ka vecāki, uzzinot par gaidāmajām izmaiņām, ir noraizējušies. “Vecāki ir saņēmuši īsziņas, kur vaicā, ja mācības notiks Alūksnē, vai bērni varētu braukt uz Alūksni mācīties. Vecāki ir satraukti un neziņā. Pēc iespējas ātrāk jāzina šī atbilde un viņi jāinformē. Nezinot, kā būs tālāk, vecāki domā visādus variantus. Ir bērni, kuri stingri pateikuši, ka negrib mācīties pie cita pedagoga. Šobrīd ir liela neziņa,” teica I. Apine.


Kā veidos jauno budžetu?
Laikraksts sazinājās ar Alūksnes novada domes priekšsēdētāju Arturu Dukuli, lai noskaidrotu iemeslus sadarbības izbeigšanai. Viņš norāda - Apes novada dome daudzkārt uzsvērusi, ka viņiem ir ļoti laba un cieša sadarbība ar Smiltenes pašvaldību, kas nodrošina būvvaldes un pašvaldības policijas darbu, bet ne ar vienu vārdu nepiemin, ka ir arī sadarbība ar Alūksnes novadu. “Otrkārt, Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likums un teritoriju sadalījums šobrīd paredz Apes novadu pievienot Smiltenes novadam. Sanāk, ka budžets 2021. gadam jāveido divās daļās – līdz teritoriālajai reformai un pēc tās. Līdz šim mums ir bijusi ļoti laba sadarbība izglītības jomā, taču, veidojot 2021. gada budžetu, jāzina, kā būs tālāk. Šobrīd skaidrības nav. Izglītības iestāžu kalendārie gadi nesaskan ar budžeta gadu. Mums ir savlaicīgi jāzina, cik ilga būs sadarbība,” skaidro A. Dukulis. 


Viņš apstiprina, ka vēstule no Apes novada domes saņemta, taču ar to vēl nav iepazinies, tādēļ komentēt nevar. “Jautājums absolūti neskar audzēkņus, jo tāpat vecāki būs tie, kuri izlems, kur bērni mācīsies. Tā nav politika, ne skolēnu interešu aizskaršana,” saka A. Dukulis. 


Jāuzsver, ka Alūksnes un Apes novadam pašlaik ir arī sadarbība kultūras jomā bibliotēku nozarē.


Kategorijas