Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Pirmā lielā raža

Mārīte Dzene

2009. gada 28. augusts 12:03

4035

Lielas, tumšas un saldas ir šovasar krūmmellenes. To zari ir ogu pārpilni, tāpēc liecas līdz zemei. Tādas lasīt ir prieks, turklāt var arī labi nopelnīt. Gaujienas Kalnapurvā nu jau mēnesi mellenes lasa apmēram 40 cilvēki, bet novākta ir tikai puse.

“Jālasa ir divas reizes, jo visas ogas nav gatavas uzreiz. Raža ir brīnišķīga. Turklāt šovasar ogas ir īpaši saldas. Pirmo reizi no krūma tika nolasīti vidēji septiņi kilogrami melleņu. Otrai reizei paliek apmēram četri kilogrami ogu. Mellenes var lasīt tikai ar rokām, tāpēc lasītāju varētu būt vēl vairāk. Tad darbs veiktos ātrāk. Ja sāks līt, tad mellenes var tikt bojātas, turklāt birs zemē,” stāsta SIA “Lienama – Alūksne” brigadiere Līvija Ponaida.

Gaida melleņu lasītājus

Vēl nedēļa ir vajadzīga, lai pabeigtu lasīšanu pirmo reizi. Pēc tam darbs ritēs raitāk, jo gatavoties paliek mazāk ogu. Tiesa, L.Ponaida ir norūpējusies, jo apmēram puse lasītāju ir skolēni un studenti. Viņiem sāksies mācības, tāpēc mellenes lasīt vairs nevarēs. Šobrīd lasītāji brauc no Alūksnes, Balviem, Smiltenes, Apes, Jaunlaicenes... Daži pat nakšņo turpat vagoniņā, bet citi brauc gan ar personīgām mašīnām, gan ar sabiedrisko transportu. Kāda alūksniete atzīst, ka mellenes lasīt nav grūti. Turklāt var labi nopelnīt, tāpēc nav vajadzības likt darba piedāvājuma sludinājumu avīzē. Cilvēki jau zina par šo iespēju, jo informācija izplatās no mutes mutē. “Dienā katrs salasa apmēram 40 kilogramus melleņu. Par kilogramu saņem 0,40 latus. Labāk veicas tiem, kuriem patīk lasīt. Ja atbrauc tikai ar domu nopelnīt, tad nākas arī aizrādīt. Tāpēc ir prieks, ka vairums lasa ļoti rūpīgi pa vienai ogai,” vērtē L.Ponaida. Tiesa, mellenes lasīt brauc arī savām vajadzībām, jo tad tās var iegādāties lētāk.

Mellenes pārdod svaigas

Mellenes lasa plastmasas kārbās. Tās nogādā pirmapstrādes cehā, kur ogas atdzesē līdz +6 grādu temperatūrai, un pēc tam nogādā patērētājiem. Gan ogas, gan no tām spiestu sulu var iegādāties lielveikalos “Rimi”, “Sky”, “Stockmann” un “Top”. “Melleņu lasītāji ir uzmanīgi, tāpēc ogas ir tīras un tās nav vajadzības vēl šķirot. Ja tomēr gadās ogas saspiest, tad tās liek atsevišķās kārbās, lai no tām spiestu sulu,” norāda L.Ponaida. Mellenes ienākas četru hektāru platībā. Tajā aug divu šķirņu – 'Northblue' (lielogu) un 'Northcountry' (ogas mazas), taču šī šķirne veicina ziedu apputeksnēšanos. Šogad ir iestādīta vēl tikpat liela platība, no kuras ogas ienāksies pēc diviem trim gadiem.

Saskata ogu perspektīvu

SIA “Lienama – Alūksne” īpašniece Gundega Sauškina nešaubās par melleņu, arī aveņu un dzērveņu perspektīvām. Viņa iecerējusi apstādīt apmēram 60 hektārus. Dārzciemā uzbūvētajā ogu pārstrādes ceha saldētavas deviņās kamerās var uzglabāt 500 tonnas ogu. Ogas un dabīgās sulas kļūst ar vien vairāk pieprasītas. Mellenes ir gan gardas, gan arī veselīgas. Katram zināms, ka šīs ogas uzlabo redzi. Turklāt nesen atklāts, ka mellenes aizkavē organisma novecošanos. Bagāta bija aveņu raža, un tāda būs arī dzērvenēm. Tas nozīmē, ka būs arī jauni šo ogu produkti..

Kategorijas