Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Alūksnes ezerā aiztur vairākus maluzvejniekus ar lomiem

Loreta Jargane

2020. gada 2. jūnijs 00:00

401

Šobrīd Alūksnes ezerā pilnā sparā turpinās zivju nārsta periods. Arī šogad tas iezīmējas ar lielu zivju skaļu uzvedību visos ezera krastos, līdz ar to Alūksnes novada pašvaldības aģentūras “Alja” un Valsts Vides dienesta inspektori šīs nedēļas pavada pastiprinātā ūdenstilpju uzraudzības režīmā.

Inspektori strādā
Un ne velti, jo 29. maija naktī pie Alūksnes ezera aizturēts viens maluzvejnieks, pēc brīža no krūmiem uzradās vēl divi darboņi, kuri bija nolikti uz “vakts”. Pārkāpuma brīdī pie personām bija zivju zvejas tīkls 40 metru garumā, kurā jau bija iepinušās aptuveni 70 kilogrami dažādu sugu zivis – brekši, līņi, sapals. Aprēķinātais videi nodarītais zaudējums sastāda aptuveni 800 eiro, kam papildus tiks piemērots administratīvais sods no 280 līdz 700 eiro. Arī nākamajā dienā aizturēti vēl citi  maluzvejnieki, kuri centušies nelikumīgi iegūt zivis.

Dalās sociālajos tīklos
Alūksnes novada pašvaldības aģentūras “Alja” direktors Māris Lietuvietis atzīst - vienmēr un visos laikos bijuši maluzvejnieki. “Protams, mums jau šīs kompānijas ir zināmas. Tie lielākoties ir mūsu pašu vietējie iedzīvotāji. Diemžēl tā ņemšanās ir kā kaķim ar peli, jo pārkāpējiem mācības nav. Šoreiz ar pārkāpēju attēliem dalījāmies sociālajos tīklos, tādā veidā vēlējāmies, lai cilvēki redz, ka tas tiešām tā arī notiek, un ka ir cilvēki, kuri šīs nabaga zivis vēlas iegūt nelikumīgā veidā,” saka M. Lietuvietis.
Vaicāts par lokācijām, kur lielākoties zivis tiek nelikumīgi zvejotas, M. Lietuvietis uzsver, ka tas notiek visos Alūksnes novada ezeros. Tomēr viņš norāda, ka Alūksnes novadā maluzvejniecība ir samērā ierobežota. “Mēs ar to tiekam galā. Ir jāsaprot - ja nebūtu cīņas ar maluzvejniekiem, tad ūdenstilpēs ātri vien zivju vairs nebūtu,” bilst “Alja” direktors.

Aicina ziņot
Galvenais uzdevums, kad tiek konstatēts pārkāpums, ir atbrīvot zivis. M. Lietuvietis norāda - ja tīkls vairāk nekā dienu bijis ezerā, skaidrs, ka zivis vairs nav dzīvotspējīgas. “Tādos gadījumos esam zivis veduši uz dzīvnieku patversmi “Astes un Ūsas”, jo zemē rakt arī būtu grēks. Cenšamies rast risinājumus arī šādos gadījumos,” informē M. Lietuvietis.
“Alja” direktors atgādina - ja šādu pārkāpumu veic juridiska persona, tad piemērojamais sods ir 700 līdz 4300 eiro. Tāpēc aģentūras inspektori aicina iedzīvotājus ziņot par aizdomīgām personām un gadījumiem pie ūdenstilpēm, lai palīdzētu nosargāt kopējos zivju resursus un ļautu zivīm mierīgi paveikt dabas uzdoto pienākumu.


Kur ziņot?
Aģentūras “Alja” inspektoru tālruņu numuri: 26389199; 27575533

Valsts Vides dienesta
inspektors: 29483987

Kategorijas