Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Valsts vides dienests izveidojis kalkulatoru dabas resursu nodokļa aprēķināšanai

"Alūksniešiem.lv"

2020. gada 5. jūnijs 15:57

39

Valsts vides dienests (VVD), turpinot darbu pie informācijas sistēmas "Tulpe" pieejamo pakalpojumu pilnveidošanas, izveidojis jaunu pakalpojumu - kalkulatoru dabas resursu nodokļa (DRN) aprēķināšanai,  "Alūksniešiem.lv" uzzināja  aģentūrā Leta.
Jaunais pakalpojums pieejams VVD mājaslapā sadaļā "Kalkulatori".

Pēdējo trīs gadu statistikas dati liecina, ka vidēji ik gadu vairāki tūkstoši operatoru maksā dabas resursu nodokli par izmatotajiem dabas resursiem un mazo katlumāju apsaimniekošanā veiktajām emisijām.

Jaunais DRN kalkulators, ievadot attiecīgo vielas daudzumu nepieciešamajā mērvienībā - tonnās, kubikmetros (m3), kilogramos (kg), automātiski aprēķina nodokļa apmēru. DRN kalkulators veic emisiju aprēķinu atkarībā no kurināmā materiāla veida - dabasgāze, sašķidrinātā naftasgāze, šķidrais kurināmais, koksne un kūdra, sadedzināšanas iekārtas veida un kurināmā daudzuma, kā arī izmantojot aprēķinātos emisiju daudzumus un dabas resursu nodokļa summu, tādējādi atvieglojot Valsts ieņēmumu dienestā iesniedzamā pārskata sagatavošanu. Jaunais rīks atvieglo vides datu sniegšanu valsts statistikas pārskatā "Nr.2- Gaiss" vienotajā vides informācijas sistēmā.

Izmantojot šo VVD rīku, operatori tagad varot vieglāk veikt DRN aprēķinu par dabas resursu ieguvi, ūdeņu ieguvi, gaisa piesārņošanu, ūdeņu piesārņošanu, videi kaitīgām precēm, preču un izstrādājumu iepakojumu un vienreiz lietojamiem galda traukiem un piederumiem, radioaktīvām vielām, akmeņoglēm, koksu un lignītu jeb brūnoglēm. 

Tāpat operatoriem pieejams DRN kalkulators sadedzināšanas iekārtām par vides piesārņošanu par dabasgāzes sadedzināšanu, sašķidrinātās naftasgāzes sadedzināšanu, šķidrā kurināmā sadedzināšanu, koksnes un kūdras sadedzināšanu.

VVD pārstāve atgādināja, ka dabas resursu nodokļa mērķis ir veicināt dabas resursu ekonomiski efektīvu izmantošanu, ierobežot vides piesārņošanu, samazināt vidi piesārņojošas produkcijas ražošanu un realizāciju, veicināt jaunu, vidi saudzējošu tehnoloģiju ieviešanu, atbalstīt tautsaimniecības ilgtspējīgu attīstību, kā arī finansiāli nodrošināt vides aizsardzības pasākumus.

Pakalpojums ieviests ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalstu.

Kategorijas