Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Liepnas pievienotā vērtība – daba

Loreta Jargane

2020. gada 6. jūnijs 14:06

394

Kad gan varētu būt labāks laiks, lai dotos uz Liepnu, ja ne maijā. Rapšu lauki ceļmalās žilbina ar savu dzeltenumu, stārķi sveicina ar platajiem spārniem un plaukstošie pumpuri teju, teju jau atsprāguši. Patiess prieks iegriezties Liepnā, tur rosība liela – pie skolas ēkas saimnieciski šiverējas dārznieces, arī pagasta centrā tapušas puķu kompozīcijas. Tikko nopļautas zāles smarža un cilvēku rosība jūtama siltajā maija pusdienlaikā.

Pie pagastmājas mani jau sagaida Liepnas pagasta pārvaldes jaunā vadītāja Ilze Paia. 2019. gada decembrī Alūksnes novada dome apstiprināja jaunos Alūksnes novada pagastu pārvalžu vadītājus. Tagad sešu vadītāju vietā ir 15 - katrā pagastā viens, kuri savus amata pienākumus sāka pildīt 2020. gada 1. janvārī. Aizritējuši pieci mēneši, un ir laiks uzzināt, kā veicas Liepnas pagasta pārvaldes vadītājai. Ilzei Liepna ir dzimtā vieta, arī mācījusies Liepnas vidusskolā. “Var teikt, ka Liepna man ir viss, no Liepnas biju prom tikai studiju laikos, kad studēju Rīgas uzskaites un kredīta tehnikumā,” stāsta vadītāja.

Tik pa Liepnu vien
Pēc studijām atgriezusies Liepnā. Nepilnus trīs gadus nostrādājusi Valsts ieņēmumu dienestā Alūksnē, tad pieteikušies bērniņi. Pēcāk strādājusi Liepnā kā grāmatvede un arī zemes komisijas tehniskā sekretāre. Vēlāk pagasta padomē – sekretāre, lietvede. “Viss darbs saistās ar Liepnu, Liepnas pagasta padomi, tagad jau pārvaldi. Arī savas mājas uzceltas zemes pleķītī vien kilometra attālumā no Liepnas centra. Tad, kā jau padomju laikos, bija gan liela saimniecība, gan lopi. Tagad palicis mazumiņš - laika trūkuma dēļ. To iespaido arī pieejamība, viss veikalos ir nopērkams,” stāsta Ilze.

Darbi nav sveši
Kad Liepnā likvidētas lietveža un teritoriālās attīstības speciālista amata vietas, Ilzei piedāvāts pagasta pārvaldes vadītājas amats. Sākumā bijusi liela neziņa. “Pārdomājot visu, aprunājoties ar vietējiem, teicu  - es pamēģināšu,” atminas I. Paia. Viņa uzsver, ka nekas jau īpaši neesot mainījies. Protams, ir arī jauni amata pienākumi, bet tas viss esot jāiemācās. Viņa izsaka lielu pateicību Alūksnes novada pašvaldības darbiniekiem, kuri sniedz gan palīdzību, gan konsultācijas neskaidrību gadījumos. “Kas iepriekš nav darīts, tas jāapgūst. Protams, papīru darbi man nav sveši, un tas visu atvieglo. Prieks arī par pārējiem pagasta darbiniekiem, ar kuriem jau esam kā komanda strādājuši līdz šim. Izprotam cits cita uzdevumus, un viss ir zināms,” saka vadītāja.

Noturēt līmeni
Līdz ar jaunā amata iegūšanu nav plānots kaut ko krasi mainīt vai ieviest pompozus jauninājumus. Ir svarīgi noturēt to, kas ir. Vadītāja uzsver, ka šā gada sākumā Liepnā reģistrēti 750 iedzīvotāji, pagājušajā gadā - 780. “Dzimst maz, aizceļo jaunie, vecākā paaudze kapu kalniņā. Tomēr esošie ir aktīvi, ir gan uzņēmēji, kuri nodarbojas ar lopkopību, zemkopību, mežsaimniecību, ir saimnieciskā darba veicēji un biškopji. Netrūkst aktīvu jauniešu, azartiski ir arī daudzdzīvokļu māju iedzīvotāji, kuri sakopj apkārtni un, protams, arī erudīti pensionāri. Arī kultūras, sporta dzīve rit pilnā sparā. Mums ir sava sporta halle, kur brīvo laiku var pavadīt katrs sportot gribētājs. Varam pamatoti lepoties ar saviem dejotājiem, dziedātājiem. Gribas teikt, ka Liepnā kultūras jomas un citi darbinieki ir līmenī, un svarīgākais ir to noturēt. Ar gadiem vēlētos realizēt ko vairāk – paceļot latiņu augstāk,” uzsver I. Paia.

Liepnā viss notiek
Vaicāta par paveiktajiem un nākamajiem darbiem pagastā, vadītāja min, ka turpinās pērn iesāktais Laimas Kaņepes projekts - aktīvās atpūtas vietas “Saidupe” renovēšana, ko paredzēts pabeigt jau 19. jūnijā.
“Ieceru ir daudz un dažādas -  tuvākā un lielākā, kam šobrīd notiek jau tirgus izpēte, ir divu automašīnu stāvlaukumu atjaunošana pie aktīvās atpūtas vietas “Saidupe” un sporta halles blakus Liepnas pamatskolai. Pašlaik tur ir grantēti stāvlaukumi - plānots izveidot laukumus ar frēzēto asfalta segumu,” stāsta I. Paia. Tāpat šobrīd pagastā veic labiekārtošanas, pļaušanas darbus. Pie tautas nama paplašināts bērnu laukums, kur uzstādīti papildu elementi, rotaļu iekārtas. Viņa uzsver, ka ir liels prieks par bērniem, kuru Liepnā ir vairāk par 70.

Stipri, strādīgi, izpalīdzīgi
Vislielākais prieks viņai ir par komunikāciju, jo vadītājai nākas ne vien darīt papīru darbus, bet arī uzklausīt vietējos iedzīvotājus, kuri pārvaldē ir bieži viesi. “Prieks, ka cilvēki nāk, un mans galvenais uzdevums ir uzklausīt un cienīt viņus. Ja arī rodas kāda problēma, piemēram, kāds klaiņojošs suns atradies vai sadzīves problēmas, cenšamies atrast risinājumu. Vispār Liepnas cilvēki ir ar savu “krampi”. Stipri, strādīgi, izpalīdzīgi un vienmēr uzticīgi savai Liepnai,” saka I. Paia. Un tā patiešām ir, Liepnai ir sava aura, var manīt, ka liepnenieši cits citu pazīst, pajokojas un zina, ka visi sapratīs. Braucot ar mašīnu, vienmēr viens otru pasveicinās, uzpīpinās. Savējie savējos zina.

Ceļa nebūšanas
Sāpīgākais jautājums pagasta iedzīvotājiem joprojām ir ceļš uz Liepnu. “Vai līdz Liepnai nonāks šis asfaltētais ceļš? Tas nāk mums ilgi un smagi... Pašlaik jau ceļš ir labs, bet grūtākie ir pavasari un rudeņi. Diemžēl Liepna ir vienīgais pagasts, kur nav asfalta līdz novada centram, kas, protams, traucē ienākt jauniem cilvēkiem. Tāpat šīs ceļa nebūšanas ir šķērslis operatīvajiem transportlīdzekļiem ātri nokļūt galamērķī, ja gadījusies kāda nelaime,” piesitot pie galda trīs reizes, saka vadītāja.
I. Paia saprot, ka Liepnas pagasts ir vistālāk, toties sava pievienotā vērtība ir tīra vide, gaiss un fantastiski cilvēki.

Robežsargi - savējie
Gluži kā Pededzē, arī Liepnā jau pazīstami viesi, drīzāk jau kā vietējie iedzīvotāji, ir robežsargi, jo 12 kilometru attālumā ir robežpunkts “Bērziņi”. “Dokumentiem vienmēr jābūt līdzi,” saka vadītāja. Robežsargi var pajautāt, kur brauc. Reidu laikā šad tad ar humoru pavaicājot, vai nav pamanīti kādi mazi cilvēciņi ar mugursomām. Vaicāta par darba specifiku, I. Paia uzskata, ka šis pierobežas pagasts neatšķiras no citiem pagastiem Alūksnes novadā, tāpēc arī darba pienākumi visiem pagastu vadītājiem ir vienādi. Svarīgi būt sava pagasta patriotiem. 

Pasākumi izpaliks
Ņemot vērā saspringto laiku, kas ir visā valstī, arī Liepnas pagastā šovasar nebūs dažādu aktivitāšu, piemēram, nakts rogaininga, nakts volejbola, Līgo svētku. Tomēr I. Paia nenokar degunu un saka: “Laiks rādīs, kā būs, iespējams, kaut kas tomēr varēs notikt. Drīz Liepnas centrā četros dīķos ziedēs ūdensrozes, ko, pašiniciatīvas vadīts, iestādījis liepnenietis Eduards Voilaks. Būs vēl skaistāk un tīkamāk!”
Zināms, ka Liepnas pagastā konstatēts viens gadījums, kad kāda persona saslimusi ar koronavīrusu. Vaicājot par šo gadījumu, vadītāja uzsver: “Vētra ūdens glāzē tika stipri sacelta, uzmālējot to velnu melnāku, nekā viņš ir. Taču ir skaidrs, ka uztraukumam nav pamata, un visi ievēro drošības pasākumus. Vai, ja kāds atbrauks no Rīgas, kur vīruss izplatās vairāk, mēs dzītu prom? Protams, ne. Tā tāda cilvēku pirmā reakcija, kas nu jau ir aprimusi. Būs labi, pašiem jāsargā sevi un viss būs labi! Turklāt darbi laukos neapstājas.”

Vizītkarte
Vārds, uzvārds: Ilze Paia.
Dzimšanas vieta/laiks: Liepnas pagastā 1965. gada 11. oktobrī.
Ģimene: divi bērni un trīs mazbērni.
Hobiji: brīvā laika aizpildīšanai nodarbju netrūkst - dažkārt tiek izlasīta kāda grāmata, kopā pavadīts laiks ar mazbērniem, kulinārija. Rušinās puķu dobēs, pārdomā padarīto un to, kas jāmaina. Būt mājās - tas ir Ilzes dabā.

Kategorijas