Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Aicina piedāvāt Bānīša zemes labumus

Sandra Apine

2020. gada 6. jūnijs 18:26

112

Daudzās nozarēs labas lietas paveic sadarbībā, un arī tūrisms ir viena no šādām jomām. To tūrisma nozares cilvēki saprot arvien vairāk, tādēļ šosezon aktīvi turpinās pērn jūlijā uzsāktais projekts “Bānīša zemes labumi 33 km garumā un platumā”. Tas veidots, lai popularizētu ne tikai mūsu Baltijas mēroga fenomenu, bet arī Bānīša zemes vērtības 33 kilometru garumā un platumā.
Projektu realizē Gulbenes novada biedrība “SATEKA” un Alūksnes novada biedrība “Alūksnes lauku partnerība”, lai aktivizētu tūrismu un uzņēmējdarbību šajā teritorijā, aktīvi iesaistās arī novadu tūrisma organizatori.

Top maršruti
“Akcentējam ievērības cienīgās vietas, ko var Bānīša zemē redzēt, veidojam  tūrisma maršrutus un cenšamies sadarboties ar Bānīša zemes iemītniekiem – uzņēmējiem, amatniekiem, ražotājiem, jebkuriem radošajiem ļaudīm, mudinot viņus iesaistīties, jo tas būtu ļoti noderīgi viņu uzņēmējdarbībai,” stāsta Alūksnes Tūrisma informācijas centra vadītājas vietniece Dace Bumbiere – Augule.
Pašlaik projektā iesaistītie cilvēki strādā pie Bānīša zemes tūrisma infrastruktūras pilnveides. “Veidojam vairākus gājēju un velobraucēju maršrutus, kas sākas kādā no Bānīša pieturas punktiem Alūksnes novadā – Alūksnes stacijā, pieturvietās “Vējiņi”, “Umernieki” un “Paparde”. Uz papīra redzamie maršruti pamazām tiek marķēti arī dabā, kā arī papildināti ar vajadzīgo informāciju,” stāsta Alūksnes Tūrisma informācijas centra vadītāja Iveta Veļķere.
Tūrisma organizatores rosina Bānīša zemes iemītniekus – Alūksnes novada Annas un Jaun­annas pagastu iedzīvotājus, uzņēmējus nākt klajā ar saviem ieteikumiem šo maršrutu papildinājumam, piedāvājot gan apskates objektus, gan produktus, ko tūrists var iegādāties un baudīt. Tāpat ieteikumos aicināts dalīties jebkurš sabiedrības pārstāvis, kurš, piemēram, pats jau iepazinis kādu maršrutu Bānīša zemē. “Paldies tiem, kuri jau atsaukušies, bet joprojām aicinām pievienoties Bānīša zemes labumu piedāvājumam,” viņas aicina.

Sava vietne
Lai iepazītos ar jau esošo piedāvājumu un rosinātu tam pievienoties, izveidots īpašs konts “Facebook.com” platformā “Bānīša zemes labumi.” “Tā ir vietne, kur visoperatīvāk ievieto informāciju par jaunākajiem Bānīša zemes labumiem – ar atbilstošas kvalitātes foto un informāciju, ko aicina iesūtīt, tostarp stāstus par katru aktualitāti, kas uzņēmējam vēstāma. Tūrisma centrs šajā ziņā ir kā rīks, kas palīdzēs informācijai kļūt publiskai,” aicina I. Veļķere. Piemēram, “Facebook.com” vietnē jau var uzzināt, ko dara Bānīša zemes keramiķa Kristapa Brasļa darbnīcā, kādu produkciju var iegādāties SIA “Jaungrēveles” vai “Sprogas”, kādi objekti apskatāmi Bānīša zemē un kādi maršruti izstaigājami vai izbraucami ar velosipēdu. Informāciju regulāri papildina.
Notikušas arī vairākas projektā paredzētās talkas, sakopjot teritorijas abpus Bānīša sliedēm abos novados, kā arī izcirsti krūmi labākajos skatpunktos, kur var redzēt Bānīša ceļu. Izstrādātas arī skices vienotām projekta informatīvajām zīmēm. Tiklīdz ārkārtējās situācijas ierobežojumus mīkstinās, projekts turpināsies ar izbraukuma semināriem, kur Bānīša zemes uzņēmēji iepazīs cits citu un piedāvātos labumus.

Projekts “Bānīša zemes labumi 33 km garumā un platumā”

izstrādāts Latvijas Lauku attīstības programmas ietvaros ar realizācijas laiku no 2019. gada 1. jūlija līdz 2021. gada 31. maijam, plānojot kopējās izmaksas 98 670 eiro apmērā.
Sadarbības partneri ir Gulbenes un Alūksnes novada pašvaldības, SIA “Gulbenes - Alūksnes bānītis”.

Kategorijas