Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Alūksnes novadā saņem dīkstāves pabalstu

Agita Bērziņa

2020. gada 7. jūnijs 10:53

365

Alūksnes novadā veikta uzņēmēju aptauja, lai noskaidrotu, kā “Covid-19” krīze ietekmējusi uzņēmējdarbību mūsu novadā. Noskaidrojies, ka iespēju robežās uzņēmēji neplāno darbinieku skaita samazinājumu, kā arī ierosina atbalsta veidus, kas ļautu vieglāk pārvarēt krīzi.
“Priecē, ka 70%  uzņēmumu ārkārtējās situācijas laikā neplāno samazināt darbinieku skaitu, tomēr ceturtā daļa apgalvo, ka varētu to darīt, ja ārkārtējā situācija ieilgs. 5 % jau aprīlī, kad veicām aptauju, plānoja samazināt darbinieku skaitu,” norāda uz­ņēmējdarbības atbalsta speciāliste Māra Saldābola. Novada uzņēmēji lielākoties izmanto iespēju saņemt dīkstāves pabalstu.

“To saņem 28 Alūksnes novada uzņēmumi, galvenās nozares – kokapstrāde, pakalpojumu nozare, ēdināšana, ražošana, tūrisms. Neredzam, vai pabalstus saņem tikai daži darbinieki vai visi. Pašnodarbinātās personas mēs nevaram identificēt. Jāpiebilst, ka aprīlī novadā nav reģistrēts neviens jauns uzņēmums,” saka M. Saldābola.

Jāizmanto vietējais
Vaicāti par papildu atbalstu, kāds uzņēmumiem būtu nepieciešams, aptaujātie atzinuši: samazināt telpu nomas maksu un komunālos maksājumus. “Atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem, varam piemērot nomas maksas samazinājumu,šāda atlaide jau piešķirta vienam uzņēmumam, taču ne atlaidi komunālajiem maksājumiem,” skaidro M. Saldābola. Uzņēmēji rosina pašvaldībai vairāk izvēlēties vietējos pakalpojumu sniedzējus, nevis izmantot ārpakalpojumus. “Pašvaldība to jau dara, taču jāsaprot, ka ne visi pakalpojumi pieejami mūsu novadā. Tāpat arī izskanēja ierosinājums vairāk reklamēt vietējos produktus, ko arī jau darām,” teic M. Saldābola.
Samaksāto neatgūs

Uzņēmēji rosinājuši atcelt zemes un nekustamā īpašuma nodokli par 2020. gadu, samazināt par 30% valsts pārvaldē strādājošo darbinieku algas, izmaksāt vienreizēju atbalsta maksājumu procentos no apgrozījuma pret pagājušā gada apgrozījumu šajā laika periodā, subsidēt piena un gaļas iepirkuma cenu samazinājuma starpību. “Zemkopības ministrija lēmusi izmaksāt vienreizēju atbalstu ienākumu stabilizēšanai atsevišķās lauksaimniecības nozarēs. Uzņēmējus arī satrauc samaksātās nodevas par vinjetēm, jo transports stāv un netiek izmantots. No CSDD šobrīd nav piedāvājuma atgriezt samaksāto nodevu,” skaidro viņa.

◆ Aptaujā piedalījās 43 uzņēmēji, galvenokārt lauksaimniecības un tūrisma nozarēs strādājošie, pakalpojumu sniedzēji.

◆ 50% nodarbina vienu darbinieku, 32% nodarbina no diviem līdz deviņiem darbiniekiem, 18% nodarbina vairāk nekā 10 darbiniekus.

Kategorijas