Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Patvaļīgi nojaukt stārķa ligzdu nedrīkst

Dace Plaude

2020. gada 9. jūnijs 00:00

21

Pirms nedēļas laikrakstā publicējām fotogrāfiju, kurā redzams, ka Alūksnē, uz Palmu mājas jumta skurstenī ligzdu uzvijis stārķis. Tagad šī ligzda no jumta nocelta. Apkārtējo māju iedzīvotāji pauž satraukumu, kas noticis ar stārķu ģimeni?
Kā šādos gadījumos rīkoties, lūdzām komentāru Dabas aizsardzības pārvaldes Monitoringa un plānošanas nodaļas vadošajai ekspertei Sintijai Martinsonei (tobrīd ligzda vēl nebija nocelta – red.)
“Situācija ir neviennozīmīga, jo putnus nedrīkst traucēt ligzdošanas laikā, tajā pašā laikā var saprast saimnieci, kurai tā ir dzīvojamā māja, un putns ir būtiski ielauzies cilvēka apdzīvotā teritorijā. Varu vien ieteikt, kā būtu vajadzējis rīkoties, lai turpmāk šādas situācijas nepieļautu. Saimniecei būtu vajadzējis skursteni pieskatīt jau no paša sākuma un redzot, ka stārķis nes pirmos zarus, nolīgt cilvēkus, kuri nepieļautu ligzdas būvēšanu. Esmu redzējusi Latvijā uz elektrības stabiem asus metāla mietus, kas atbaida stārķus no ligzdu vīšanas uz tiem. Lai noņemtu stārķa ligzdu, ir vajadzīga Dabas aizsardzības pārvaldes atļauja. Kad tā saņemta, īpašnieks organizē ligzdas noņemšanu.  Uz skursteņa rudenī ieteicams izveidot konstrukciju, lai stārķi tur neveidotu ligzdu nākamgad.”

Dabas aizsardzības pārvalde apkopojusi informāciju par to, kādos gadījumos tiek pieņemts lēmums noņemt stārķa ligzdu,
un kas jāievēro, vēloties to nojaukt.

Latvijā ligzdo apmēram 4% no pasaules balto stārķu populācijas – kopējais šo putnu skaits Latvijā ir vairāk nekā 10 000 pāru.
Balto stārķu ligzdu izvietojuma blīvums Latvijā ir viens no augstākajiem Eiropā — līdz pat 65 ligzdām uz katriem 100 km² lauksaimniecības zemju.
Mūsdienās stārķi izvēlas ligzdas būvēt uz skursteņiem, ūdenstorņiem, telefona un elektrolīniju stabiem (vairāk nekā 70 % ligzdu). Ligzdu būvē no zariem, ko salasa uz zemes, un lieto ilggadīgi. Tā var sasniegt iespaidīgus izmērus (1,5 m caurmērā un vairāk nekā 1,5 m augstumā), kā arī svērt pat vairākas tonnas.
Gadījumos, ja stārķu ligzdas rada apdraudējumu, piemēram, elektroenerģijas traucējumus, apdraud māju ugunsdrošību vai cilvēku veselību un dzīvību, tās jānojauc, šīs darbības saskaņojamas ar Dabas aizsardzības pārvaldi.
Stārķu ligzdu patvaļīga nojaukšana ir aizliegta. Par šādu nodarījumu piemēro administratīvu sodu.
Dabas aizsardzības pārvalde aicina iedzīvotājus, kuri vēlas, lai to māju tuvumā dzīvo baltais stārķis, izgatavot un uzstādīt mākslīgās ligzdas pamatnes ārpus elektrolīniju balstiem, lai izvairītos no apdraudējuma nākotnē. Savukārt gadījumā, ja nogāzusies tukša stārķu ligzda, ligzdu var atjaunot, izgatavojot un uzstādot ligzdas pamatni tuvākajā piemērotajā vietā.

Informācija par to, kā būvēt balto stārķu ligzdu pamatnes:
http://www.daba.gov.lv

Kategorijas