Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Domā, kusties, atrodi - iepazīsti Alūksni!

Eva Kliesta

2020. gada 9. jūnijs 00:00

8

Sākoties ārkārtējai situācijai, sapratu, ka ļoti svarīgi ir mudināt skolēnus uz priecīgām kustībām svaigā gaisā, protams, individuāli un ārpus centra. Marta brīvlaikā radās ideja safotografēt dažādus objektus Alūksnē tā, lai bērniem būtu jāpadomā, kur tas ir un kas tas ir. Jau pirmajā mācību dienā visiem saviem audzēkņiem no 5.b., 5.d un 6.a klases aizsūtīju foto ar uzrakstu vācu valodā un romiešu gadskaitļiem. Šo mēnešu laikā skolēni saņēma gandrīz 50 fotogrāfiju ar komentāriem- atrodamo kustību uzdevumu katrai dienai. Daži sūtīja savu foto pie atrastā objekta, citi domāja, meklēja atbildes interneta resursos. Viena daļa, kā vēlāk atklājās, arī domāja un kustējās, tikai nesūtīja atbildes. Kāda meitene aprīlī rakstīja: “Es beidzot esmu saņēmusies aiziet kur tālāk par pastkastīti.”
Kad sūtījumu skaits kļuva grūti aptverams, skolēni saņēma piecus uzdevumus visai nedēļai, tie tad lielākoties bija tematiski - kalni, muižas, vēsture, putni u.tml. Daudzi gan tad izstaigāja visu vienā, divās dienās. Grūtāk atrodamie objekti izrādījās Helēnas muiža, Dores muiža un kalns, Kanceles kalniņš, piemiņas akmens E. Glika dibinātās skolas vietā, kā arī atrast objektus muižas parkā pēc kartes vai kādas nelielas detaļas. Laika gaitā tā izvērtās par spēli, kurā iesaistījās arī daudzas ģimenes. Arī es no ģimenēm saņēmu dažus izaicinājumus. Cītīgākie objektu meklētāji bija Ginters Siliņš, Kevins Rops, Jānis Konoņenko, Ralfs Drunka, Anastasija Semjonova un Ksenija Zučika.
Skolēni rakstīja, ka ir iepazinuši daudz jaunu vietu Alūksnē, pievērsuši uzmanību dažādām detaļām, bijuši motivēti izkustēties, tas devis iespēju atpūsties no mācībām. Man bija prieks lasīt jauniešu atbildes un aplūkot foto. Kustībā un domāšanā ir dzīvība! Tā pamazām 2020. gads izvērsās par mūsu mīļās un skaistās pilsētas gadu, jo 2. semestrī stundas sākām ar miniatūru rakstīšanu par savu īpašo vietu Alūksnē. Ceru uz skaistu turpinājumu nākotnē.

Kategorijas