Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ierobežojumi paliek

Loreta Jargane

2020. gada 12. jūnijs 00:00

103

Lai gan situācija ar vīrusa izplatību Latvijā ir stabila un līdz ar ārkārtējās situācijas beigām mazināti daži no piesardzības pasākumiem, aizvien vēl jāievēro vairāki nosacījumi, ko 9. jūnijā valdība apstiprināja Ministru kabineta noteikumos “Epidemioloģiskās drošības pasākumi “Covid-19” infekcijas izplatības ierobežošanai”.

Pamatprincipi - nemainīgi
Nosacījumi jāievēro, lai saslimšana ar “Covid-19” nepieaugtu un arī turpmākajos mēnešos būtu iespējams mazināt ierobežojumus. Tāpat ļoti būtiski ir katram pašam izvērtēt riskus un spēt uzņemties atbildību par savu un līdzcilvēku veselību. Visur, kur iespējams, jāievēro divu metru distance, jāmazgā rokas, joprojām jāpaliek mājās, ja esi saslimis, un jāseko līdzi informatīvajām norādēm, piemēram, sabiedriskās vietās, kā arī jāpilda konkrētā pakalpojuma sniedzēja vai pasākuma organizētāja norādījumi.

Distances ievērošana
Īpaši starp savstarpēji svešiem cilvēkiem joprojām ir izšķiroša nozīme distances ievērošanai, lai mazinātu vīrusa izplatību. Vienlaikus ir vairākas situācijas, kad pieļaujams to tik strikti neievērot, piemēram, veicot darba pienākumus, bērnudārzos un nometnēs, kā arī sporta, dejošanas un amatiermākslu nodarbībās. Šajās situācijās cilvēki ir savstarpēji pazīstami un epidemiologi varēs apzināt kontaktpersonas, ja kāds saslims. Savukārt sabiedriskajā transportā, kur bieži nav iespējams ievērot starp cilvēkiem divu  metru distanci, joprojām jālieto mutes un deguna aizsegs.

Varēs pulcēties vairāk
Veselības ministrijas pārstāve Anna Starpcāne informē, ka no 10. jūnija atļauts arī vienkopus pulcēties lielākam cilvēku skaitam – iekštelpās līdz 100 cilvēkiem, bet ārā līdz 300 cilvēkiem, ievērojot divu metru distanci starp personām. Šie nosacījumi attiecas uz pakalpojumu sniegšanas un publisku pasākumu norišu vietām. Tas nozīmē, ka privātam pasākumam privātā teritorijā, piemēram, savās mājās vai dārzā, šādu nosacījumu nav. Tomēr cilvēkiem pašiem ir jāuzņemas atbildība par privātu pasākumu un jārespektē piesardzības pasākumi.

Ierobežojumi citādāki
Minētie cilvēku skaita ierobežojumi neattiecas arī uz vietām, kur ir aktīva cilvēku plūsma, piemēram - tirdzniecības un sabiedriskās ēdināšanas vietām, muzejiem, izstādēm un dabas takām, ja tajās netiek rīkots pasākums. Šajās vietās cilvēki ilgstoši neuzkavējas uz vietas, tādēļ nav iespējams noteikt tajās esošo cilvēku skaitu, bet šīm vietām ir atsevišķi specifiski nosacījumi, piemēram, jābūt nodrošinātiem 4 kvadrātmetriem uz vienu cilvēku.

Cilvēku pulcēšanās
Ja epidemioloģiskā situācija atļaus, plānots, ka pēc divām nedēļām, no 1. jūlija, iekštelpās, kuru platība ir virs 1000 kvadrātmetri, varēs pulcēties līdz 500 cilvēki, bet ne vairāk kā 50% no telpas kapacitātes un nodrošinot 4 kvadrātmetrus uz vienu cilvēku. Tas nozīmē, ka telpu īpašniekiem būs jāaprēķina, cik cilvēkiem ir droši atrasties konkrētajā vietā. Pasākumos ārā varētu pulcēties līdz pat 1000 cilvēkiem. Savukārt no 1. augusta iekštelpās, kuru platība ir līdz 1000 kvadrātmetriem, drīkstētu pulcēties līdz 250 cilvēkiem.

Sabiedriskās ēdināšanas vietas
Papildu nosacījumi ir sabiedriskās ēdināšanas vietām – starp galdiņiem ir jānodrošina divu metru distance. Līdz 1. jūlijam pagaidām ir noteikts, ka iekštelpās pie galdiņa drīkst sēdēt četri cilvēki, bet ārā, piemēram, uz terases, pie galdiņa - astoņi cilvēki.
Tāpat kā līdz šim kultūras, sporta, izklaides un reliģiskās darbības vietas darbu uzsāks ne agrāk kā pulksten 6.30 un beigs ne vēlāk kā pulksten 24.00. Izņēmums ir brīvdabas kino un sabiedriskās ēdināšanas vietas, kas drīkstēs strādāt līdz pulksten 2.00 naktī.

Sporta pasākumi
Valdība arī lēma, ka bērnu nometnēs drīkstēs būt 30 bērni, savukārt pieaugušie neformālās izglītības pasākumos vienā grupā varēs būt 50 cilvēki. Īpaši nosacījumi ir arī sporta treniņos – vienā treniņgrupā drīkst būt ne vairāk kā 30 cilvēki, ieskaitot treneri. Līdz 31. jūlijam sporta pasākumiem iekštelpās, kur kopējā publisko telpu platība ir mazāka kā 1000 kvadrātmetriem, ir jānotiek bez skatītājiem.

Ceļojumi
Veselības ministrija aicina rūpīgi izvērtēt to nepieciešamību. Jārēķinās, ka ārzemēs pastāv ne tikai lielāks risks inficēties ar “Covid-19”, bet arī nonākt karantīnā, kas būs jāievēro valstī, kur tobrīd atradīsies. Vienlaikus jāņem vērā, ka šobrīd ES ārējā robeža nav atvērta ceļojumiem, tādēļ nenotiek ceļojumi uz trešajām valstīm.
Nenotiek arī ceļojumi uz ES un EEZ valstīm, kas Slimību profilakses un kontroles centra mājaslapā ir publicētas kā valstis ar augstu risku sabiedrības veselībai (14 dienu kumulatīvais “Covid-19” gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju pārsniedz 25), bet, ieceļojot Latvijā no valsts, kur 14 dienu kumulatīvais “Covid-19” gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju pārsniedz 15, būs jāievēro pašizolācija 14 dienas kopš izbraukšanas no minētās valsts.
Testēšana netiks pārtraukta
Tāpat, kā līdz šim, plašs personu loks varēs saņemt valsts apmaksātus “Covid-19” testus līdz pat gada beigām ierastajā kārtībā. Tostarp nolemts, ka no 10. līdz 30. jūnijam ikvienam ir iespēja veikt valsts apmaksātu testu arī tad, ja nav saslimšanas simptomu. “Centrālās laboratorijas” Alūksnes filiāles vadītāja Valda Broka – Priedīte norāda: “Nodot analīzes var “Covid-19” ņemšanas punktā Alūksnes novada vidusskolā, kā arī Alūksnes poliklīnikā. Centralizēts tālruņa numurs, lai pieteiktu pierakstu: 20033722 vai 20030006. Pieteikt var ģimenes ārsts vai pats pacients.”

Tagad bez ārsta nosūtījuma izmeklē:
● personas ar un bez akūtas elpceļu infekcijas pazīmēm, ja persona 14 dienu laikā uzturējusies ārvalstīs;
● personas bez akūtas elpceļu infekcijas pazīmēm, kurām ir aizdomas par inficēšanos ar “Covid-19” un kuras vēlas veikt minēto izmeklējumu, lai izvērtētu savu veselības stāvokli un novērstu citu personu inficēšanas iespējamību.

Der zināt
Lai saņemtu  pakalpojumu, iepriekšminētās personas pieteikties uz izmeklējumu pirms tam var arī, zvanot uz tālruni 8303 darba dienās laikā no 8.00 līdz 20.00, sestdienās laikā no 9.00 līdz 15.00 un svētdienās laikā no 9.00 līdz 12.00.
Personas, kurām nav akūtu elpceļu infekcijas slimību pazīmju, uz paraugu ņemšanas punktu var ierasties ar savu personīgo transportu, velosipēdu, kājām vai, lietojot masku, ar sabiedrisko transportu. Personas ar akūtas elpceļu infekcijas slimības pazīmēm - ar savu personīgo transportu.
Savukārt personas, kuras ieradušās Latvijā ar prāmi no valstīm, kas ir iekļautas Slimību profilakses un kontroles centra sarakstā, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam veicot paraugu paņemšanu ostas teritorijā nekavējoties pēc ierašanās.

Kategorijas