Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ķēķa stāsti

Brigita Skaistkalne

2020. gada 12. jūnijs 00:00

5

Cāļu šķiņķīši baltvīnāSēnes sagriezu. Ideālā variantā gan būtu nepieciešamas nelielas austersēnes vai šitaki sēnes, taču izmantoju savā sulā konservētos šampinjonus. Sasmalcināju pētersīļu lapiņas un ķiplokus.
Atkaulotos cāļu šķiņķīšus bez ādas nomazgāju, apsusināju, sagriezu gabaliņos un apviļāju miltos ar pipariem un sāli. Pannā ar uzkarsētu augu eļļu gaļu apcepu no visām pusēm, tad no pannas noņēmu.
Pannā liku kausēties sviestu, piebēru sēnes ar ķiplokiem un cepu, līdz iztvaikojis šķidrums. Nu pielēju baltvīnu – to šādiem nolūkiem reizēm nopērku mazā tilpuma pudelītēs, jo stiprināto dzērienu lietošana taču ir kaitīga veselībai. Kad bija iztvaikojis alkohola aromāts, pielēju karstu buljonu – te derēs putnu gaļas vai dārzeņu, arī no kubiņa pagatavotais – un pieliku pētersīļu zaļumus. Pannas saturu uzvārīju, liku tajā atpakaļ gaļu un sautēju vēl minūtes 15. Labi garšoja ar vārītiem kartupeļiem.

Sastāvdaļas:
● 500 – 600 gramu         cāļu šķiņķīšu,
● 300 gramu sēņu,
● 4 – 5 ķiploka                daiviņas,
● 50 gramu sviesta,
● augu eļļa,
● 60 mililitru sausā         baltvīna,
● 100 mililitru
    buljona,
● 1 ēdamkarote              miltu,
● pētersīļu zaļumi,
● sāls, malti pipari.
Kabaču un
maltās gaļas kotletesSastāvdaļas:
● 400 gramu maltās gaļas,
● 1 vidēja lieluma kabacis,
● 1 ola,
● 2 šķēles baltmaizes,
● sāls, pipari, pētersīļu zaļumi.

Jauno kabacīti nomazgāju, nosusināju un sarīvēju uz rupjās rīves. Masu nospiedu, bet tā sulā liku mērcēties baltmaizes šķēlīti.
Kabačiem (bija apmēram 200 gramu) pievienoju malto gaļu (šoreiz izmantoju kopā ar papriku, sīpoliem un puraviem jau apceptu – vismaz 250 gramu), olu, nospiestu izmērcēto baltmaizi, mazliet rīvmaizes, sāli un piparus. Ja tā garšo labāk, kotlešu masai vēl varam pielikt sauju sagrieztu vārītu vai sālītu sēņu vai arī sasmalcinātus ķiplokus – variantu ir daudz. No masas veidoju kotletes un cepu nelielā augu eļļas daudzumā līdz zeltainai garoziņai.
Baklažānu
uzkodiņas ar
fetas sieruSastāvdaļas:
● 1 baklažāns,
● 120 gramu fetas siera,
● 4 diļļu zariņi,
● skābais krējums un/vai
      majonēze pēc vajadzības.

Baklažānu nomazgāju, sagriezu apmēram 7 milimetrus biezās ripiņās, paturēju minūtes 20 sālītā ūdenī, pēc tam apsusināju papīra dvielī. Pannā ar uzkarsētu augu eļļu apcepu baklažānu ripiņas no abām pusēm, pēc tam liku uz papīra dvieļa, lai tur uzsāktos liekās taukvielas.
Pildījumu pagatavoju, ar dakšiņu sasmalcinot fetas sieru, tam varam piemaisīt sasmalcinātus diļļu zaļumus, kā arī mazliet skābā krējuma vai majonēzes. Pildījumu izliku uz apceptajām baklažānu ripiņām un pārkaisīju ar apceptiem un sasmalcinātiem valriekstu kodoliem. Rotāju ar svaigām dillēm.
Kausētā
siera mīklas
pīrādziņiSastāvdaļas:
mīklai                  
● 200 gramu kausētā
    siera,     
● 200 gramu miltu;       
pildījumam
● 200 gramu maltās gaļas,
● 1 sīpols,
● saulē kaltēti tomāti vai                mazie marinētie gurķīši,
● sāls, pipari, sīpolu lociņi.
  

Šādus pīrādziņus var izcept jebkurš, bet pildījumu, ko varam sagatavot jau iepriekš, varam izvēlēties pēc savas patikas un iespējām.Bļodā kausētajam sieram piekaisīju miltus, samaisīju un mīcīju, kamēr mīkla nelīp. Pildījumam sacepu malto gaļu kopā ar sīpoliem, pievienoju arī sasmalcinātus saulē kaltētos tomātus, sīpolu lociņus un garšvielas. Mīklu izrullēju, liku uz tās pa karotei pildījuma, pārliecu mīklu pāri un ar glāzi, aizspiežot maliņas, veidoju pīrādziņus. Tos kārtoju uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru, pārziedu ar sakultu olu un pārkaisīju ar sezama sēkliņām. Cepu līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī apmēram 20 minūtes. Kopumā sanāca visa plāts ar 32 maziem, gardiem pīrādziņiem.

Kategorijas