Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Divus mēnešus diskutē par septiņiem nelieliem projektiem

Līga Vīksna

2020. gada 12. jūnijs 08:17

470

Aizvadītas diskusijas divu mēnešu garumā starp Alūksnes novada domes deputātiem, lai beigās ar izpild­direktores Janīnas Čugunovas rīkojumu sadalītu 4959 eiro septiņiem kultūras jomas projektiem.

Viedokļu apmaiņa par finansējuma piešķiršanu Alūksnes novada kultūras un kultūrizglītības iestāžu projektiem sākās aprīļa domes komitejās, turpinājās maijā, līdz maija otrajā pusē finansējumu sadalīja ar izpilddirektores rīkojumu, jo tā šajā gadījumā varot darīt. Līdzekļi piešķirti, pamatojoties uz pirms pieciem gadiem apstiprinātu nolikumu “Alūksnes novada pašvaldības kultūras un kultūrizglītības iestāžu projektu konkurss”. Projektus vērtēja komisija - pašvaldības darbinieki: Sanita Eglīte, Valda Zeltiņa, Inga Meirāne, Evita Ņedaivodina, domes priekšsēdētāja vietnieks Aivars Fomins un deputāte Jana Zilkalne.

Pandēmijas dēļ
Kopumā konkursam iesniedza 11 projektus, kur pieprasītā summa bija gandrīz 11 000 eiro. Pieteikumus varēja iesniegt pasākumiem vai kultūras aktivitātēm, kā arī starptautiskiem konkursiem. Sākotnēji komisija atbalstīja piecus projektus, no tiem vienam – Alūksnes Kultūras centra deju kopai “Jukums” - paredzot 1500 eiro ārvalstu braucienam uz Grieķiju. Tieši par to “Covid – 19” pandēmijas laikā sākās diskusijas aprīļa finanšu komitejā. Deputāts Ainars Melders toreiz norādīja, ka tas nav pareizi. “Pieņemt lēmumu, kur prasa finansējumu ārvalstu lidojumam, kad prioritāte ir palīdzēt maznodrošinātajiem, ir komiski. Kāpēc pārējos trīs projektus neatbalstīja? Kas ir svarīgāk: trīs projekti, kas palika aiz borta, vai brauciens, kas 99% skaidrs, ka nenotiks – tā ir morāle un attieksme,” viņš pauda.

Arī medaļas netiek visiem
Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis jau toreiz norādīja, ka paši deputāti 5000 eiro paredzēja šā gada domes budžetā kultūras projektu atbal-stam, komisija tos izvērtēja un virzīja atbalstam. “Tagad mēs kādu, kas izvērtēts, izsviestu tikai tāpēc, ka spriežam, atļaus ceļot vai nē? Tas nebūtu taisnīgi. To varēs pateikt vēlāk, kad valstī būs skaidrība. Ja izmetam ārā tagad, tad atzīsim, ka komisija nav izvērtējusi pareizi. Olimpiskajās spēlēs arī visiem nav zelta medaļas,” pauda A. Dukulis.

Pielāgosies situācijai
Pašvaldības Kultūras un sporta nodaļas vadītāja Sanita Eglīte skaidro – ja projekta laikā ir ārkārtējā situācija un rodas apstākļi, kas liedz to īstenot, tad finansējumu atgriezīs pašvaldībai. “Visiem projektiem ir vairākas daļas. Galvenā ir izpētes daļa, veicot pētniecisko darbu, un to var veikt attālināti vai iestādē iekšēji. Vienīgi Jaunlaicenei projekta izskaņā, 27. jūlijā, paredzēts masu pasākums – ja valstī tos atcels, tad Jaunlaicenes muzejs to pārcels uz rudeni, mainot pasākuma būtību. Tur paredzēti arī viesi no Igaunijas – arī par to vēl ir atklāts jautājums,” saka S. Eglīte.

Gaidīja vairāk radošuma
Deputāte Līga Langrate pauda, ka visi iesniegtie projekti ir labi, bet pietrūkst projektu no amatierkolektīviem. “Rosinu tiem kļūt aktīvākiem un citreiz piedalīties šādā konkursā, lai piesaistītu finansējumu. Projekti savās aktivitātēs varēja būt arī radošāki un dažādāki, bet acīmredzot šobrīd modē ir foto un video. Uzskatu, ka joprojām liela daļa naudas paredzēta reprezentatīviem izdevumiem, suvenīriem, – to vajadzētu pārskatīt, vai tiešām tas ir tik svarīgi,” rosināja
L. Langrate.

Deputāte Jana Zilkalne, kura piedalījās arī projektu izvērtēšanā, uzsvēra – katram no tiem bija kritēriji. “Piemēram, sākotnēji mūzikas un mākslas skolas arī bija pieteikušas savus projektus, bet pēc kopējā punktu skaita nekvalificējās,” saka J. Zilkalne.

“Nekādas politikas”

Lemjot domes sēdē, A. Dukulis rosināja komisijai vēlreiz visus projektus pārvērtēt un tikmēr uz laiku atlikt īstenošanu, jo tapis zināms, ka “Jukumam” uz Grieķiju plānotais brauciens atcelts. Citi deputāti tam iebilda, norādot, ka tā nav pareizi - viena dēļ likt gaidīt visiem. Pēc deputātu iebildumiem 1500 eiro, kas bija sākotnēji paredzēti ārvalstu braucienam “Jukumam”, tomēr pārdalīja vēl trim atlikušajiem projektiem: Mālupes, Pededzes pagastiem un Alūksnes Mūzikas skolai.
S. Eglīte laikrakstam uzsver – šajā gadījumā nav “nekādas politikas”. “Visi projekti bija labi, prieks par tiem, kas jau uzsākti. Diviem projektiem – Pededzei un Jaunlaicenei – finansējumu nedaudz samazinājām, noņemot reprezentatīviem mērķiem paredzēto, lai atliktu līdzekļi arī Alūksnes Mūzikas skolas projektam,” saka S. Eglīte.


4959 eiro sadalīti projektiem:
◆ pasākumam “Opekalna draudzes muižas senāk un tagad” (Jaunlaicenes pagasta pārvalde) - 1170 eiro,

◆ pieciem videostāstiem “Alūksnieši stāsta…” (Alūksnes pilsētas bibliotēka) - 895 eiro,

◆ aktivitātēm “Ak, šīs Pededzes kāzas…” (Pededzes pagasta pārvalde) - 700 eiro (piešķirts daļējs finansējums),

◆ fotoakcijai “Foto prezentācija “Alūksnes ēku foto albums”” (Alūksnes muzejs) - 677 eiro,

◆ izstādei “Kalncempji caur fotoobjektīvu” (Kalncempju pagasta Viktora Ķirpa Ates muzejs) - 581 eiro,

◆ “Koncertlekcija “Ludvigam van Bēthovenam 250” (Alūksnes Mūzikas skola) -
483 eiro,

◆ “Rokdarbnieku saiets Mālupē” (Mālupes Saieta nams) -
453 eiro.

Kategorijas