Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ekspertes: Interese par nekustamajiem īpašumiem atgriezusies pirmskrīzes līmenī

Leta

2020. gada 12. jūnijs 14:41

27

Jau aptuveni mēnesi interese par nekustamajiem īpašumiem atgriezusies tajā līmenī, kāds bija pirms Covid-19 dēļ izsludinātās ārkārtējās situācijas, piektdien bankas "Luminor" vebinārā "Atslēgas jautājumi mājokļa iegādei" secināja nekustamo īpašumu un finansu ekspertes. Nekustamo īpašumu kompānijas "Latio" Mājokļu tirdzniecības nodaļas vadītāja Evija Dzenīte sacīja, ka interese atgriezusies iepriekšējā līmenī, taču mainījies īpašumu veids, par kuriem ir interese. Pieaugusi interese par apbūves gabaliem, privātmājām un lauku sētām aptuveni 100 kilometru rādiusā ap Rīgu. Nemainīga ir interese par dzīvokļiem jaunajos projektos.

"Luminor" mājokļu kreditēšanas eksperte Ingūna Krieva stāstīja, ka klusuma periods hipotekāro kredītu pieprasījumos ir beidzies un jau mēnesi vērojama pieaugoša interese par jaunajiem kredītiem.

"Viss ir atgriezies vecajās sliedēs, un klienti, kuri finansiāli jūtas stabili, ir gatavi domāt par īpašuma iegādi. Nemainīga ir interese par jaunajiem projektiem, bet pēdējā mēneša laikā apstiprināto jauno kredītu skaits privātmāju iegādei audzis par 12%," sacīja Krieva.

Viņa piebilda, ka pārsvarā klienti izskata iespējas iegādāties īpašumus ārpus Rīgas ar piemājas teritoriju. Savukārt pieprasījums pēc kredītiem apbūves zemei bankā vēl nav novērots, taču tas varētu parādīties, pieļāva Krieva.

Eksperte pastāstīja, ka mazāka aktivitāte vērojama sērijveida dzīvokļu iegādē, bet tā ir pieaugusi attiecībā uz vasarnīcām un atpūtas mājām. Tāpat klienti kļuvuši rūpīgāki savās izvēlēs - vērtē, vai īpašumam ir terase, mantu glabātava, sakopta piemājas teritorija.

Savukārt "Attīstības finanšu institūcijas "Altum"" Privātpersonu apkalpošanas daļas eksperte Sarmīte Grāvelsiņa norādīja, ka pavasarī un vasarā pieprasījums pēc privātmāju iegādes vienmēr ir bijis augstāks un arī šogad šī tendence ir novērota.

"Aprīlī un maijā pieprasījums pēc "Altum" sniegtajām garantijām bija krities, bet tagad tas ir atjaunojies. Novērojam, ka īpašumu iegāde notiek visā Latvijas teritorijā, ne tikai Rīgā un Pierīgā," piebilda Grāvelsiņa.

Kategorijas