Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ekspertes: Mājokļus pārsvarā iegādājas jaunās ģimenes

Leta

2020. gada 12. jūnijs 15:47

46

Patlaban nekustamos īpašumus pārsvarā iegādājas jaunās ģimenes un jaunie speciālisti, piektdien bankas "Luminor" vebinārā "Atslēgas jautājumi mājokļa iegādei" sacīja nekustamo īpašumu un finanšu ekspertes.
"Luminor" mājokļu kreditēšanas eksperte Ingūna Krieva stāstīja, ka 34% jauno kredītu patlaban tiek izsniegti jaunajām ģimenēm un kredīta summas pārsvarā ir no 70 000 eiro līdz 75 000 eiro. Savukārt 17% jauno kredītu ar vidējo summu apmēram 50 000 eiro tiek izsniegti jaunajiem speciālistiem vecumā no 26 līdz 30 gadiem pirmā mājokļa iegādei.

"Aptuveni 14-15% kredītu tiek izsniegti cilvēkiem virs 40 gadu vecuma, kuri vēlas uzlabot dzīves apstākļus. Šis klientu segments pārsvarā izmanto uzkrājumus un kredītu ņem, lai segtu trūkstošo daļu jauna mājokļa iegādei vai vecā paplašināšanai un uzlabošanai," sacīja Krieva. 

Nekustamo īpašumu kompānijas "Latio" Mājokļu tirdzniecības nodaļas vadītāja Evija Dzenīte minēja, ka, pēc "Latio" novērojumiem, patlaban apmēram 64% kompānijas klientu ir vecumā no 30 līdz 40 gadiem. 

"Krasas izmaiņas klientu lokā nav novērotas. Jaunie speciālisti vairāk interesējas par īres dzīvokļiem, bet jaunās ģimenes - par iegādi. Labiem dzīvokļiem īres cenas nav mainījušās, lai gan ir novēroti arī "krīzes piedāvājumi", kur īpašnieks piedāvā pirmajos trijos mēnešos samazinātu īres maksu. Nav skaidrs, vai tas būs uz ilgu laiku," stāstīja Dzenīte. 

Savukārt "Attīstības finanšu institūcijas "Altum"" Privātpersonu apkalpošanas daļas eksperte Sarmīte Grāvelsiņa informēja, ka starp garantiju saņēmējiem 64% ir vecumā no 30 līdz 40 gadiem, 18% ir vecumā virs 40 gadiem, bet 17% vecumā no 26 līdz 30 gadiem. Vecumā līdz 25 gadiem ir tikai 1% klientu. 

"Pārsvarā garantijas tiek izsniegtas sērijveida dzīvokļu iegādei, tikai 10-15% ir par dzīvokļiem jaunajos projektos. Novērots, ka tikai neliela daļa klientu vēlas paši būvēt māju, vairāk ir vēlme iegādāties jau gatavu māju. Tikai 4% garantiju izsniegts apbūves zemes iegādei, bet 6% - privātmāju iegādei," stāstīja Grāvelsiņa.

Kategorijas