Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Pirmizrāde videofilmai „Smeldzīgais stāsts”

Dace Plaude

2020. gada 15. jūnijs 11:20

157

Piektdien Alūksnes pilsētas bibliotēkā demonstrēja bibliotēkas Draugu klubiņa veidoto videofilmu „Smeldzīgais stāsts”, kas stāsta par notikumiem Alūksnē no 1946. Līdz 1948. gadam. 1946. gadā naktī uz 18. novembri trīs draugi: Ojārs Svārte, Paulis Jefimovs un Alberts Zvirbulis uzvilka bērzā Latvijas sarkanbaltsarkano karogu. Filma veltīta to dienu dramatiskajiem notikumiem Alūksnē un galveno varoņu likteņiem. Sižets veidots pēc arhīvu dokumentiem un to dienu notikumu aculiecinieku stāstiem, īpaši akcentējot Ojāra Svārtes un viņa māsas Daces Svārtes (Tīsiņas) dramatiskos likteņus. Filmas radošajā grupā strādāja vēsturniece Astrīda Ievedniece, operators Vilnis Blūms un aizkadra „balsis” Inese Leimane un Sandra Avotiņa, un šajā kopdarbā tapusi emocionāli iedarbīga, profesionāli nostrādāta filma, kas atklāj Latvijas vēstures traģiskās lappuses.

“Ideju par lielāku darbu par Ojāru Svārti un Pauli Jefimovu, Aldi Zvirbuli pēc pirmās prezentācijas bibliotēkā 2019. gada rudenī izteica videooperators Vilnis Blūms. Vēstures materiālu, četrus gados pētot partizānu kustību man  bija sakrājies jau diezgan daudz, ne visi bija izmantoti.Tagad daudz ko vajadzēja pārlasīt no jauna, ar citu redzējumu. Nolēmām, ka jāmēgina pēc iespējas pilnīgāk “restaurēt” Ojāra dzīvesstāsts, partizāna gaitu hronoloģija, piemeklējot iztrūkstošos biogrāfijas posmus, papildu ziņas par Ojāra sastaptajiem cilvēkiem arhīvā, laikabiedru atmiņu stāstos,” atklāj vēsturniece Astrīda Ievedniece.

Jāpiebilst, ka filmas pirmizrādē piedalījās arī Daces  Tīsiņas dēls Ojārs Tīsiņš ar dzīvesbiedri, kuri pauda pateicību filmas veidotājiem par prasmi atklāt viņu mātes un mātesbrāļa likteņstāstus caur  Latvijas vēstures dramatiskajām lappusēm.

Plašāk par filmas tapšanu -  turpmākajos “AMZ” numuros.

Kategorijas