Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Līgo svētku pasākumi būs!

Agita Bērziņa

2020. gada 16. jūnijs 00:00

281

Ievērojot valstī noteiktās prasības par distancēšanos un cilvēku skaita ierobežojumiem, Alūksnes un Apes novadā Līgo svētku pasākumi būs. Pirmie no tiem jau šajā nedēļas nogalē.
Alūksnes muzejs aicina uz vasaras saulgriežu svinībām 21. jūnijā pulksten 6.30 pie Alūksnes Jaunās pils mazās strūklakas, lai vienotos lielā saules aplī un tad dotos kopīgā gājienā uz saules sveicināšanas un Jāņu tradīciju svinēšanas pasākumu Alūksnes ezera krastā peldēšanas vietā “Vējiņš”. “Alūksnes muzejs aicina svinēt vasaras saulgriežus jau četrpadsmit gadus. Šogad kopā ar Stradu pagasta folkloras kopu “Saulgani” (vadītāja Linda Hamfrīsa) un meistardarbnīcu vadītājām - Dainu Bindi, Mudīti Rusakovu, Inesi Volšteini. Apmeklētāji varēs apgūt Jāņu rituālus, dziesmas, rotaļas, siera siešanu, alus darīšanu, zāļu slotiņu pagatavošanu, vainagu pīšanu, dančus un citas vasaras saulgriežu tradīcijas, lai, godinot gaismas, siltuma un auglības nesēju - sauli, gūtu spēka piepildījumu visam gadam,” aicina Alūksnes muzeja izglītojošā darba un darba ar apmeklētājiem speciāliste Jolanta Baldiņa.

Meditatīvs koncerts dabā
19. jūnijā pulksten 19.00 būs meditatīvs vakars Līgo svētku noskaņās “Visa zeme zied” ar koklētājas Zanes Sniķeres un fotogrāfes Lauras Strautiņas piedalīšanos. Virešu Saieta nama vadītāja Santa Sāre teic, ka šis ir laiks, kad jāmeklē citādas pasākumu norises formas. Meditatīvais vakars Virešu pagastā norisināsies pasākumam neierastā, taču skaistā vietā pie Gaujas. “Tas būs meditācijas un brīvu sajūtu vakars ar koklētājas Zanes Sniķeres koncertu. Īpaša nianse būs  fotogrāfes Lauras Strautiņas darbošanās, kura katru apmeklētāju nofotografēs dabas ainavā jeb dabas gleznā. Pēc pasākuma katrs dalībnieks saņems savu fotogrāfiju elektroniskā formātā. Virešu pagastā ir daudz skaistu vietu, kur rīkot šo pasākumu, bet neesam vēl vienojušies, tādēļ var teikt, ka pasākuma norises vieta nav zināma pat organizatoriem,” saka S. Sāre. Pasākumam tā apmeklētājiem iepriekš jāpiesakās pa tālruni 28397575 līdz 17. jūnijam, un tikai tie, kuri būs pieteikušies, zinās tā norises vietu.

Latvisks sajūtu pasākums
22. jūnijā pulksten 19.00 Apē varēs sajust, izsmaržot un piedzīvot saulgriežu vakaru Vaidavas krastā.  Būs vainagu pīšanas meistarklase ar floristi Dinu Semjonovu, augu iepazīšana un to pielietošana kopā ar dabas bērnu Dainu Bindi, kokļu mūzikas koncerts “Līgo” kopā ar māsām Lindu un Danu Berkulēm. Sauso enerģētisko pērienu veiks Santa Melece, saulrieta uguns rituālu veidos Arnita Melberga. Tāpat arī ikviens varēs ļauties maģiskai nakts peldei. “Sajūtu vakars Apē būs īpašs, jo īpaši ir visi manis uzrunātie pasākuma mākslinieki un pasniedzēji. Tas būs ļoti vienkāršs, uz sajūtām balstīts latvisks pasākums. Aicināsim sajust sevi,  dabu, vienam otru, jo tā mums visiem šobrīd ļoti pietrūka. Šo vakaru pavadīsim mierīgā un latviskā gaisotnē,”  stāsta Apes tautas nama vadītāja Ilva Sāre. Lai ievērotu visus piesardzības un distancēšanās noteikumus, obligāta ir dalībnieku pieteikšanās līdz 19. jūnijam pa tālruni 29222180. “Svarīgākais, kā mums ikdienā pietrūkst, ir tikšanās citam ar citu. Cilvēki grib iznākt no mājām, dzirdēt dziesmas, satikties. Pietiek baidīties. Bailes nav tas labākais pavadonis dzīvē. No bailēm jātiek vaļā. Tādēļ uguns rituālā lūgsim, lai uguns paņemt slikto un negatīvo, stiprina mūs, mūsu zemi,” teic I. Sāre.


Svētku pasākumi citviet

18. jūnijā pulksten 14.00 Bejas pagasta bibliotēkas pagalmā un pulksten 17.00 Kolberģī pie strūklakas ieskandinās svētkus ar uzvedumu “Īsa pamācība mīlēšanā, derīga ne tikai Jāņos!”, kurā, režisores Monikas Upenieces vadībā, apvienojušies Kolberģa un Alsviķu teātru aktieri. Tas  būs svētku ieskaņas pasākums ar dziedāšanu, dejošanu un īsu pamācību mīlēšanā pēc Rūdolfa Blaumaņa oriģināldarba motīviem.
19. jūnijā arī Alsviķu pagasta ciemos - Strautiņos un Alsviķos - izskanēs uzvedums “Īsa pamācība mīlēšanā, derīga ne tikai Jāņos...”. Kopā ar Kolberģa teātra studiju, dažiem Alsviķu amatierteātra dalībniekiem uzstāsies Alsviķu kultūras nama senioru deju kopa “Vēlreiz” un Alsviķu kultūras nama sieviešu vokālais ansamblis “Canticum”. Strautiņos laukumā pie daudzdzīvokļu mājām pasākums būs pulksten 18.00, bet Alsviķos pie kultūras nama – 19.30.
21. jūnijā pulksten 17.00 vasaras saulgriežus svinēs  Veclaicenes pagastā Ievas ezera krastā. Būs kopīga Jāņu dziesmu dziedāšana ar Veclaicenes pašdarbniekiem, mielošanās ar tradicionālo Jāņu sieru, kurs saulgriežu ugunskuru, skanēs dueta “Gunārs un Zane” koncerts. Līdzi jāņem “sēžamdeķi”.
21. jūnijā pulksten 19.00 Gaujienas muižas ansamblī pie Pilsdrupām svinēs saulgriežus, suminot Gaujienas Jāņus  un Līgas. Pasākumā Grundzāles amatierteātris “ Cik jaudas’’ rādīs izrādi pēc Ērika Hānberga stāstu motīviem “Pirmā grēka līcis”.
23. jūnijā no pulksten 19.00 pie Alūksnes Kultūras centra - Līgo nakts ugunskuri. Kopīgi varēs izbaudīt ugunskuru siltumu, Jāņu dziesmas un vakara noskaņu.

Kategorijas