Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Vasaras saulgrieži Alūksnes ezera krastā

"Alūksniešiem.lv"

2020. gada 18. jūnijs 16:35

376

Enerģētiski astronomiskie vasaras saulgrieži ir visspēcīgākā diena gadā, kad īpašs iedarbīgums piemīt pļavas ziediem un zālēm, kad maģisku spēku iegūst ūdens, uguns, zeme un gaiss, kad vieni no svarīgākajiem rituāliem veltīti saulei. 


Jau četrpadsmit gadus Alūksnes muzejs kopā ar kādu no folkloras kopām aicina svinēt Vasaras saulgriežus Alūksnes ezera krastā, pilnveidojot un bagātinot pasākumu ar latvisko tradīciju piedāvājumu un pulcējot aizvien lielāku apmeklētāju skaitu. Ievērojot Ministru kabineta noteikumus Nr. 360 “Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai”, Alūksnes muzejs aicina uz Vasaras saulgriežu svinībām 21. jūnijā plkst. 6:30 pie Alūksnes Jaunās pils mazās strūklakas, lai vienotos lielā saules aplī un tad dotos kopīgā gājienā uz saules sveicināšanas un Jāņu tradīciju svinēšanas pasākumu Alūksnes ezera krastā peldēšanas vietā ”Vējiņš”.  


Arī šogad pie kopīga ugunskura kopā ar Stradu pagasta folkloras kopu "Saulgani", vadītāja Linda Hamfrīsa, un meistardarbnīcu vadītājiem- Dainu Bindi, Mudīti Rusakovu, Inesi Volšteinu, apmeklētāji varēs apgūt Jāņu rituālus, dziesmas, rotaļas, siera siešanu, alus darīšanu, zāļu slotiņu pagatavošanu, vainagu pīšanu, dančus un citas vasaras saulgriežu tradīcijas, lai, godinot gaismas, siltuma un auglības nesēju- SAULI, gūtu spēka piepildījumu visam gadam.

Kategorijas