Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Alūksnietes Brigitas "ķēķa stāsti" svētkiem: jogurta kūka “Zemeņu lauks”

Brigita Skaistkalne

2020. gada 21. jūnijs 10:34

208

Šo gardo kūku iesaku pagatavot tieši zemeņu sezonā, lai gan ogas nu jau ir pieejamas pat ziemā.
Biskvītu šoreiz cepu pati, taču aizņemtākie var izmantot arī veikalos nopērkamās iepakojumā esošās trīs gatavās plāksnes. Olas ar mikseri saputoju kopā ar cukuru un vaniļas cukuru, pat baltumus no dzeltenumiem neatdalot, kā ierasts. Piesijāju miltus un viegli samaisīju. Lēju mīklu nelielajā veidnē, kas izklāta ar cepamo papīru, un cepu līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī gatavu.

 Tad biskvītu atdzesēju, nogriezu tam vienu ripu, bet pārējās divas trešdaļas sagriezu apmēram divu centimetru lieluma kubiņos.
Želatīnu uzbriedināju aukstā novārītā ūdenī, pēc tam izšķīdināju un samaisīju ar jogurtu. Zemenes sagriezu gabaliņos un plāksnītēs. Sagriezu arī vienu persiku.


Sfērisku bļodu izklāju ar pārtikas plēvīti. Trauka sānus un dibenu izliku ar zemeņu plāksnītēm, pārējās ogas un augļa gabaliņus iemaisīju jogurta un želatīna masā. Bļodā tad pārmaiņus liku gan jogurtu ar ogām, gan biskvīta gabaliņus. To visu pārsedzu ar atlikto biskvīta plāksni un piespiedu. Ievietoju kūku ledusskapī sastingšanai, pēc tam gardumu apvērsu uz lēzenā šķīvja ar biskvīta pamatu apakšā un noņēmu pārtikas plēvīti.

Sastāvdaļas:
● 4 olas, 1 glāze cukura, 1 glāze miltu, vaniļas cukurs;
● 3 – 4 ēdamkarotes želatīna, 1 litrs jebkura dzeramā jogurta, ogas un augļi pēc izvēles.





Salāti “Birztaliņa”


Sastāvdaļas:

● 400 gramu cāļa krūtiņas filejas,
● 200 gramu šampinjonu,
● 3 – 4 olas,
● 2 svaigi gurķi,
● 1 sīpols,
● 100 gramu žāvētu plūmju,
● majonēze, sīpolu lociņi, sāls, pipari, augu eļļa.

Salātu sastāvdaļas, protams, varam vienkārši samaisīt kopā ar majonēzi. Taču ēdienu varam veidot un pasniegt arī kā gleznu. Tiesa gan, vispirms tā priecēs acis, un sākumā, to ieraugot, žēl būs pat aiztikt, bet salāti tik labi garšos, ka no šķīvja pazudīs ātri vien... Ja tos vēlamies celt galdā kādās viesībās, “darba fronti” varam sagatavot jau iepriekš. Cāļa krūtiņas fileja jāizvāra kopā ar sāli un citām garšvielām. Atdzisušu to sagriezu salmiņos. Arī olas jau varam izvārīt. Pēc tam tām atdzisušām atdalīju baltumus un dzeltenumus. Baltumus sarīvēju uz rupjās rīves, bet dzeltenumus – uz smalkākas. Plūmes iemērcu karstā ūdenī, pēc minūtēm 15 apsusināju un smalki sagriezu, vairākas gan atstājot rotājumam, sagriežot smalkos salmiņos. Tā kā arī šoreiz izmantoju savā sulā konservētos šampinjonus, tos sagriezu kubiņos un kopā ar sasmalcinātiem sīpoliem apcepu augu eļļā. Piekaisīju sāli un piparus. Gurķus nomizoju un sagriezu salmiņos.


“Gleznu” uz piemērota lēzenā šķīvja veidoju kārtās, katrai mazliet pārsmērējot majonēzi: vispirms melno plūmju kubiņi, tad sēnes ar sīpoliem, cāļa gaļa, olu baltumi, gurķi. Virsējā kārtā izlīdzināju olu dzeltenumus. Pēc tam no majonēzes veidoju bērzu stumbrus, no plūmju strēmelītēm – strīpiņas, bet lapotni – no sasmalcinātiem sīpolu lociņiem. Starp “kokiem” izauga arī sēnītes. Bilde gatava!

Sastāvdaļas:

● 450 – 500 gramu cāļa filejas,
● 1 sarkanais sīpols,
● 5 – 6 kūpināta bekona šķēlītes, augu eļļa;

marinādei
● 3 ēdamkarotes sojas mērces,
● 3 ēdamkarotes augu eļļas,
● 6 tējkarotes citrona sulas,
● 1 – 2 tējkarotes šašlika garšvielas.

Kad laika apstākļi nelutina vai arī pilsētvidē nav iespējams pašiem izcept kāroto šašliku, to itin labi varam veikt arī savā virtuvē uz plīts vai cepeškrāsnī. Šoreiz nogaršoju šādu cāļa filejas šašliku. Gaļu noskaloju, apsusināju un sagriezu vismaz pāris centimetru lielos gabaliņos. Sīpolu nomizoju un sagriezu ripiņās. Arī katru kūpinātā bekona šķēlīti sagriezu vairākās daļās.


Bļodā samaisīju visas marinādei paredzētās sastāvdaļas, pārlēju filejai un apjaucu. Cāļa gaļai pievienoju arī sīpolus un bekonu. Visu atstāju marinēties vismaz 20 minūtes.


Uz nelieliem koka irbulīšiem pārmaiņus vēru iemarinētos filejas gabaliņus, sīpolus un bekonu. Aromātiskos šašlikus cepu pannā ar augu eļļu zem vāka līdz gatavībai. Ļoti labi garšoja kopā ar vārītiem rīsiem un svaigu tomātu un gurķu salātiem. Asāku ēdienu cienītājiem arī tomātu mērce vai kečups derēs klāt.

Kategorijas