Aluksniesiem.lv ARHĪVS

"Latvijas zaļais punkts" aicina iedzīvotājus Jāņus svinēt videi draudzīgi

Leta

2020. gada 21. jūnijs 11:16

16

Atkritumu apsaimniekotājs "Latvijas zaļais punkts" aicina Jāņu svinētājus svētkus atzīmēt videi draudzīgi, aģentūru LETA informēja "Latvijas zaļais punkts" sabiedrisko attiecību speciāliste Alise Zvaigzne.

"Latvijas zaļais punkts" aicina iedzīvotājus svētku sajūtai neizmantot vienreizlietojamās dekorācijas. Tā vietā apsaimniekotājs aicina izmatot dabas zaļumus vai mājās esošos materiālus. To pašu "Latvijas zaļais punkts" attiecina uz vienreizlietojamiem traukiem un izstrādājumiem - tā vietā labāk izmantot vairākkārt lietojamus šķīvjus un galda piederumus.

Tāpat apsaimniekotājs rekomendē iedzīvotājus iegādāties produktus, kuri ir "iepakoti zaļi" jeb ir pārstrādājamā iepakojumā. "Latvija zaļais punkts" atgādina uz veikalu doties ar savu maisiņu un nepatērēt plastmasas maisiņus. 

Jāņu ugunskurā atkritumus, piemēram, auto riepas, plastmasas izstrādājumus vai vecās mēbeles. dedzināt nevajadzētu. Pēc "Latvijas zaļā punkta" rekomendācijām šie atkritumi jānodod šķirošanas laukumos, jo, tos sadedzinot, vidē nonāk kaitīgas vielas.

Karstā laikā un arī Jāņu rītā svarīgi parūpēties, lai svinētājiem pieejams tīrs ūdens, ar ko veldzēt slāpes. "Latvijas zaļais punkts" aicina sarūpēt ūdeni lielākos tilpumos un līgotājiem vajadzētu ņemt līdzi savas atkārtoti uzpildāmas ūdens pudeles, lai samazinātu plastmasas pudeļu patēriņu. Arī Jāņu tradicionālos dzērienus var iegādāties lielākos tilpumus un katrs līgotājs var uzpildīt savu glāzi.

Vienlaikus "Latvijas zaļais punkts" aicina iedzīvotājus pēc svinēšanas aiz sevis neatstāt atkritumus dabā. 

"Aicinām ikvienu līgotāju, kas dosies svētkus svinēt zaļumos, pārliecināties, ka viņu svinību vieta paliek tīra un sakopta, bet atkritumi nonāk tiem paredzētajos konteineros. Turklāt Līgo ugunskurs nebūt nav vieta, kur sadedzināt savus sakrātos gružus. Svētku galdā labāk likt pašu gatavotus vai vietējo ražotāju ēdienus, atsakoties arī no vienreizlietojamiem traukiem. Pats galvenais šajos svētkos - būt kopā, rūpīgi ievērojot valstī noteiktos piesardzības pasākumus, un būt atbildīgiem arī par apkārtējo vidi," uzsvēra "Latvijas zaļā punkta" direktors Kaspars Zakulis.

"Latvijas zaļais punkts" ietilpst "Eco Baltia grupā". "Eco Baltia grupa" ir lielākā vides apsaimniekošanas uzņēmumu grupa Baltijā, kas nodrošina pilnu atkritumu apsaimniekošanas ciklu no atkritumu savākšanas līdz otrreizējo izejvielu pārstrādei. Grupā ietilpst vides apsaimniekošanas, otrreizējo izejvielu savākšanas un izlietotā iepakojuma pārstrādes uzņēmumi "Eco Baltia vide", "Eko Kurzeme", "Jumis", "PET Baltija", "Nordic Plast" un "Eco Teh Baltia".

Kategorijas